Nuendo vs Protools

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Master
Re: Nuendo vs Protools

Post autor: Master » środa 02 maja 2007, 13:42

......Czy ktoś porównywał brzmienie gołych śladów protools i nuendo???
Czy jest różnica przy odpaleniu jednocześnie 50 śladów???

...
Ja porownywalem. Jest niewielka roznica. Slady z Nuendo (ja uzywalem Cubase, ale to to samo) sa bardziej otwarte. Szybszy bas, choc lekko cofniety, sprawia wrazenie zywszego. Prominentny srodek nie przeszkadza, aczkolwiek uwypukla wlasciwe zakresy, nie drazni przy tym i nie jest ostry, daje wrazenie obecnosci. Zakres prezencyjny lekko wycofany, co nie znaczy, ze nieobecny - dyskretnie zaznacza swoja role w brzmieniu, powodujac wrazenie aksamitnosci, niezbyt nachalnie bierze udzial w ksztaltowaniu calego brzmienia. Tak samo gora - otwarta, brzmiaca, ale jednak lekka, nie drazni, a pozwala uchwycic glebie. Cale pasmo jest wyrownane, baza stereo wrecz niewyobrazalna, rowniez scena "w glab" slyszalna jest precyzyjnie i czylenie. W porownaniu z Nuendo Pro-Tools brzmi jak radio koliber ze slabymi bateriami - waska scena, mulisty, wolny bas spozniajacy sie za niezbyt szybki srodkiem, gora ostra, szklista, nieprzyjemna i nie dajaca poczucia obcowania z muzyka. Bez problemu odrozniam nagrania zrobione na systemie zmiennoprzecinkowym - ta glebia i precyzja w oddawaniu szczegolow jest doskonale slyszalna, wystarczy chciec to uslyszec. W porownaniu z tym nagrania staloprzecinkowe sa zimne, nieobecne, nie przekazuja takich emocji, nie sa do tego zdolne. Oczywiscie ponad tym wszystkim sa nagrania analogowe, albo przynajmniej masteringowane na analogowych konsoletach - Soundcraft, Soundtracks, z magnetofonow Fostex i Tascam - te nazwy wszystko mowia znajacym sie na rzeczy - wspaniala glebia, wywazone proporcje, wrazenie szerokiej sceny, okraszone wspanialym, delikatnym analogowym szumem - czego chciec wiecej?...

Matzi sobie JAJA robi .. oczywiscie a wy sie na to łapiecie .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 02 maja 2007, 13:44

Musze powiedziec ze ubawiłem sie na maxiora , najlepszy text o tym Radiu :) Dobre dobre

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 02 maja 2007, 15:01

...Ważne żeby stacja robocza z Nuendo była zasilana dobrym kablem sieciowym bo inaczej z jitterem ni ...

Ja tez tak mysle, nie jestem zreszta w tym mniemaniu odosobniony. Pierwsze z brzegu przyklady - za marne 3500PLN mozemy miec na przyklad takie wrazenia sonorystyczne:

(test kabla sieciowego)

Podobno jak sie zamknie przetworniki analogowo/cyfrowe w klatce Faradaya, to brzmi lepiej...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » środa 02 maja 2007, 15:29

warto położyć tę książkę na naszym komputerze, wtedy połączy się on z najbliższym studiem które ma konsolę Neve, i wówczas mixując transcendentalnie w Nuendo osiągniemy jakość ProToolsa z lekką nutką dekadencji.

Pająk

Post autor: Pająk » środa 02 maja 2007, 17:31

Wrażenie płackości (właściwie płąskość a nie wrażenie) będzie zawsze przy mixie komputerowym.trochę lepiej na protools HD. Ale tak naprawdę błębię się osiąga przy miksie analogowym (konsolety, sumatory).
Posłuchajcie ostatniej produkcji Amona Tobina, sumowana na Chandlerze.
SSL X-rack
...
Tylko że mikser w nuendo nie jest sprzętowy....to już jakiś napisany algorytm i nie wiem w jakim stopniu wpływa na dźwięk....jak zarządza głośnością, panoramą itd.
Chcąc robić miks na zewnętrznym mikserze to właśnie ten programowy routuje na wyjścia.......A jak to jest w protools???
Master, JoahimK,BigGuns - jesteście żałośni i domyślam się że na ten temat to wy nic nie macie do powiedzenia...wejdźcie lepiej na jakiś czat z tak samo jak wy inteligentnymi laskami....Dzięki

