Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Janusz_M
Re: Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Post autor: Janusz_M » sobota 24 kwie 2010, 00:38

Tak mi przyszło do głowy akurat teraz. Groover - skoro robisz ranking sklepów to może, zrobiłbyś też dział "dobre bo polskie" i umieszczał w nim testy polskich urządzeń, linki do polskich producentów itp? Często kupując produkty sprawdzam najpierw czy są jakieś polskie marki, ale bywa, że szukanie samych marek to tragedia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 24 kwie 2010, 00:47

...Ludzie, wy macie zaszczepione komunistyczne myślenie.

Mój drogi... Pierwszy raz głosowałem w wyborach w roku 1989. Zaraz po maturze. W moim domu nigdy nie było akceptacji dla "komuny". Mojego dziadka - ponieważ był rzemieślnikiem - zamykano w latach 50. na niedziele w areszcie. Żeby nie pokazał się w kościele - rano go zamykali, wieczorem puszczali (mieszkał w niewielkiej miejscowości w Wielkopolsce). Mój ojciec nie mógł iść na studia które sobie wybrał, bo nie pochodził z rodziny robotniczej lub chłopskiej. I miał za mało punktów "za pochodzenie". W 81 w grudniu zamknęli go na tydzień, bo był we władzach Solidarności. Postawiłeś interesującą tezę - czy uważasz, że ja również mam zaszczepione komunistyczne myślenie?

W ogóle nie czaicie jak wiele gospodarce daje zdrowa konkurencja.

Zdrowa konkurencja - i owszem. Ale tu chodzi o wysysanie kasy z polskiego rynku, przy minimalnej inwestycji (strona + kilku ludzi). Tu nie ma mowy o ZDROWEJ konkurencji. Z ich potencjałem niejeden polski duży dystrybutor by nie dał rady. A co Wam oferuje Thomann? Niższe ceny? Nie zawsze. Możliwość porówniania i ogrania instrumentu? Marne szanse. Widzicie gdzieś w Polsce sklep Thomanna? Bo ja nie widzę.

Dla takiego sklepu jak Thomann przy naszej mentalności polski rynek jest rajem. Nic nie dać, nie zainwestować, a wyciągnąć korzyść, zjeść konkurencję i zniszczyć lokalny rynek. Jak ktoś chce wziąć w tym udział - proszę bardzo. Ale ze swiadomością "zjawiska". Jesteś internacjonałem? To ucz dziecka języka niemieckiego, w domu świcz rozmówki polski-niemieckie. Przyda się. Wręcz będzie niezbędne.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 24 kwie 2010, 00:55

...

Pisanina? Funta kłaków? IMHO ta "pisanina" poruszyła istotny problem.

Groover

Widzisz, jestes takim patriotycznym-polaczkowatym, ze jak ktos sie z toba nie zgadza to juz mu nie odpiszesz "pozdrawiam".

buchacha. Wybacz. Bo nie zauważyłem, żebyś choć raz pozdrowił adwesarza... Przynajmniej się podpisuję. Pewnie po to, żeby "trolować".

Wiadomo, kim jestem. nie ukrywam się pod hasłem perfekcji.

Groover

nowe portale:

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 24 kwie 2010, 01:23

Groover - komunistyczne myślenie o gospodarce mam na myśli

Poza tym zdrowa konkurencja to jest taka która jest oparta na prawie popytu i podaży. Właśnie w komunie liczyło się to ile ktoś w dany interes włożył pracy. Teraz już na szczęście nie ma to znaczenia, i można równie dobrze zarabiać przy minimalnych nakładach, jeśli ktoś ma na to pomysł. Jeśli nie ma to jego strata, ktoś bardziej łebski zarobi.

Przyznam Ci rację w jednym - ludzie chodzą do sklepu, żeby przetestować sprzęt a potem kupują w innym, to jest czynnik który bezwzględnie promuje sklepy bez magazynu, i to nie tylko w Polsce. I to nie jest zdrowe. Ale z drugiej strony przez ostatnie kilka lat raz się zdarzyło, żeby któryś z poznańskich sklepów miał na stanie to co mnie interesuje.

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » sobota 24 kwie 2010, 02:00

Witam.To moze ja dorzuce cos z dziś o polskim sklepie a nawet hurtowni muzycznej.Chciałem zamówić do gitary rolanda gi 20, sprzedawca powiedział mi ze juz nie produkuja i zebym sobie szukał , moze gdzies jeszcze jest, pewnie w thomannie.Myśle sobie ok, kupie w thomanie jak tak ale zajeżdzam do innego miasta , wchodze do sklepu w/w hurtowni a tu na półce co? gi 20.Więc ja pytam jak to?przeciez wasz kolega mowił ze nie ma i nic nie poradzi . tamtejszy sprzedawca z niespecjalnym zainteresowaniem mowi ze jest i ze ten poprzedni sprzedawca ma wglad  w stan magazynowy i sklepowy i powinien wiedziec ze ten sprzet jest na miejscu.cóż...nie pierwszy i pewnie nie ostatni taki przypadek w tej i wielu innych kwestiach:(

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » sobota 24 kwie 2010, 07:34

(...) przy naszej mentalności polski rynek jest rajem. Nic nie dać, nie zainwestować, a wyciągnąć korzyść, (...) zniszczyć lokalny rynek.

