Ameryka a Polska

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Groch
Re: Ameryka a Polska

Post autor: Groch » czwartek 21 lip 2005, 17:44

...Nikt w tym kraju nie odwazy sie byc Ringo Starrem, nie ma juz wariatow pokroju Sida Viciousa...

Właśnie osłuchałem sobie najnowszej płyty VOO VOO. Myślę, że oni są takimi wariatami. Ich stylu jeszcze nie spotkałem. W polskiej muzyce niepowtarzalność to rzdkość, dlatego doceniam wszelkie oryginalne poczynania.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » czwartek 21 lip 2005, 18:15

Ja wam powiem, co tu jest najbardziej nie tak.

Nie chodzi o produkcję - w Ameryce tez wychodziły produkcje technicznie słabo zrealizowane, a były na topie.

Nie chodzi też o to , że Polska to nie USA, albo o to, że melodie złe, bo jakoś Niemcy nie dość że od ameryki są daleko, a pod względem śpiewności języka i ogólnej melodyzacji wypadają tak, że idź słonik w drzewo - a ich produkcje po świecie się rozchodzą. (Kiedyś mówiono, że to za sprawą niemieckiej Vivy i Mtv - mamy teraz swoje odziały tych kanałów i co? jajco )

Nie chodzi o to że Polacy nie potrafią grać, bo są u nas tony świetnych muzyków - przynajmniej jeśli chodzi o sprawność manualną, a kapele takie jak Sex Pistols na początku swojej kariery nie umiały zagrać więcej niż 3 akordy :]

Nie chodzi o to że wytwórnie są "be", bo tak jest wszędzie - artysta jest tylko towarem - wycisnąć i porzucić, a żeby się zainteresowali wyciskaniem z nas soków to i tak się trzeba nieźle za nimi nachodzić

Nie chodzi o brak kasy, bo jakoś połowa starego Amerykańskiego rapu to goście, którzy się wygrzebali ze slumsów .

Wiadomo, że te wszystkie czynniki jedne w większym stopniu, drugie w mniejszym u nas występują i są to trudności, ale nigdzie nie ma lekko.

Więc o co chodzi? O to że w Polsce myślenie "mam papiurek - dajcie pracę" przeszło też i na muzyków i objawia się w postaci "umiem grać/skomponowałem kawałek/nagrałem demówkę/zagrałem pare koncertów - dajcie mi kontrakt i listy przebojów".... a tak łatwo nie ma i zaczynają się schody - Polacy nie mają siły przebicia. Jak tylko zaczynają się schody to zaraz pojawia się zniechęcenie, maruderstwo na czym ten świat stoi i myśli samobójcze

Mało kto się chce na prawdę poświęcić - nie mówię tu o poświęceniu w stylu "przez miesiąc nie jem cukierków żeby kupić sobie lepszy przetwornik" chociaż dla wielu i to by było za dużo.

Nie wiem czy wiecie, że Sepultura na pierwszej swojej trasie spała pod sceną, a do stanów pojechali bez przysłowiowego grosza przy dupie i bez języka w gębie. Żyli na krzywy ryj po ludziach. Niedojedzeni i niedomyci łazili gdzie się da, żeby ktoś ich w końcu zauważył. Ciekawe ilu naszych się tak poświęcało? Takie przykładów można by mnożyć, ale mi się nie chce bo i tak się rozpisuję.

Ciekawe ilu naszych w ogóle próbowało pchnąć swoje produkcje na zachód - sami po nas nie przyjdą przecież..

Ktoś słyszał pierwsze płyty Behemotha? Nie? To lepiej niech nie słucha - a do czego doszli dzisiaj? Nie mają czasu, żeby zagrać jakiś koncert w rodzimym nadwiślańskim kraju, bo jeżdzą po całym świecie... ale tu potrzeba było takiego Nergala, z jego pewnością siebie i systematycznym dążeniem do celui. Bez tego na nic by się zdały młynki i akrobacje Inferna, bo nikt by sam po nich nie przyszedł.

