Relacja: realizator - muzyk
- mr-hammond
Najlepiej jak by skonczył jakąś dzwiękówke , akademie muzyczną , przydała by sie jeszcze prawnicza szkoła , oraz PSYHOLOGIA :)

Re: Relacja: realizator - muzyk
o kurde......ja to stolarz jestem:D
Ja raz nagrywałem kumpelę (wokal), która po nagraniu każdego śladu stwierdzała, że trzeba przearanżować wokal, bo coś jest nie tak...
I przy kolejnej próbie śpiewała to samo... Ale jakoś wytrzymałem.
Ja Wam powiem, co zrobił Pan Andrzej Czubiński w Radiu Opole, jak mu się podczas miksowania sesji zaczęliśmy nad głową kłócić, czyja solówka jest ważniejsza: - powiedział do Nas: 'Zostawiam Was z konsolą... Miksujcie, a ja idę coś zjeść" i poszedł na kolację do knajpki, gdzie robią pyszne francuskie naleśniki!
A My staliśmy oniemiali. Konsolety oczywiście nikt z Nas nie dotknął (baliśmy się, że wybuchnie
)
Potem wszyscy się rozeszli: - basista tradycyjnie adorował naszą wokalistkę, perkusista z gitarzystą poszli na fajkę, a ja się ukradkiem zamknąłem w sali i oddałem rozkoszy brzdąkania na Steinway'u (piękny fortepian).
Ale to było dawno temu (4 lata temu )

I przy kolejnej próbie śpiewała to samo... Ale jakoś wytrzymałem.
Ja Wam powiem, co zrobił Pan Andrzej Czubiński w Radiu Opole, jak mu się podczas miksowania sesji zaczęliśmy nad głową kłócić, czyja solówka jest ważniejsza: - powiedział do Nas: 'Zostawiam Was z konsolą... Miksujcie, a ja idę coś zjeść" i poszedł na kolację do knajpki, gdzie robią pyszne francuskie naleśniki!
A My staliśmy oniemiali. Konsolety oczywiście nikt z Nas nie dotknął (baliśmy się, że wybuchnie

Potem wszyscy się rozeszli: - basista tradycyjnie adorował naszą wokalistkę, perkusista z gitarzystą poszli na fajkę, a ja się ukradkiem zamknąłem w sali i oddałem rozkoszy brzdąkania na Steinway'u (piękny fortepian).

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
- mr-hammond
a ja się ukradkiem zamknąłem w sali i oddałem rozkoszy brzdąkania na Steinway'u (piękny fortepian).
...
Potwierdzam, fotrepian w Opolu jest the best , a realizator poprostu kocha to co robi i cięzko go wyprowadzic z równowagi , szacunek dla Was ze wam sie udało :)
a ja się ukradkiem zamknąłem w sali i oddałem rozkoszy brzdąkania na Steinway'u (piękny fortepian).

Potwierdzam, fotrepian w Opolu jest the best , a realizator poprostu kocha to co robi i cięzko go wyprowadzic z równowagi , szacunek dla Was ze wam sie udało :)

Producent musi byc. Bez producenta kiepsko. Producentem moze byc czlonek zespolu lub nawet cala kapela, ale wtedy juz trudniej. To producent odpowiada za brzmienie, a nie realizator - ten jest, jak sama nazwa wskazuje, od realizacji polecen
. Moze oczywiscie sugerowac rozwiazania, ale decyzja nalezy do producenta. Ustalenie tego na poczatku sesji ulatwia robote.