No popatrz, jak ulal pasuje to do polskiego modelu biznesu.

To nierzetelni i nieuczciwi sprzedawcy psuja rynek, bo to oni sa odpowiedzialni za to, ze klient idzie gdzie indziej. Caly swiat kupuje tam gdzie taniej. Dzieki otwarciu granic mozesz kupowac gdzie chcesz- masz do tego pelne prawo, co wiecej jest to jak najbardziej naturalne dzialanie. Niemiec, amarykanin, rosjanin tez kupuje tam gdzie taniej i tam gdzie ma lepsza i szybsza obsluge.

To nie jest kwestia mentalnosci klienta, tylko mentalnosci sprzedawcy, ktory oszukujac i w wielu przypadkach zdzierajac  z klienta zraza go rowniez do krajowego rynku. W naszym kraju zjawisko ma ogromna skale i dlatego jest jak jest. Thomann nie jest winny temu, ze moze sie rozwijac dzieki temu, ze polski sklep nabija polskiego klienta w butelke. Dziala na prawach rynkowych i pozyskuje klientow tam, gdzie moze ich zyskac.

Groover nie rozumiesz prostej zasady, ze za psucie runku odpowiada przedsiebiorca, a nie klient, bo to przedsiebiorca kreuje rynek. Klient tylko albo az wydaje pieniadze i oczekuje, ze nie wydaje na marne. To, ze klient ucieka ze swojego rynku jest jedynie konsekwencja bezmyslnosci sprzedawcy.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 24 kwie 2010, 08:57

Groover nie rozumiesz prostej zasady, ze za psucie runku odpowiada przedsiebiorca, a nie klient, bo to przedsiebiorca kreuje rynek. Klient tylko albo az wydaje pieniadze i oczekuje, ze nie wydaje na marne. To, ze klient ucieka ze swojego rynku jest jedynie konsekwencja bezmyslnosci sprzedawcy.
...

Zdziwisz się, ale to rozumiem. Ale uogólnianie i przenoszenie opinii na polskie sklepy na bazie własnych problemów z jednym czy drugim sklepem jest nieuprawnione. To raz. A dwa - gdyby polskie firmy dystrybucyjne i sklepy mogły startować z tego samego poziomu co niemieckie firmy, to OK. Ale tak nie jest. Polskie firmy i sklepy kupują sprzęt drożej niż niemieckie. Obrót - i tym samym rachunek ekonomiczny - jest znacząco niższy, niż w Niemczech. Nawet tak głupia sprawa jak linia kredytowa na działalność jest w Polsce kilkakrotnie droższa niż w Niemczech. A mimo wszystko niektóre sklepy mogą konkurować cenami ze sklepami niemieckimi oferując sprzęt w sklepie, na miejscu, a nie na zamówienie.

Powtórzę - jak chcecie za kilka lat jeździć do Niemiec, żeby dotknąć i ograć sprzęt, to kupujcie w niemieckich sklepach. Chcecie wzmacniać i tak silniejszy rynek niemiecki - kupujcie w niemieckich sklepach. Nie chcecie dać zarobić (znacznie mniejsze pieniądze) dobrym polskim sklepom - kupujcie  w niemieckich sklepach.

A'propos polskiego myślenia o nas samych - znacie taką firmę Mayones? Kiedyś produkowali przede wszystkim niedrogie gitary. Od jakiegoś czasu przestawili się na produkcję zawodowych instrumentów, między innymi bardzo cenionych w Europie basówek. I co? Jaką opinią cieszą się w Polsce? O Mayo wielu myśli nadal jak o "klasycznym" modelu KTM - dla wielu polskich muzyków pierwsza gitara. Ileż razy na forach i grupach czytałem: "Bas Mayonesa? Nieźle zrobiony, ale nie brzmi. Nie... Lepiej kup Warwicka." Jak to się dzieje, że te niedoceniane w Polsce instrumenty są wręcz rozchwytywane w Europie, w tym również w Niemczech?

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 24 kwie 2010, 15:01

Powtórzę - jak chcecie za kilka lat jeździć do Niemiec, żeby dotknąć i ograć sprzęt, to kupujcie w niemieckich sklepach. Chcecie wzmacniać i tak silniejszy rynek niemiecki - kupujcie w niemieckich sklepach. Nie chcecie dać zarobić (znacznie mniejsze pieniądze) dobrym polskim sklepom - kupujcie  w niemieckich sklepach.
...

Kupujcie w brytyjskich sklepach, bo jest jeszcze taniej. Np. www.dv247.com

Robienie wyrzeczen finansowych na rzecz polskich sklepow to nie jest patriotyzm tylko czysta glupota. Dbanie o wlasny biznes, staranie sie o mozliwie niskie ceny inwestycji po to, zeby podniesc jakosc swojego biznesu: to jest prawdziwy patriotyzm.

