Polskie produkcje nagraniowe

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:
Re: Polskie produkcje nagraniowe

Post autor: Kuma » środa 01 sie 2007, 16:17

i dobrego słuchu równiez nic nie zastąpi.........
I smaku też..

bębniarz

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 02 sie 2007, 01:35

...Mam wrażenie że polskie produkcje nagraniowe brzmią jakoś cianko w stosunku do realizacji z zagranicy. Nie mówie wszystkich, bo na przykład realizacja płyty Jopkowej i Methenego to najwyższy poziom czy porodukcje Dukszty. Ale ogólnie jakoś brakuje pazura w brzmieniu polski nagrań. O co w tym chodzi? W Ameryce nagrywają o 30 lat dłużej. Może dlatego. ...
Podstawowa roznica - w Polsce nie miksuje sie na analogowych mikserach, bo jest ich bardzo malo. Korzystanie z tych studiow (wyposazonych w drogi mikser) jest malo popularne wsrod zespolow i firm fonograficznych.

A co np. myslisz o czyms takim: http://www.studio.taklamakan.pl/mp3/paks1.mp3
?
[addsig]

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » czwartek 02 sie 2007, 07:51

?
...
IMO wszystko jest super, oprócz najważniejszego - WOKALU. Tzn. technicznie jest ok, ale koleś śpiewa, że kogoś zabił i jest w tym tak przekonujący jak mój kot, kiedy udaje, że nie ma ochoty na szynkę z mojej kanapki. No ja mu nie wierzę, podobnie jak większości niuń R`n`B, albo tym przerażąjącym boysbandom, kiedy śpiewają o swoich skomplikowanych przeżyciach wewnętrznych. Wierzę natomiast Mary J.Blige, wierzę Skin, wierzę Davidowi Tibetowi, bo oni wiedzą, o czym śpiewają i potrafią to przekazać. Dla mnie taka szczerość to podstawa w muzyce i każdy producent powinien o tym pamiętać - jak słychać, że wokal ściemnia, to go pogonić, niech śpiewa o czymś innym, choćby o wędkowaniu, ale niech to wyzwoli w nim coś autentycznego. WOKAL TO NAPRAWDĘ NAJWAŻNIESZY ELEMENT, i moim zdaniem w nim jest ukryty główny przekaz emocjonalny (choć są wyjątki - np. Hendrix). Dlatego patrząc na produkcję nigdy nie powinno się pomijać elementu emocji i szczerości.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » czwartek 02 sie 2007, 08:09

?
...

o tys sprasowanym nalesniku?
paskudny do granic mozliwosci.

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » czwartek 02 sie 2007, 08:11

o tym sprasowanym nalesniku?
...

*tym

undereason

Post autor: undereason » czwartek 02 sie 2007, 08:33

...A co np. myslisz o czyms takim: http://www.studio.taklamakan.pl/mp3/paks1.mp3
?
...

o tys sprasowanym nalesniku?
...
Po takiej sentencji nikt pewnie nie wątpi (ja nie wątpię), że Elven zrobiłby to dużo lepiej. Może więc jakieś konkretne sugestie dla realizatora, masteringowca na przyszłość. Myśle, że skorzystają, a i my wszyscy sie czegoś nauczymy. Po to jest to forum. Poważnie.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 02 sie 2007, 08:47

Problem takich Elewenów polega na tym , ze oni by tez tach chcieli, ale jak podjadą z poziomem do -10 to i m trzeszczy. Mnie zazdrość zżera jak chcę zrobić jak w Limp Bizkit do -7 a tu kicha . Cały swiat sie zachwyca takimi masteringami tylko nie nasi mistrzowie. Dla nich lepiej brzmią ich pecetowe produkcje

undereason

Post autor: undereason » czwartek 02 sie 2007, 09:04

...Problem takich Elewenów polega na tym , ze oni by tez tach chcieli, ale jak podjadą z poziomem do -10 to i m trzeszczy. Mnie zazdrość zżera jak chcę zrobić jak w Limp Bizkit do -7 a tu kicha . Cały swiat sie zachwyca takimi masteringami tylko nie nasi mistrzowie. Dla nich lepiej brzmią ich pecetowe produkcje...
Kurczę, dlaczego od razu zakładać, że Elven tylko tak pitoli z zazdrości. Chciałbym umieć zrobić głośne i dynamiczne rzeczy i może Elven takie robi. Fajnie byłoby, żeby będąc wyraźnie w nastroju tego ranka, podzielił sie choć trochę swoim doświadczeniem, jeżeli takowe posiada. Jeśli nie posiada, to może faktycznie lepiej niech zamilknie.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 02 sie 2007, 09:23

Kurczę, dlaczego od razu zakładać, że Elven tylko tak pitoli z zazdrości. Chciałbym umieć zrobić głośne i dynamiczne rzeczy i może Elven takie robi. Fajnie byłoby, żeby będąc wyraźnie w nastroju tego ranka, podzielił sie choć trochę swoim doświadczeniem, jeżeli takowe posiada. Jeśli nie posiada, to może faktycznie lepiej niech zamilknie. ...
A dlaczego zakładać, ze Elven zrobi to lepiej?

undereason

Post autor: undereason » czwartek 02 sie 2007, 09:39

A dlaczego zakładać, ze Elven zrobi to lepiej?...
Ja niczego nie zakładam. Słowa Elvena mogą sugerować, że zna się na rzeczy. Nie mam żadnych podstaw, żeby go dyskwalifikować, choć nie podoba mi sie jego retoryka.

ODPOWIEDZ