Laser71

Post autor: Laser71 » środa 02 maja 2007, 22:38

Master, JoahimK,BigGuns - jesteście żałośni i domyślam się że na ten temat to wy nic nie macie do powiedzenia...wejdźcie lepiej na jakiś czat z tak samo jak wy inteligentnymi laskami....Dzięki
...

To jest prowokacja! Nie dajcie się podejść! On tylko udaje! A jeśli nie udaje?? No to nie wiem!!
Gram na gitarze

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 02 maja 2007, 22:38

olej algorytm, pro tools m-powered też ma algorytm i nie ma wsparcia sprzętowego. To samo Sonar i temu podobne. Nie ma różnic, nie zagłębiaj się w to. Jak masz kartę w wieloma wyjściami to wrzuca się to na sumator, mikser i zrzuca wszystko na jeden stereofoniczny ślad. Cała automatyka idzie z DAWa.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 02 maja 2007, 22:45

Tylko że mikser w nuendo nie jest sprzętowy....to już jakiś napisany algorytm i nie wiem w jakim stopniu wpływa na dźwięk....jak zarządza głośnością, panoramą itd.
Chcąc robić miks na zewnętrznym mikserze to właśnie ten programowy routuje na wyjścia.......A jak to jest w protools???
...

zasada działania wszystkich DAW jest podobna jesli nie taka sama , wiec czy bedzie to Nuendo , Logic , Cubase czy Pro tools panorame na wszystkich uzyskasza taka sama , Dostajesz głupie odpowiedzi poniewaz ten temat był tu przerabiany wielokrotnie i zawsze pada ta sama odpowiedz w ktoryms numerze E&S było temar róznych DAW szczegolowo opisany.

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 03 maja 2007, 00:01

zasada działania wszystkich DAW jest podobna jesli nie taka sama , wiec czy bedzie to Nuendo , Logic , Cubase czy Pro tools panorame na wszystkich uzyskasza taka sama , Dostajesz głupie odpowiedzi poniewaz ten temat był tu przerabiany wielokrotnie i zawsze pada ta sama odpowiedz w ktoryms numerze E&S było temar róznych DAW szczegolowo opisany. ...
Dzięki Boleek.
Zastanawiam się w takim razie po co płacić tyle kasy za protools jak wystarczy nuendo, zakładając oczywiście miksowanie z użyciem peryferii sprzętowych...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 03 maja 2007, 00:17

Ja chcialem wszystkich przeprosic, zaszla mianowicie pomylka, ktora zreszta doskonale wychwycili znajacy sie na rzeczy forumowicze - otoz OCZYWISCIE to wlasnie Cubase brzmi plasko i dwuwymiarowo, natomiast to "cos", o czym pisalem, ma tylko i wylacznie mikser Pro-Tools! Jedna wszakze uwaga - musi to byc koniecznie Pro-Tools w wersji sprzetowej (czyli HD lub stary TDM, ten drugi nawet lepszy, bardziej dopracowany, no i oczywiscie mowa jest o wersji makowej), gdyz wszyscy wiemy, ze Pro-Tools LE ma mikser i wtyczki zmiennoprzecinkowe i w zwiazku z tym jest obarczony wszystkimi wadami i niedoskonalosciami wspomnianymi przeze mnie przy okazji opisu Cubase. Mam nadzieje, ze nikt nie pomysli, ze jestem gluchy i wydaje mi sie, ze Cubase brzmi lepiej od Pro-Toolsa - jest oczywiscie odwrotnie, ja sie po prostu pomylilem piszac! Jeszcze raz przepraszam i obiecuje, ze taka jakze niestety brzemienna w skutki pomylka sie juz nie powtorzy - bede czytac swoje posty przed wyslaniem.

ODPOWIEDZ