A Skalpel? Dobra muzyka - lubię ich i słucham - ale nie oszukujmy się - mistrzostwo świata to to nie jest, a na zachodzie wydają.... bo spróbowali.

Więc zamiast dzielić włos na czworo pakujcie te swoje produkcje i walcie z nimi gdzie się da, zamiast siedzieć w swoich 4 ścianach i marnować czas na takie niepotrzebne "filozy".

Jak to ktoś powiedział - Ament.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » czwartek 21 lip 2005, 19:22

...Jak to jest z tymi nagraniami. Mamy ten sam sprzęt (mówię o wypasionych polskich studiach) co Amerykanie, dobrych realizatorów, a nagrania jakieś inne, słabsze. Porównajmy dowolny gatunek muzyczny. Czy to Hip hop, czy pop czy mocny rock. U nas jakieś to wszystko mdłe, płaskie i takie same. Jakby jeden gość to miksował. A w USA? Wszystko kopie po gębie, czy to Shakira czy KORN i country. O co chodzi? ...

Poruszyłeś temat woda. Można by tu mówić wiele. Ja mam tylko jedno do powiedzenia: stare, odgrzewane kotlety niegdy nie będą smakować. To tyle co sądzę o tym, co dzieje się w naszych rodzimych produkcjach...gdzie ten powiew swieżości ? Młodość ? Energia ? Ni ma...

poet-1

Post autor: poet-1 » czwartek 21 lip 2005, 19:47

przeciez to co sie dzieje teraz na rynku muz. w usa jest tragicznie plastikowe, nierozumiem po co ten temat
diggin' in the crates

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 21 lip 2005, 20:25

chcialbym wiedziec kto inwestuje w hip-hop bo tego akurat w naszym kraju nikt nie chce wydawac...

nie mowie o jakis buraczanych przyspiewkach z wytworni umc - bo to z hiphopem ma bardzo malo wspolnego

firmy wola sprawdzonych artystow - gdzie wszystko gra jezst dobrze zrobione i gwarantuje sprzedaz przynajmniej 15 tysiecy

a hiphop?jak sprzedaz 5000 to mozesz skakac z radosci

a malolaci nic nie kupuja - sciagaja z netu i taka jest prawda

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 21 lip 2005, 20:32

To co jest w USA to wielkie produkcje. O ile utwory moga byc kaszaniaste to oceniajac je z pkt widzenia samej produkcji wiele to po prostu ogromny sukces. W Polsce jest wiele świetnych zespołow ktore nie ujrzą swiatla dziennego dlaczego? Bo wytwornie nastawione sa na zysk. Stad brakuje pieniedzy na muzyke niepopularna, a na rynku brakuje miejsca...skoro nie ma popytu...Mysle ze u nas nie brakuje udanych produkcji. Trzeba spojrzec tez na to w ten sposob ze w USA produkuje sie 100-1000x wiecej, wiec trudno sie dziwic ze ogromna wiekszosc utworow znanych przez nas sa swietnie zgrane itd.
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » czwartek 21 lip 2005, 20:37

...chcialbym wiedziec kto inwestuje w hip-hop bo tego akurat w naszym kraju nikt nie chce wydawac...

nie mowie o jakis buraczanych przyspiewkach z wytworni umc - bo to z hiphopem ma bardzo malo wspolnego

firmy wola sprawdzonych artystow - gdzie wszystko gra jezst dobrze zrobione i gwarantuje sprzedaz przynajmniej 15 tysiecy

a hiphop?jak sprzedaz 5000 to mozesz skakac z radosci

a malolaci nic nie kupuja - sciagaja z netu i taka jest prawda...

no i dokładnie to jest to o czym pisałem, wytwórnie nie wydają, małolaci nie kupują.. a u mnie nikt nie chciał robić housu w klubach, tak goście się zmontowali w kilku, sami zaczęli załatwiać wszystko na początku za damkęi teraz to ich zastać nie mogę, bo ciągle gdzieś jeżdżą i grają - no ale jak się nie da to się nie da i tyle nie?

lepiej siedzieć i marudzić

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » czwartek 21 lip 2005, 20:39

Mialem nic nie pisac, ale nie moge wytrzymac jak pojawia sie taki temat.