...Witam.
Mam do realizatorow takie pytanie.
Jak sobie radzicie z muzykami ktorych nagrywacie, ktorzy po nagraniu materialu zaczynaja cudowac i dokladac kolejne sciezki ktore tworza sciane dzwieku ktorej nie da sie zburzyc.... chodzi glownie o aranzacje utworow... czy tlumaczycie im ze tak np nie da sie zrobic, albo ze w ten sposob caly utwor straci klimat?
co zrobic, jezeli zespol nie da sie przekonac do poprawek a potem ma do realizatora pretensje ze cos tam zle brzmi... skoro od poczatku bylo wiadomo ze taki bedzie efekt koncowy ale oni nie chcieli sluchac ?
pozdrawiam...
Słusznie - bardzo fajny temat. Ja pracuję głównie live, ale problemy są podobne. I potwierdzam zasadę: im lepszy muzyk tym mniej ma zarzutów do akustyka (chyba, że realizator sam jest zupełny Gienek*).
A kiedy macie do czynienia już z totalnymi kmiotkami (dla których "korekcja w Waszym Allen&Heath'cie nie nadaje się do hard-rocka") polecam mały trick (może już znany na forum): kręćcie gałkami tak jak chcą, ale na innym, pustym torze. Efekt murowany: po dwóch pełnych obrotach gałki wszystko brzmi super, a realizator "jest miły i otwarty na sugestie". Sprawdziłem kilka razy w praktyce.
*Gienek - taki jeden pan woźny, który zajmuje się również nagłośnieniem w placówce. Przepraszam wszystkich profesjonalnych Eugeniuszów.
Mam do realizatorow takie pytanie.
Jak sobie radzicie z muzykami ktorych nagrywacie, ktorzy po nagraniu materialu zaczynaja cudowac i dokladac kolejne sciezki ktore tworza sciane dzwieku ktorej nie da sie zburzyc.... chodzi glownie o aranzacje utworow... czy tlumaczycie im ze tak np nie da sie zrobic, albo ze w ten sposob caly utwor straci klimat?
co zrobic, jezeli zespol nie da sie przekonac do poprawek a potem ma do realizatora pretensje ze cos tam zle brzmi... skoro od poczatku bylo wiadomo ze taki bedzie efekt koncowy ale oni nie chcieli sluchac ?
pozdrawiam...
Słusznie - bardzo fajny temat. Ja pracuję głównie live, ale problemy są podobne. I potwierdzam zasadę: im lepszy muzyk tym mniej ma zarzutów do akustyka (chyba, że realizator sam jest zupełny Gienek*).
A kiedy macie do czynienia już z totalnymi kmiotkami (dla których "korekcja w Waszym Allen&Heath'cie nie nadaje się do hard-rocka") polecam mały trick (może już znany na forum): kręćcie gałkami tak jak chcą, ale na innym, pustym torze. Efekt murowany: po dwóch pełnych obrotach gałki wszystko brzmi super, a realizator "jest miły i otwarty na sugestie". Sprawdziłem kilka razy w praktyce.

*Gienek - taki jeden pan woźny, który zajmuje się również nagłośnieniem w placówce. Przepraszam wszystkich profesjonalnych Eugeniuszów.

..........A czy to czasem nie lezy w gestii producenta a nie realizatora?...
Powinno, lecz jak widać życie "nie je bajka"
...
Ja nie jestem weteranem, ale bylem po obu stronach barykady kilka razy... Realizator musi po prostu znac sie nie tylko na kreceniu galkami, ale po prostu na aranzacji... no i na psychologii:) muzyk musi sie opanowac. kiedy wchodzi sie do studia i ma sie swiadomosc ile mozna nagrac sciezek, to na prawde moze po prostu odbic:) jesli wszystko jest przygotowane (z obu stron) to problemu takiego nie ma...jesli gra sie "na zywca", to na wzajem trzeba sie kontrolowac (realizatorzy tez czasem daja sie poniesc:P)
pozdr.d...
Zgadzam się w 100% najlepiej żeby realizator był muzykiem-WYKSZTAŁCONYM !!! i znał sie na estetyce brzmienia, ibył osłuchany. Liczy się bardzo wrażliwość muzyczna. Ideałem jest jeśli realizator umie grać na instrumencie, zna nuty i potrafi zapisywać w nutkach ze słuchu. Niechcąco poruszayłem temat poboczny-ale uważam że bardzo istotna to rzecz.
Pozdrawiam.
Powinno, lecz jak widać życie "nie je bajka"

