Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
VCO
Re: Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Post autor: VCO » sobota 24 kwie 2010, 20:31

...
Robienie wyrzeczen finansowych na rzecz polskich sklepow to nie jest patriotyzm tylko czysta glupota.

Nikt nie wymaga wyrzeczeń. A nazywanie głupotą myślenie o tym, że lepiej wzmacniać polską gospodarkę niż zagraniczną jest krótkowzroczne.

Groover, albo nas tu wszystkich wkrecasz albo trollujesz.

To nie klient ma myslec o wzmacnianiu gospodarki tylko sprzedawca.

I jesli ktos tu jest krotkowzroczny to, poraz n-ty, sprzedawca.

Zostaw klientow. Niech oni sie zajma tym w czym sa najlepsi, a sprzedawcy niech zajma sie tym, co jest ich psim obowiazkiem- sciagnac klientow, swoich i obcych najlepiej tez.

Ja juz nie wiem jak Ci to wytlumaczyc. Wiec koncze ta dyskusje. Bo nie wyglada zebys pojal, ze mechanizmy sa inne niz Ci sie wydaje.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 24 kwie 2010, 22:11

U nas Ciebie jako klienta obowiązuje cena na towarze/półce - i żaden ale to żaden sprzedawca nie robi łaski że powie że pomyłka - taka cena i po takiej musi sprzedać...ale przy takich sytuacjach odrazu widać jak buraczanym krajem jest Polska.

Wchodzę do sklepu i (jako że jestem młodziezowy) odrazu widze że juz na mnie patrza jak na złodzieja - co z tego że podchodzę do kasy wydaje 300 i tak przy wyjściu jeszcze mnie bacznie obserwują czy czegos nie ukradłem....Nie zdażyło mi sie to za granicą ani razu a to widać - widac jak na dłoni...Obsługa u nas to wielka porażka...sfochowani kasjerzy, obszczymurki ochroniarze i kierownicy buraki ze słoma w butach...O nieraz 100% marżach nie wspomne dlatego polskie sklepy słabo przęda i będą słabo przędły...Zdarzaja sie wyjątki i odrazu chce sie wrócic do takiego sklepu ale to naprawde wyjątki.

Z powiedzenia klient nasz pan nie zostało nic - powinno byc: uwaga frajer z kasą - poskaczcie a jak nic nie kupi to ochroniarz sprawdzi czy nic nie ukradł...niestety ale to przykre

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 26 kwie 2010, 00:47

To nie klient ma myslec o wzmacnianiu gospodarki tylko sprzedawca.

No nie dokońca. Moim zdaniem najlepiej jak każdy po trochu :). Oczywiście nie wykluczam faktów, że czasami rzeczywiście są "małe" problemy z kupnem w kraju (sam też mam pewne doświadczenia w tej materii).

I jesli ktos tu jest krotkowzroczny to, poraz n-ty, sprzedawca.

Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi,wiadomo jaki jest polski rynek. Trzeba dać sprzedawcom trochę szansy, w końcu to też jest ich interes. Uważam, że na przykład jak chcę coś kupić, to najpierw idę, bądź kontaktuję się z dobrym sklepem w kraju ( w końcu co mi szkodzi, a niech się trafi, że uda się profesjonalnie, bez lekceważenia i w miarę tanio w kraju :)). Jeśli nie, to trudno, idę do obcokrajowca, ale przynajmniej mam tą świadomość, że się starałem :) i wina jest po stronie sprzedawcy. No i w sytuacji gdy muszę mieć coś jak najszybciej, to jest zrozumiałe, że idę tam gdzie mają, to nie podlega żadnej wątpliwości.

Zostaw klientow. Niech oni sie zajma tym w czym sa najlepsi, a sprzedawcy niech zajma sie tym, co jest ich psim obowiazkiem- sciagnac klientow, swoich i obcych najlepiej tez.

Oczywiście, popieram w 100 % :). Trzeba tylko pamiętać, że klient też musi chcieć się przyciągnąć, bo bez tego ani rusz:). Ponadto, gdy sprzedawca zaczyna mieć przez dłuższy czas problemy, krótko mówiąc z interesem, to zaczynają się wkradać różne błędy. 

A teraz do sprzedawców :): rozumiemy, że czasami rwiecie sobie włosy z głowy, aby utrzymać interes, robicie wszystko co możecie, aby mieć klientów, jednak trzeba pamiętać, że klient wymaga profesjonalizmu, szacunku i szczerości, bo bez tego również ani rusz :).

Ja juz nie wiem jak Ci to wytlumaczyc. Wiec koncze ta dyskusje. Bo nie wyglada zebys pojal, ze mechanizmy sa inne niz Ci sie wydaje.

A po co szukać mechanizmy? Wystarczy, że obie strony będą się starały i jakoś wybrniemy z tej na prawdę trudnej sytuacji.

