Ależ my jesteśmy bogaci!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hubba
Re: Ależ my jesteśmy bogaci!

Post autor: Hubba » piątek 10 wrz 2004, 18:49

A żeby zechciał kupować w Polsce, to nasze sklepy muszą nauczyć się konkurować ze sklepami np. niemieckimi ceną i/lub jakością usług. Inaczej się nie da.

Moze wlasnie teraz jest najlepszy moment na to ? Kazdy kto kupuje chcialby kupowac w kraju- to oczywiste, pod warunkiem jednak konkurencyjnosci cen i jakosci uslug.

Ja w kazdym razie bacznie obserwujac strategiczne manewry dystrybutorow (niestety jak na razie w zlym kierunku) wybieram sie w tzw. miedzyczasie na zakupy tam, gdzie taniej . Nie zamierzam wspierac cwaniactwa i ignorancji pod jakakolwiek szlachetna przykrywka (typu: nie strzelajmy goli do wlasnej bramki).

Pozdrawiam

Hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 10 wrz 2004, 18:58

...Jestem skłonny nawet zapłacić nieco więcej i kupić w Polsce jeżeli polski sklep:

1) dostarczy mi pełną informację na temat danego towaru

2) zapewni możliwość oglądnięcia / przetestowania sprzętu

3) zapewni serwis gwarancyjny / pogwarancyjny na poziomie europejskim

niestety, takich sklepów w Polsce nie ma (chyba).

Moze bylo by inaczej gdyby wiecej ludzi myslalo tak jak Ty. Na pewno popyt by wzrosl a ceny spadly jesli sklepy spelnialy by proponowane przez Ciebie trzy punkty. A dystrybutorzy zajeli by sie tym czym powinni.

Ale kto powinien byc pierwszy ? Klienci (zaczac kupowac drozej), a moze dystrybutorzy (obnizajac ceny) ? Bo zdaje sie dystrybutorzy licza na klientow, a ci z kolei na dystrybutorow. W takim impasie, to jeszcze i przez nastepne 50 lat nic sie nie zmieni. Na szczescie lekka przewaga jest po stronie klientow .

Pozdrawiam

Hubi

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 19:06

... Najpierw uwiarygodnij sie ...

Nie musze, bo forum nie jest miejscem na robienie biznesu.

==========

... a tak to jest troche smiesznie, bo narzekac potrafi kazdy, a juz nie kazdy znalezc wyjscie z sytuacji ...

Ja nie narzekam, jak juz pisalem poprzednio. A na wyjscie z sytuacji wielu czeka zeby mu podano na zlotej tacy pod nos. Choc sa tez pozytywne przyklady, jak chocby ten ktory opisuje AXIS

==========

To jak jest kazdy widzi- piszesz truizmy, a brak czegos konstruktywnego.

To Twoje odczucie do ktorego masz absolutne prawo.

==========

To nie ja mam problem. Problem maja ci, ktorzy twierdza, ze kupowanie taniej jest zle, bo lepiej kupic drozej, ale w kraju- to po pierwsze, a po drugie patrz wyzej, uwiarygodnij sie, wtedy pogadamy. Moze Ci sie tylko wydaje, ze masz lekarstwo ?

Pamietaj ze sama cena nie zawsze stanowi o wartosci zakupu. Zwlaszcza w przypadku towarow specjalistycznych, bo nie mowie tu o pomidorach czy skarpetach.

Co do uwiarygodnienia sie - patrz wyzej.

Lekarstwo? Jesli tak to chcesz nazwac to niech Ci bedzie.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 10 wrz 2004, 19:17

...... Najpierw uwiarygodnij sie ...

Nie musze, bo forum nie jest miejscem na robienie biznesu.

==========

Wal smialo na priva . A biznes zrobimy jak sie uwiarygodnisz , wiec droga daleka.

Pamietaj ze sama cena nie zawsze stanowi o wartosci zakupu. Zwlaszcza w przypadku towarow specjalistycznych, bo nie mowie tu o pomidorach czy skarpetach.

