Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
winnicki
autor: winnicki » poniedziałek 04 wrz 2006, 10:44
a mnie jakies sztucznie dmuchane haslo bitboks wogole nie rucha i szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie porownanie z McFerrinem a jakmis Razelcostam...
a pare paszczy wiecej i...
http://he.fi/video/Redefined-Nintendo.mpg
-
Ja-cek - Posty:304
autor: Ja-cek » poniedziałek 04 wrz 2006, 11:53
Mongolia i okolice, to sie chyba nazywa śpiew gardłowy - koleżanka byla w TUWIE(chyba Tadżykistan)
No niestety pudło... śpiew gardłowy to co innego (i owszem jakiś gość z Tuwy co jakis czas robi warsztaty śpiweu gardłowego we Wrocku) Niezły w tym jest Mateusz Pospieszalski.
Natomiast śpiewanie dwudźwiękami to jest wydobywania alikwotów. Po nabraniu pewnej wprawy idzie to nawet kontrolować. Rzuca się wtedu burdon nisko a alikwotem wyje sie melodię :)
Ciekawostka przez jakieś 5 minut, potem nudzi :D
www.surogat.pl
-
grembo
autor: grembo » poniedziałek 04 wrz 2006, 11:56
burdon?
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » poniedziałek 04 wrz 2006, 23:07
...Mongolia i okolice, to sie chyba nazywa śpiew gardłowy - koleżanka byla w TUWIE(chyba Tadżykistan)
No niestety pudło... śpiew gardłowy to co innego (i owszem jakiś gość z Tuwy co jakis czas robi warsztaty śpiweu gardłowego we Wrocku) Niezły w tym jest Mateusz Pospieszalski.
Natomiast śpiewanie dwudźwiękami to jest wydobywania alikwotów. Po nabraniu pewnej wprawy idzie to nawet kontrolować. Rzuca się wtedu burdon nisko a alikwotem wyje sie melodię :)
Ciekawostka przez jakieś 5 minut, potem nudzi :D...
Niby jakim sposobem da sie wydobyc dwa dzwieki naraz ?
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
-
Di_Monsta
autor: Di_Monsta » poniedziałek 04 wrz 2006, 23:18
Witam serdecznie.
W kwestii tej "nieszczęsnej" TUVY - polecam zapoznanie się z dorobkiem zespołu Huun Huur Tu.
A co do śpiewu "alikwotycznego" - Karlhajnz Sztokhałzen :)
Efekty iście dziwaczne.
Pozdrawiam,
D_M
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » poniedziałek 04 wrz 2006, 23:42
...a mnie jakies sztucznie dmuchane haslo bitboks wogole nie rucha i szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie porownanie z McFerrinem a jakmis Razelcostam...
a pare paszczy wiecej i...
http://he.fi/video/Redefined-Nintendo.mpg...
Dokladnie gdzie tam Razhel do Bobbego, a link fajny;) A co do dwu dzwiekow probowalem i efekty faktycznie wyszly dziwaczne:) Ciekawe czy da sie to zrobic jakos tak hm harmonicznie ? Zeby to fajnie brzmialo:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
-
grembo
autor: grembo » poniedziałek 04 wrz 2006, 23:52
...Witam serdecznie.
W kwestii tej "nieszczęsnej" TUVY - polecam zapoznanie się z dorobkiem zespołu Huun Huur Tu.
A co do śpiewu "alikwotycznego" - Karlhajnz Sztokhałzen :)
Efekty iście dziwaczne.
Pozdrawiam,
D_M
...
Stckhausen ogolnie chyba byl nieco "skręcony", ale lubie jak ktos tak ciekawie kontestuje forme muzyczna :)
Z tymi Hunami sie zapoznam - to ciekawe
-
Ja-cek - Posty:304
autor: Ja-cek » czwartek 07 wrz 2006, 12:01
A co do dwu dzwiekow probowalem i efekty faktycznie wyszly dziwaczne:) Ciekawe czy da sie to zrobic jakos tak hm harmonicznie ? Zeby to fajnie brzmialo:)...
a no da się :) kwestia ćwiczeń i podpowiedzi.
Wcześniej ktoś się dopytywał o burdon, to taki dźwięk w podstawie, najczęściej jednostajny (w śpiewie alikwotami nie da się kontrolowac jednocześnie obu dźwięków). Żeby było prościej polecam ludowy szkocki instrument mylnie zwany kobzą, czyli dudy.
www.surogat.pl
-
ukaef
-
Kontakt:
Interesuje się bitboxem, jestem bitboxerem i powiem wam:
"JAK TO ZWAŁ TAK TO ZWAŁ" :)
Te ścieżki nie są wypuszczane japą w tym samym momencie, więc można powiedzieć, że to jedna ścieżka, chociaż daje iluzje wielościeżkowości. Jak czytam w ogóle o co wy się tu 'przekonujecie' to śmiać mi się chcę ;)
Pozdro.
Rahzela słyszałem w 2000 pierwszy raz, a Bobbiego obadałem na TVP2 w którąś z ostatnich nocy. Przecież to dwie róźne sprawy. I jeden i drugi coś tam wyjątkowego mimo wszystko robią.
:)