Na koniec pragnę powiedzieć, że na prawdę rozumiem i jedną, i drugą stronę.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, :)

Robert 

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 26 kwie 2010, 08:51

...

Twoja pisanina ma taki rezultat, ze pozniechecales ludzi do trzymania sie polskiego rynku - tylko rozreklamowales za friko jeden niemiecki sklep ktorego nazwa pada w tytule watku i teraz wiecej osob zacznie tam sprawdzac, porownywac ceny, mozliwe ze kupowac; poobrazales tych ktorzy kupuja za granica a nikogo nowego nie przekonales. Ot, fortuna bywa przewrotna. Piszesz po proznicy tyle a nic konstruktywnego jeszcze nie zrobiles, po prostu nie ma z ciebie tutaj zadnego pozytku - gdzie ten ranking polskich sklepów godnych uwagi ?!!!  
...

Ja nie chce zabierać głosu w tej dyskusji, ale śledzę.  Dodam tylko tyle, mnie post Groovera nie zniechęcił do kupowania w Polsce. Jego argumenty są naprawdę sensowne, choć nie jedyne które są tutaj sensowne. Każde stanowisko rozmawiających reprezentuje jakiś poziom prawdy, ale jak wszędzie prawda leży gdzieś po środku. Cieszę sie że ktoś podniósł taki temat. Pozdrowienia. 

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 27 kwie 2010, 00:15

Ci co krytykują patriotyzm nazywając to głupotą to niech pomyślą że niemcy , anglicy ale nie tyko zostali wychowani w tym duchiu a my Polacy zostaliśmy z patriotyzmu wyzuci i w większości musimy się go uczyć od nowa . Walka trwa
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 27 kwie 2010, 00:46

Ale coś Ci się pomyliło, bo nikt tu nie krytykuje patriotyzmu

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 27 kwie 2010, 08:38

trochę z praktyki:

najlepszym sposobem na szybką obsługę w polskich sklepach online jest kupno metodą za pobraniem, wtedy jakoś nasi sprzedawcy potrafią szybciutko wysłać towar, ciekawe czemu? :)

oczywiście jeśli chodzi o duże  zakupy/kwoty nie zawsze tak się da...

Nie często zdaża się tutaj wątek w którym obie strony sporu mają rację...a tak jest w rzeczy samej...Pozdrówki

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 27 kwie 2010, 11:38

Jak czytam te Wasze "przygody" z nieuczciwymi sprzedawcami, to tak się zastanawiam, czy tylko ja mam takiego farta? Jakoś oprócz drobnych wpadek typu sprzedawca twierdził że Nuendo Audiolink 96, czyli Multiface I w barwach Steinberga nie ma monitorowania sprzętowego. (!!!????), nie miałem ŻADNEJ. A trochę tego sprzętu przeszło przez moje ręce. Część kupowałem w ciemno, na szczęście większość po możliwości sprawdzenia. Z większości zakupów jestem bardzo zadowolony, więc o co chodzi? Mało tego, ostatnio jak wspomniałem głównie kupuję w jednym miejscu, bo tak mi jest po prostu wygodnie. Nie dość że jestem witany tam jak "stary znajomy", to i ceny od razu są inne. Ale dla mnie to normalka. Ja im daję żyć, a oni mnie.

Nieporównanie więcej nieprzyjemności spotkało mnie w różnych elektromarketach, czy przede wszystkim w supermarketach spożywczych. Np. problemy z wyegzekwowaniem gwarancji są tam na porządku dziennym. A jak wiadomo obecne RTV i AGD lubi się zepsuć. To samo z różnicami cen na towarach i przy kasie, oraz nabijanie większej ilości danego towaru. To chyba jakaś nowa moda, bo w jednym z supermarketów na moim osiedlu zdarza się to co drugie zakupy. Poza tym może swoje lata już mam, ale nadal wyglądam dość "rockowo". Jakoś w żadnym sklepie ze sprzętem nikt nie patrzył na mnie jak na złodzieja i nie łaził cały czas za plecami. A w powyższych przybytkachzdarza się to aż nader często.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » środa 28 kwie 2010, 10:53

Ale coś Ci się pomyliło, bo nikt tu nie krytykuje patriotyzmu

---

To nie uważnie czytasz
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 28 kwie 2010, 13:38

Poniewaz dyskusja zeszla na wiele pobocznych torow i nie chcialem, zeby moje doswiadczenia zginely w czelusciach dyskusji na temat patriotyzmu, utworzylem w "Strefie Narzekania" taki watek: http://www.dzwiek.org/threads/4864-Watek-zainspirowany-postem-z-forum-EiS-na-temat-kupowania-w-niemieckich-sklepach.

[addsig]

ODPOWIEDZ