Wasze opinie o studiach nagrań

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Re: Wasze opinie o studiach nagrań

Post autor: pawello » piątek 02 gru 2005, 00:14

sprzet.htm

Ha...... sprzet sprzet sprzet sprzet sprzet sprzet...

Licza sie umiejetnosci zespolu i kreatywnosc realizatora.. Nawet najlepszy sprzet i najwieksza jego gora nic nie pomoze bez tych 2 rzeczy! A ty kolego masz swoje graty i swoje brzmienie? Bo na razie to szukasz miejsca gdzie jest gora sprzetu Jak nie masz swojego brzmienia to szkoda twojego czasu i pieniedzy na drogie studio nagran.. Najpierw znajdz brzmienie a wtedy sie przekonasz ze do dobrego nagrania nie trzeba kontenerow ze sprzetem.. Kropka.

Troszke moze wybuchlem ale juz nie mam sily.. Kiedy wy wreszcie zrozumiecie.. Dzis sluchalem The Carpenters na domowej wiezy i niezlych kolumnach i smakowalem nagranie i wykonanie - dzis juz rzadko co brzmi choc w 1/100 tak dobrze jak te szumiace wielosladem nagrania z lat 70tych.. Nagrywane w nieporownywalnie bardziej prymitywnych warunkach niz dzis rzeczy.. Tylko ze gdyby nie ci muzycy i realizatorzy... Kontenery wiedzy wyczucia doswiadczenia i smaku.. Zycze wam tego..

P.S. W S4 tez jest kupa gratow - tylko co bylyby warte bez tych realizatorow?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » piątek 02 gru 2005, 00:30

na razie to szukasz miejsca gdzie jest gora sprzetu Jak nie masz swojego brzmienia to szkoda twojego czasu i pieniedzy na drogie studio nagran.. Najpierw znajdz brzmienie a wtedy sie przekonasz ze do dobrego nagrania nie trzeba kontenerow ze sprzetem.. Kropka.

widocznie źle mój post "zabrzmiał" :) Oczywiście nie szukam studia z jak najlepszym sprzętem, ale nagrywałem dopiero raz w studio i mam słabe doświadczenie na tym polu. Nie wiem na jakim studiu moge polegać, który realizator spełni moje oczekiwania... Jeżeli chodzi o wizję brzmienia to takową posiadam, ale nie ukrywam że była ona kształtowana tylko na sprzecie do którego miałem dostęp u znajomych bądź w sklepie muzycznym, a to naprawdę niewiele (choć na moje mozliwości finansowe to i tak dużo). Kiedy przyglądam się chocby samym "piecom" dostepnym w studiach to dostaję zawrotu głowy, bo brzmnienia 90% z nich nie znam. Mam dobre chęci ale strasznie małe mozliwości, dlatego chcę zrobić wywiad bardzo szczegółowy, chocby miało to oznaczać zadawanie pytań dla wielu osób głupich lub zupełnie oczywistych :)
Muzyka nie ma granic:)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 02 gru 2005, 01:30

Mam dobre chęci ale strasznie małe mozliwości, dlatego chcę zrobić wywiad bardzo szczegółowy, chocby miało to oznaczać zadawanie pytań dla wielu osób głupich lub zupełnie oczywistych :)...

Swiadomosc celu ktory sie chce osiagnac jest ogromnie przydatna przy nagraniach.. ja bym chyba nie zaryzykowal profesjonalnych nagran w studio (bo takie rozumiem chcecie popelnic - cos co sie nadaje do wydania?) gdybym nie wiedzial jaki ma byc zamierzony koncowy efekt.. Do nagrania potrzebny jest dobry strojacy instrument i wzmacniacz lub wzmacniacze ktore wydaja z siebie brzmienie o ktore chodzi.. Moze lepiej kupic sobie lepsza gitare albo porzadny piec czy beben zamiast przewalac kase na drogie studio?

Metal to wymagajacy garunek - graty musza brzmiec!

