Sklep z kablami

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
MB
Re: Sklep z kablami

Post autor: MB » czwartek 30 wrz 2004, 16:44

Monter - tylko sie ostatnio z wszystkich nabijasz ... ze kabla nie umieja, ze kondycjonera chca uzywac ... o co chodzi ?

ze kazdy musi umiec zrobic kabel ?

zdecydowanie TAK. Elementarna wiedza techniczna i pewne umiejętności manualne są nieodzowne w codziennej pracy.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 30 wrz 2004, 17:00

zdecydowanie TAK. Elementarna wiedza techniczna i pewne umiejętności manualne są nieodzowne w codziennej pracy. ...

eh ... ja zaraz chyba komuś PRZYLUTUJE

Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 30 wrz 2004, 17:30

...No chłopy, nie umieta zrobić kabelka?? ...

Ja juz wyroslem z robienia kabelkow

Hubi

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 30 wrz 2004, 18:08

...no MB juz napisał o co w tym wszystkim biega

Jestem pewien, ze np. ULA to biega w domu z lutownicą i sama kable robi

uno, nie smiac sie z jedynej (?) kobiety na tym forum, due, umiejetnosc pracy z lutownica jest NIEODZOWNA.

Nie zawsze mozna zrobic kabel dokladnie taki jak trzeba, czasami jest potrzeba dobrania dlugosci itd.

Umiejetnosc lutowania przydaje sie tez bardzo gdy akurat trzeba cos ustawic a tu "kabelek sie urwal"

Ale tak wbrew pozorom - wcale nie jest latwo porzadnie cos zlutowac, trzeba pamietac o kilku szczegolach. Jak sie tylko "kapnie" cyny, nawet korzystajac z pasty czy kalafonii, to sie mocnego polaczenia nie zrobi. Nie ma tez wiekszych szans uzywajac lutownicy "pistoletowki" - zwyczajnie za mala moc zeby rozgrzac kabel.

Dlatego tez uzywanie "firmowych" kabli ma sens. Najmocniejsze mechanicznie sa kable z "zalewanym" wtykiem, ktory jest nierozbieralny i tworzy "jednosc" z izolacja kabla.

Jak ktos chce sprawdzic czy jego lutowania sa porzadne, niech sprobuje je urwac. Powinien urwac sie kabel, dobre lutowanie nie powinno puscic.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » czwartek 30 wrz 2004, 20:56

Tak to prawda, lutowałam wszystkie swoje kable , ojciec nauczył mnie tej sztuki , chociaż wcale nie było to trudne, w sumie sama zlutowałam około 100 sztuk ,kupiłam 200 m Kabla KLOTZ z miedzi beztlenowej i wtyczki ( NoiTRIK ) nie wiem jak to się pisze, zajęło mi to 3 dni, wypaliłam 2 dziury w dywanie ale zrobiłam to sama ,potem okazało się ze trochę jest za dużo,więc sobie wiszą :) W instrukcji miksera jest pokazane jakie kable sa potrzebne i jak powinno się je lutować ,żadna sztuka , a wychodzi o wiele taniej
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » piątek 01 paź 2004, 09:23

...Tak to prawda, lutowałam wszystkie swoje kable , ojciec nauczył mnie tej sztuki , chociaż wcale nie było to trudne, w sumie sama zlutowałam około 100 sztuk ,kupiłam 200 m Kabla KLOTZ z miedzi beztlenowej i wtyczki ( NoiTRIK ) nie wiem jak to się pisze, zajęło mi to 3 dni, wypaliłam 2 dziury w dywanie ale zrobiłam to sama ,potem okazało się ze trochę jest za dużo,więc sobie wiszą :) W instrukcji miksera jest pokazane jakie kable sa potrzebne i jak powinno się je lutować ,żadna sztuka , a wychodzi o wiele taniej ...

200m kabla Klotz (min. 5zł za metr b.) = 1000zł

wtyczki Neutrik (najbardziej uniwersalne to chyba Jack mono, po dwie sztuki na każdy ze 100-u kabli, najtaniej widziałem takie wtyki za 12zł) = 2x100x12zł = 2400zł

-----------------------------

Razem: 3400zł

No, no, a podobno w kraju bieda panuje. Chciałbym choć raz dysponować takimi funduszami tylko na kable.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 01 paź 2004, 10:48

wtyczki Neutrik (najbardziej uniwersalne to chyba Jack mono, po dwie sztuki na każdy ze 100-u kabli, najtaniej widziałem takie wtyki za 12zł) = 2x100x12zł = 2400zł

Haha, rewelacyjna analiza sytuacji finansowej Uli !

Hubi

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 01 paź 2004, 12:26

dziwne komentarze :) ale co tam . jestem współwłaścicielką firmy zajmującej się produkcja, miedzy innymi , reklam telewizyjno- radiowych, teledysków itd., ogólnie wszystko co związane z mediami , moim oczkiem w głowie jest Studio-nagrań ,okablowaniem i podłączeniami elektrycznymi zajmowała się specjalistyczna firma, jednak kable łączące instrumenty ,kable do krosownicy oraz mikrofonów zrobiłam sama , było dużo taniej .

Pozdrawiam Ula
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » piątek 01 paź 2004, 12:30

...

Hubi

...

zamiast zajmowac sie ""ANALIZĄ "" panowie bierzcie przyklad i zabierajacie sie do roboty ! hahah ......... ANALIZATORZY ......... a przy okazji moze nauczycie sie lutowac ,...
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » piątek 01 paź 2004, 12:41

......

Hubi

...

zamiast zajmowac sie ""ANALIZĄ "" panowie bierzcie przyklad i zabierajacie sie do roboty ! hahah ......... ANALIZATORZY ......... a przy okazji moze nauczycie sie lutowac ,... ...

Ale ja wcale nie miałem zamiaru analizować, ani zaglądać nikomu do portfela. Byłem ciekawy ile wynosi taka inwestycja i zrobiłem jako taką kalkulację. Jeżeli kogoś tym uraziłem to przepraszam. A lutować umiem od dawna.

ODPOWIEDZ