Zyskowny hit, ale trochę wstyd?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Zyskowny hit, ale trochę wstyd?

Post autor: matiz » poniedziałek 24 mar 2008, 16:38

Jedno do Was pytanie. Czy muzyka, która się dziś nie sprzedaje, jest niedobra?

Prawdopodobnie zarowno wsrod sprzedajacej sie jak i nie sprzedajacej sie dzis muzyki jest i dobra i zla. Do czego zmierzasz?

paul

Post autor: paul » poniedziałek 24 mar 2008, 16:47

Tak goraca dyskusja sie zrobila, ze az postanowilem posluchac tej Umbrelli.
I moim zdaniem - produkcja bardzo dobra, loop swietny. Melodia tez niczego sobie.
Dodam, ze osobiscie nie slucham tego rodzaju muzyki, szczegolnie rapu.
Ale wydaje mi sie ze jest to w swoim stylu swietnie zrobione.
Nie rozumiem wiec o to te zale wylewane w tym watku?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 24 mar 2008, 16:52

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:36 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 24 mar 2008, 16:54

..."Spolegliwi sprzymierzeńcy własnych grabarzy."
[Milan Kundera]

Jedno do Was pytanie. Czy muzyka, która się dziś nie sprzedaje, jest niedobra?
...
Piotrze - czy to faktycznie pytanie do nas? OK .. - odpowiem w swoim imieniu,mając nadzieję,że nie jest to epitet.Albumy które się dziś nie sprzedają z reguły zawierają 5 problematycznych + 5 rozczarowywujących produkcji na 15 zaprezentowanych.Ktoś kto może zrobić 5 świetnych kawałków , musi umieć zrobić 8 dobrych i 2 niezłe(obiektywnie przyjmując) - to jest optymalne zestawienie że płyta wzbudzi szacunek i wyciągniemy gotówkę na krążek,jeżeli nie, istnieje grożba,że 5pozostałych udanych produkcji trafi do odtwarzaczy mp3,uprzednio kompresji poddanymi nie będąc .Inny wariant to ciekawe i WYRAZISTE przesłanie muzyczne(artystyczne) jako całość materiału, gdzie mamy wrażenie podróży emocjonalnej,energetycznej czy obrazowej - gdyż każdy z utworów jest wyczuwalnym pomostem do kolejnego rozdziału(Jak np album Hansa Zimmera z Lisa Gerrard "Gladiator",nawet jak nie obejrzało się filmu).Trzeci warunek - kolorystyka i zróżnicowanie materiału - zachowujące i obrazujące orginalność,odrębność artystyczną i spójność albumu wyzwalające tym samym zainteresowanie osobowością,postacią i wizją świata twórcy(np. niektóre płyty i teksty Kazika,albumy Schillera itd). Przy założeniu wyżej spełnionych warunków i jeszcze kilku innych (machina dotarcia do szerszej świadomości), istnieje prawdopodobieństwo,że się uczciwie sprzeda to ,co zrobiliśmy.
Poza tym Piotr - pytanie genaralizujące,drażniące trochę i może prowokujące.Rozwiń je jeśli możesz, bo nikt nie jest pewien ,jak się za nie zabrać..Można odpowiedzieć także krótko - ja osobiście słucham masy genialnych rzeczy na Jamendo - a tam jak to kiedyś wspomniałeś - wielu kompozytorów na zmywakach i emigracji, pewnie na sprzęt zarabia...

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 24 mar 2008, 16:56

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:36 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

paul

Post autor: paul » poniedziałek 24 mar 2008, 16:56

lepiej szybciej naprawdę wziąć kolejną pętlę z GarageBandu i być typ pierwszym, i... najlepszym. Tłum cię wielbić będzie.

Nie wystarczy wziac kolejnej petli.
Z czegokolwiek.
Aczkolwiek w GarageBand sa calkiem niezle.

paul

Post autor: paul » poniedziałek 24 mar 2008, 17:00

Zaraz, chwila, na pewno mówimy o tym? Link.

No, to czas mi umierać. Kompletnie nie dla mnie dzisiejsze czasy. Nie nadaję się na teraźniejsze oblicze rzeczywistości. ...

Tak, tak!
Tez nie jestem wielbicielem tego stylu, ale nie zamierzam jeszcze umierac - w dzisiejszym swiecie jest mnostwo swietnej muzyki - i nikt mnie nie zmusza do sluchanai tego czego nie lubie.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 24 mar 2008, 17:04

Post został usunięty.

atlantic

Post autor: atlantic » poniedziałek 24 mar 2008, 17:04

...ciekaw jestem co na ten temat sądzicie
prawie każdy chcąc nie chcąc zna piosnkę Rihanny - Umbrella. Ale raczej mało osób wie, że ten popowy hit został zrobiony... przy wykorzystaniu drum loopu z Garageband.
Trochę ciężko przyjąć do wiadomości, że tej klasy gwiazda (no a jakby nie było za taką obecnie jest uważana) czy też jej ekipa muzyczna, poszli na taką łatwiznę!!
Loop to 'Vintage Funk Kit 03' zwolniony do ok. 88bpm...

Myślę że powinieneś zorganizować akcję na szeroką skalę , uświadomić tych słuchaczy / fanów (którzy tak naprawdę w d... mają czy to jest loop czy nie loop , i całą historię jak powstaje muzyczna produkcja) o tym że z nich zakpiono serwując im łatwiznę - jak myślisz uda ci się ?
Po to są loopy , presety , aranże żeby z nich korzystać - jeśli ktoś ma pomysł to odnosi sukces , a widzę i czytam że większość z tego forum ma alergię na cudzy sukces i później próbuje leczyć swoje kompleksy serwując takie odkrycia.

Jak zwykle najbardziej nie zadowolona jest grupa indywidualistów , artystów którzy się odnaleźli w jakże popularnych gatunkach których to znowu źli panowie zakazali puszczać w mediach. Zrozumcie w końcu że nie spełniacie oczekiwań słuchaczy. Serwujecie sobie bajki o złym świecie , o swojej inności i o braku zrozumienia. Niestety prawda jest tak że muzyka która wychodzi spod Waszych rąk to wszystko na co Was stać.

A najbardziej lubię jak jeszcze jeden z drugim na temat jakiegoś kawałka napisze że jaki prosty , ubogi harmonicznie na oklepanych brzmieniach , że takie to na pęczki z rękawa może sypać ..... ale jak przychodzi co do czego to się okazuje że mu rękaw ktoś urwał.

I wrócę jeszcze na koniec do tego kawałka , nie mi oceniać czy jest dobry czy zły - nie moje klimaty , ale bardzo lubię tych panów za całokształt. Widzę że im się spodobał : http://pl.youtube.com/watch?v=3G-wZ5uY0_o

paul

Post autor: paul » poniedziałek 24 mar 2008, 17:10

Nie masz sąsiadów, nie jeździsz komunikacją publiczną, nie chodzisz do fryzjera, nie masz w okolicy żadnej budowy itp.?
...

Jestem tolerancyjny

ODPOWIEDZ