[addsig]

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 24 kwie 2010, 19:58

Robienie wyrzeczen finansowych na rzecz polskich sklepow to nie jest patriotyzm tylko czysta glupota.

Nikt nie wymaga wyrzeczeń. A nazywanie głupotą myślenie o tym, że lepiej wzmacniać polską gospodarkę niż zagraniczną jest krótkowzroczne.

Dbanie o wlasny biznes, staranie sie o mozliwie niskie ceny inwestycji po to, zeby podniesc jakosc swojego biznesu: to jest prawdziwy patriotyzm. ... 

Uczysz młodych ludzi i kształtujesz ich poglądy. Może uświadom im, że możesz dzielić się zdobytym doświadczeniem taniej oferując podobny poziom jak zagraniczne uczelnie i kursy. Możliwe? Możesz zaproponować kształcenie na topowej konsolecie SSL w standardzie?

Budowanie bazowego/średniego poziomu zasobności społeczeństwa to wynik wieloletniej pracy całego społeczeństwa. A również Ty i Twoja zasobność wynika z poziomu ekonomicznego w Polsce - no chyba, że dostaniesz spadek po cioci z Ameryki . Budujemy ten poziom od 20 lat posiadając garb zadłużenia z komuny i roszczeniowe podejście części społeczeństwa. Startujemy z innego poziomu niż cała Zachodnia Europa. Niedostrzeganie tego, że zostawianie pieniędzy w naszym kraju zwiększa naszą gospodarę i siłę ekonomiczną mnie dziwi. Zwłaszcza u takich osób, jak Ty.

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » sobota 24 kwie 2010, 20:13

Zdziwisz się, ale to rozumiem. Ale uogólnianie i przenoszenie opinii na polskie sklepy na bazie własnych problemów z jednym czy drugim sklepem jest nieuprawnione. To raz. A dwa - gdyby polskie firmy dystrybucyjne i sklepy mogły startować z tego samego poziomu co niemieckie firmy, to OK.

No wlasnie nie rozumiesz. Ludzie pisza tu dlatego, ze nie sa to pojedyncze problemy, tylko skala problemow jest ogromna. Po drugie polski klient nie jest lekcewazony tylko w sklepach muzycznych, ale w kazdej innej branzy. Standardem jest lekcewaznie klienta. Niestety.

Poza tym o jakim startowaniu z rownego poziomu mowisz ? Kultury i uczciwosci nie kredutyje sie w banku. Problem wynika z kultury cwaniactwa o ktorej pisales i z charakteru danego sprzedawcy, a nie z kosztu kredytu. Wszystko da sie zalatwic uczciwie. Naprawde na poczatek moge poczekac tydzien lub dwa dluzej na zamowiony sprzet, pod warunkiem, ze wiem, ze moge polegac na sprzedawcy. Ale nie moge, bo wiem, ze mnie okantuje badz oszuka przy pierwszej nadarzajacej sie okazji.

Proste przyklady: musze z serwisem samochodu jezdzic do Niemiec (mam troche nietypowy model), bo tu nikt nie jest w stanie mnie obsluzyc prawidlowo, mimo, ze samochod kupiony w kraju. Odwiedzilem, uwaga, wszystkie serwisy w moim miescie (8 serwisow), w zadnym nie ma prawdziwego mechanika, sa tylko wymieniacze, ktorzy przy okazji psuja inne rzeczy, listy strat nie bede podawal, bo jest dluga. Ide do marketu biore towar z polki. Przy kasie okazuje sie, ze jest inna cena, zwracam uwage, przychodzi szef kasjerow czy ktos tam z pyskiem, ze jak nie chce to moge nie kupowac i ze mam sie zybko zastanawiac czy biore czy nie, bo on nie bedzie czekal wiecznosc. Numer z cenami zdarza mi sie raz na 3-4 wieksze zakupy i wtedy po prostu oddaje juz towar. Mialem tylko raz w niemczech taka sytuacje (jestem tam dosc czesto od okolo 10 lat), zwrocilem uwage sprzedawcy- bardzo mnie przepraszal za pomylke, dal jednorazowy rabat na wszystkie zakupy. Wlasciciel malego sklepiku, o ktorym pisalem wyzej mial inny start niz pobliski market ? Tak mial inny- trudniejszy, startowal, jak wielki matket juz stal. Przy jego obrocie kazdy kredyt jest duzo drozszy i mniej oplacalny niz dla wlasciciela marketu obracajacego stukrotnie wieksza kwota. Mogl wystartowac ? Jakos mogl. Mam podawac wiecej przykladow ?

Wiec mi tu nie pitol, ze polskie firmy maja inny start. Zaufanie buduje sie uczciwoscia, ciezka praca i uprzejmoscia. To jest za darmo, ale masa sprzedawcow ma to gdzies.

ODPOWIEDZ