Jesli moge wtracic swoje zdanie to mysle, ze sprawa wyglad tak.

W naszym kraju brak dobrych akustykow, nie mowie, ze nie ma ale brak, brak dobrych realizatorow.Uklady firm sa takie a nie inne.Nie promuje sie dobrych zespolow tylko szmelc na takim poziome, ze slow admin tutaj zabronil uzywac aby to okreslic. Ja nie lubie HH ale chlopaki z LO potrafia czasem na swoim starym PC wiecej ukrecic niz "zawodowcy" itd itd szkoda gadac

Natomist popatrzcie co sie dzieje tutaj na forum. Jak sie ktos pyta o sprzet to tylko ten za 10tys bo za 5 to szmelc. Tutaj siedza ludzie, do ktorych ten temat jest dedykowany.Ile razy na forum po glowie dostaje ktos kto pyta sie o Behringera, a zobaczcie ile ludzi na tym gra i slychac super. NAgrywaja w piwnycy a nie zawodowym studio i efekt jest ok. Kurcze na wydziale jazzu czasem nagrywaja sie w pokojach i wychodzi dobry material. Ja mysle ze nam brakuje poprostu pokory, za duzo wiary w sprzet, a za malo w umiejetnosci. Mysle ze to czy bedzie procek 3000 czy 3200 za duzo nie zmieni. Natomiast sluchanie, sluchanie...... moze bardzo duzo dac.1 Sweet Noise Walk Away Agresiva 69 to nasze bandy a brzmia super. Wystarczy sluchac. Nie teoretyzowac za duzo tylko grac nagrywac i bedzie ok. Troszke uwierzyc w siebie i zamiast robic mix 2 dni zrobic miesiac ale z sercem i efekt bedzie:) Oczywiscie nie bede juz tutaj wspominal o takich polskich gwiazdach tybu Brodka czy inni grajacy z tasmy. Bylem chyba w 94 w Zabrzy gral Slayer... Nie moglem wysjc z podziwu ze graja na zywo, bo lepiej bylo sluchac niz na plycie:)

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 22 lip 2005, 00:03

A może chodzi o specjalizacje realizatorów. U nas dźwiekowiec nagrywa jazz, jutro rocka a za tydzień Behemotha i się gubi gdzie jaki ma być werbel. W USA gość całe życie nagrywa tylko stopę do perkusji zespołom funky i robi to najlepiej na świecie, bo tylko to robi. Może w tym problem? Weźmy takiego Ricka Rubina. Gość nagrywa i produkuje tylko ciężkie kapele i się w tym specjalizuje.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 22 lip 2005, 00:54

Kiedyś mówiono, że to za sprawą niemieckiej Vivy i Mtv - mamy teraz swoje odziały tych kanałów i co? jajco )

tak- i właśnie przez to przy śniadaniu dręczy mnie 'schnapi krokodil' i spolszczona 'zwariowana żaba' (trauma "dring-ding-dong") - typowe przykłady niemieckich biesiadno-debilnych produktów...

Ktoś słyszał pierwsze płyty Behemotha? Nie? To lepiej niech nie słucha - a do czego doszli dzisiaj? Nie mają czasu, żeby zagrać jakiś koncert w rodzimym nadwiślańskim kraju, bo jeżdzą po całym świecie...

Ostatnie produkcje Behemotha pod względem muzyki, videoclipów, wydania to mistrzostwo świata :) chłopaki nieźle dają do przodu...

Cyprio!

ODPOWIEDZ