Jesli na pewno chcecie nagrywac - moja rada - posluchajcie produkcji robionych w tym studio - poproscie o demo itd.. jesli to jest brzmienie ktorego generalnie szukacie to nie ma o czym gadac.. A jesli nie - poszukajcie innego studia lub realizatora. Uczciwy realizator tez powinien posluchac waszego demo zanim okresli termin pierwszej sesji i odbyc rozmowe na temat przyszlego materialu! Powodzenia!
[addsig]

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » piątek 02 gru 2005, 09:01

Swiadomosc celu ktory sie chce osiagnac jest ogromnie przydatna przy nagraniach.. ja bym chyba nie zaryzykowal profesjonalnych nagran w studio (bo takie rozumiem chcecie popelnic - cos co sie nadaje do wydania?) gdybym nie wiedzial jaki ma byc zamierzony koncowy efekt..

Ja wiem jaki ma być koncowy efekt, napewno nie na tyle ile bym wiedział po dziesięciu latach doświadczeń i pięciu albumach studyjnych, ale jednak swoją wizję brzmienia mam :)

Do nagrania potrzebny jest dobry strojacy instrument i wzmacniacz lub wzmacniacze ktore wydaja z siebie brzmienie o ktore chodzi.. Moze lepiej kupic sobie lepsza gitare albo porzadny piec czy beben zamiast przewalac kase na drogie studio?

Metal to wymagajacy garunek - graty musza brzmiec!

Doskonale o tym wiem, ale zbierając na coraz to lepszy sprzęt weszlibyśmy do studia za 10 lat. Moja gitara brzmi przyzwoicie, perkusisya ma profesjonalną perkusję, pod tym względem jesteśmy przygotowani (no i oczywiscie potrafimy te zabawki obsługiwać :) ). Jednak jestem świadom, że brzmienie które osiągniemy nie będzie tym, którego byśmy pragnęli, ale takie uzyskamy chyba dopiero po którymś z kolei nagraniu o ile wogóle. Poszukiwanie brzmienia to piekna, ale bardzo długa podróż :)

Jesli na pewno chcecie nagrywac - moja rada - posluchajcie produkcji robionych w tym studio - poproscie o demo itd.. jesli to jest brzmienie ktorego generalnie szukacie to nie ma o czym gadac.. A jesli nie - poszukajcie innego studia lub realizatora. Uczciwy realizator tez powinien posluchac waszego demo zanim okresli termin pierwszej sesji i odbyc rozmowe na temat przyszlego materialu! Powodzenia!

...

Tak właśnie zamierzamy postąpić. Dzięki !

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 02 gru 2005, 11:11

ale rzućcie okiem na to: http://www.hertz.bialystok.pl/sprzet.htm Nie wygląda to raczej odstręczająco :)

...

Tak, powiem więcej, to wygląda nawet zachęcająco Ale radziłbym najpierw zadzwonić i zapytać, czy ten sprzęt jest dostępny aktualnie i czy bez dopłat. Bo może się okazać, że: "tą Mesę to trzeba pożyczyć od Zbyszka i będzie kosztowało 150zł/dobę" Albo gorzej: np. "aktualnie jest w naprawie". Poza tym, jak zauważył kolega Pawello, chyba lepiej "wjechać" do studia ze swoim wzmakiem (nawet jak jest "ciut" gorszy od Mesy) - ale obeznanym. Ważne też, czy kolesie potrafią te wzmaki ustawiać - bo Tobie na to zejdzie mnóstwo czasu (a czas to w tym przypadku jak najbardziej - pieniądz) i będziesz się wkurzał...

Jeśli chodzi o perkusję, to gościowie mówili, że żywej prawie w ogóle nie nagrywają, tylko z DDrum'a. Nie wiem więc ile potrafią jesli chodzi o nagranie żywych bębnów (trzeba by posłuchać jakiegoś nagrania - jak dadzą).

"Suche" brzmienie (bez mięcha) jest do metalu chyba wskazane (bo jest selektywniejsze). Ale to moje zdanie i pewnie kwestia dyskusyjna...