...
Ja nie jestem weteranem, ale bylem po obu stronach barykady kilka razy... Realizator musi po prostu znac sie nie tylko na kreceniu galkami, ale po prostu na aranzacji... no i na psychologii:) muzyk musi sie opanowac. kiedy wchodzi sie do studia i ma sie swiadomosc ile mozna nagrac sciezek, to na prawde moze po prostu odbic:) jesli wszystko jest przygotowane (z obu stron) to problemu takiego nie ma...jesli gra sie "na zywca", to na wzajem trzeba sie kontrolowac (realizatorzy tez czasem daja sie poniesc:P)
pozdr.d...
Zgadzam się w 100% najlepiej żeby realizator był muzykiem-WYKSZTAŁCONYM !!! i znał sie na estetyce brzmienia, ibył osłuchany. Liczy się bardzo wrażliwość muzyczna. Ideałem jest jeśli realizator umie grać na instrumencie, zna nuty i potrafi zapisywać w nutkach ze słuchu. Niechcąco poruszayłem temat poboczny-ale uważam że bardzo istotna to rzecz.
Pozdrawiam.
- stevelukather
pozdrawiam...
jak płąca za to, to niech se nagrywają,......
Witaj,czy wyobrazasz sobie ze jak zrobisz dwie takie produkcje wg.tej reguly to nie zrobisz wiecej zadnej sesji???????Ludzie widzac nazwisko na plycie z knotem beda omijac Cie z daleka i Twoje studio,nie wazne ze to zespol nie potrafil zagrac.Po drugie,trzeba zadac od kapeli demo przed podjeciem sie realizacji ich materialu,to uchroni Was od robienia knotow,lepiej nie wziac roboty i nie zarobic 5 zlotych niz nie zarobic juz nigdy.Po drugie jak sie trafi zespol slabiej grajacy to trzeba przed sesja pogadac,zeby przearanzowali numer w ten lub inny sposob,samemu trzeba ich naprowadzic na to,jesli sie tego nie potrafi to produkcja pozniej wyjdzie nijaka wiec znow lepiej odpuscic.Niestety trzeba byc psychologiem a pozniej realizatorem(jak to moj kumpel mowi)bez tego nawet wyksztalcenie wyzsze muzyczne i wywiad z Panem Kaminskim nie pomoze.
...jak wiesz ze to będzie słabe, to mów o tym po prostu...........Wtedy juz bedzie za pozno,mowic
Konczy sie to jak zwykle,narzekaniem,ze polskie produkcje sa gorsze od zachodnich i ze sie nie da a ja uwazam,ze sie da tylko nie wolno robic byle czego.Pozdrawiam SL.
Jak zespół ma określoną wizję aranżacji i przychodzi nagrać i tylko nagrać, wie czego chce - jest git. Jak przy nagraniu myślą ile czego ma być i kiedy, robi się mniej ciekawie. Dokładnie tak samo z nagłośnieniem... niektórzy serio nie są w stanie zrozumieć że kartka z nagryzmoloną ilością czego i gdzie to nie jest zawracanie głowy, to jest pomoc i tylko pomoc. Bo z taką opcją też się spotkałem - macie panie może jakąś rozpiskę dla mnie ? A co ja panu będę głowę rozpiską zawracać, tu jest dziesięciu innych oprócz mnie, pan ma dość roboty... ręce mnie opadły, jak płetwy.
Najgorsze jest to że czasem nie ma wyboru i trzeba robić z tymi, co przyjdą... pozdrowienia dla kółka gitarowego pana Jasia Sypuły :D
Najgorsze jest to że czasem nie ma wyboru i trzeba robić z tymi, co przyjdą... pozdrowienia dla kółka gitarowego pana Jasia Sypuły :D
everybody kombinerki
Jak mi goscie nagrytwaja tysiac siladów mowie im ze to i tak nie zabrzmi bo problem lezy w aranzacji. Robie ztym maksymalnie cos sie da kiedy oni sie upierają przy tym zeby zrobic ztym cuda. Kiedy maja pretensje i ze to nie brzmi i ze wiedzą lepiej to daje im sesje i nie ch robia sobie ztym co chca - skoro wiedza lepiej. Potem i tak wracaja zmaterialem i potwierdzaja moje wczesniejsze sugestie.