Dlatego i AXIS i ja pisalismy rowniez o jakosci uslug, a nie o warzywach i galanterii. Tak sie nieszczesliwie zlozylo, ze mamy i ceny za wysokie (wlasnie sprzetu specjalistycznego, nie tylko muzycznego) i brak jakosci. Na szczescie mamy takich dzielnych ludzi jak AXIS. Brawo ! Jest nadzieja, ze bedzie lepiej.

Pozdrawiam

Hubi

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 19:17

... Ale kto powinien byc pierwszy ? Klienci (zaczac kupowac drozej), a moze dystrybutorzy (obnizajac ceny) ? Bo zdaje sie dystrybutorzy licza na klientow, a ci z kolei na dystrybutorow. W takim impasie, to jeszcze i przez nastepne 50 lat nic sie nie zmieni ...

Twoja diagnoza przedstawia jak sytuacje widzi wiekszosc. I wszyscy uwazaja ze ktos musi "ustapic".

Porownalem to w ktoryms z postow do jajka i kury wraz z zyczeniami wesolego jajka.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 19:27

... Dlatego i AXIS i ja pisalismy rowniez o jakosci uslug, a nie o warzywach i galanterii ...

Dobrze ze tak myslisz bo dla niektorych liczy sie TYLKO cena.

==========

Wal smialo na priva . A biznes zrobimy jak sie uwiarygodnisz , wiec droga daleka.

Na brak zajec nie narzekam i jestem w tej komfortowej sytuacji ze moge sam wybierac co i dla kogo (albo z kim) bede robil.

W kazdym razie dziekuje za propozycje.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » piątek 10 wrz 2004, 19:30

A propos nizszych cen - niegdys AF wraz z firma NI (tak, to soft, ale tez produkt i na rowni z innymi) zaproponowalo 50% nizsze ceny na rynek PL. Byl to eksperyment niewatpliwie. Akcja trwala kilka miesiecy i nie przyniosla zadnych rezultatow i wrocily ceny takie jak w UE. Czym to tlumaczyc? (zreszta bylo juz to poruszane na forum). Takze nie wszystko jest kwestia ceny.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 10 wrz 2004, 19:32

Na szczescie mamy takich dzielnych ludzi jak AXIS. Brawo ! Jest nadzieja, ze bedzie lepiej.

Dziekuję!

Aczkolwiek nie sądzę, żeby mój malutki Indie Label mógł być jakąś forpocztą zmian.

Chociaż, paradoksalnie, małym firmom powinno być łatwiej, bo mają mniej ludzi do przeszkolenia w temacie "obsługa klienta na poziomie EU". Kilkuosobowe firmy mają szansę tam zaistnieć szybciej, niż duże. Przykład PSP (gdzie mnie do nich...) pokazuje, że jak się wyjdzie TAM z dobrym produktem, to ONI będą kupować od Polaków.

Dla nas to była konieczność - instrumentalna muzyka elektroniczna to nie jest coś, czym można w Polsce handlować. A każda niezależna wytwórnia ma misję - nie będzie wydawać czegoś innego niż jej profil, żeby się "dostosować". Tak więc chcąc pozostać w zgodzie z pasją mojego życia, którą jest el-muza, musiałem zmienić nastawienie i uderzyć TAM.

Pozdrawiam,

Maciej R.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 19:35

... Ja w kazdym razie bacznie obserwujac strategiczne manewry dystrybutorow (niestety jak na razie w zlym kierunku) wybieram sie w tzw. miedzyczasie na zakupy tam, gdzie taniej . Nie zamierzam wspierac cwaniactwa i ignorancji pod jakakolwiek szlachetna przykrywka (typu: nie strzelajmy goli do wlasnej bramki) ...

Swoje zdanie na temat dystrybutorow i sklepow przedstawialem niejednokrotnie.

Powtarzam jednak jeszcze raz, nie przypinajmy tej latki wszystkim bo to niesprawiedliwe.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 19:40

... Przykład PSP (gdzie mnie do nich...) ...

No wiesz, PSP to dla wielu firm z krajowego podworka... hmmmm... STRATOSFERA.

A z tego co piszesz to niezle Ci idzie - tak trzymac i oby wiecej takich.

ODPOWIEDZ