P.S. Byłem tam dawno - jakieś 1,5 roku temu, więc może teraz trochę sie tam zmieniło
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » piątek 02 gru 2005, 15:56

Chcieli gitarę mi nagrać POD'em a perkusję Ddrumem. **********************

Jak chlopaki mało nagrywali to chyba jednak ta konfiguracja wyjdzie im na dobre. Chyba że na S4 itp. ich (Was) stać. Lepsze to niż kombinowanie i szukanie brzmienia godzinami. Jak nie jesteś Tommy Lee to szybciej w DDruma wbijesz, podstawisz Drumkit From Hell i po bólu

POD też rozwiazuje sprawe bo nie tracisz czasu na pierdoły

No chyba ze są fundusze to co innego

luzno potraktujcie

a
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 02 gru 2005, 16:26

Zawsze twierdzilem i twierdzic nadal bede ze kazda droga ktora prowadzi do zamierzonego celu jest DOBRA jesli chodzi o nagrania. Zycie dowiodlo ze obstawianie sie sprzetem nie jest regula w swiecie muzyki - bardzo dobre nagrania robi sie czasem skromnymi srodkami i wie to kazdy kto wiedziec powinien. Wiem ze to co pisze wyglada na tzw "filozofie wyzsza papieru toaletowego" ale nie dajmy sie zwariowac zabawkom gratom multiefektom poglosom sprzetom itd.. Skoro studio zajmuje sie nagraniami to na pewno ma jakies dyzurne demo do prezentacji - wystarczy o nie poprosic.. O sprzecie mowie ku przestrodze dla mlodych ludzi ktorzy daja sie omamic cyferkami..

Warto wniesc na sesje instrumenty i brzmienie ktorych jest sie pewnym po wlasnorecznej analizie tematu.. Nagrywajcie sami siebie i analizujcie to zanim pojdziecie zostawic kase w komercyjnym studio..

prosze patrzyc "przez palce"
[addsig]

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 02 gru 2005, 17:00

No nie do końca...... gdyby graty nie były tak ważne, to by każdy nagrywał w domu a nie w S4. I nawet Adam Toczko nie wyciśnie nic z mikrofonu za 65 zł i kart fortemedia.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 03 gru 2005, 00:58

Podstawowe sprawy to:

- czym ma być to nagranie? Demo, sprzedaż, czy do posłuchania sobie?

- ile macie kasy i ile godzin jesteście w stanie poświęcić (czyt. opłacić) za kawałek?

Jak na te pytania sobie odpowiecie wtedy łatwo wybierzecie studio analizująć ich dema i ceny.

Jesli chodzi o Hertz:

realizatorzy (bracia Wojtek i Sławek Wisławscy) są też muzykami, choć pewnie nie praktykującymi z oczywistych powodów. Nagrywałem u nich demo (nie-metal) w '99. Udosptępnili naprawdę zawodowe bębny, blachy i piece (bez dopłat). Sprwdzili się też jako producenci-podpowiadacze i co bardzo ważne - stworzyli bardzo miłą, przyjazną nagraniom atmosferę.

Jakieś 2 miesiące temu słyszałem zrobiona przez nich płytę, wydaną przez Metal Mind i muszę powiedzeć, że... spodziewałem się więcej. Bębny, jak piszecie, podkładane, co nie jest karane, tylko że brzmiały plastikowo i nie kleiły się z miksem. Generalnie dla mnie wszystko brzmiało, jak dobrze zrobione demo (porównując globalnie). Mam wrażenie, że chłopaki z Hertza potrzebują po prostu długich i dobrych... wakacaji

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » sobota 03 gru 2005, 15:43

...Podstawowe sprawy to:

- czym ma być to nagranie? Demo, sprzedaż, czy do posłuchania sobie?

- ile macie kasy i ile godzin jesteście w stanie poświęcić (czyt. opłacić) za kawałek?

Jak na te pytania sobie odpowiecie wtedy łatwo wybierzecie studio analizująć ich dema i ceny.

Ma to być nasz debiut - pierwszy długograj w karierze (wiem jak patrzy się na takich ludzi, ale prosze potraktować nas jak osoby które potrafią sprostać wyzwaniu :) ). Chcemy nadać muzyce przestrzenne brzmienie, ale naszym atutem jest bardziej nowatorstwo w naszej dziedzinie niż mordowanie dźwiękiem. Jeżeli chodzi o kasę to myślę, że będziemy w stanie wydać do 7000zł. Nie wiem jak z czasem nagrania, narazie nasz pałker zdecydował że bębny nagra tu: www.studio.taklamakan.pl a co do gitar i reszty to jeszcze nie wiemy. Prawdopodobnie dokończymy (aż po mastering) w Herzu, chociaż jeszcze nie zatwierdziliśmy ostatecznie tej wersji wydarzeń :) A może ktoś poleci nam lepsze miejsce do dokonania masteringu?

ODPOWIEDZ