Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Helmer
Re: Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Post autor: Helmer » czwartek 12 sie 2004, 12:47

Fajnie! Wiekszosc krytykuje, a nie zdaje sobie sprawy jakie to przedsiewziecie logistyczno-organizacyjne i czasochlonne. Przeciez testy podobne mozna wykonywac przy zyliardzie konfiguracji komputerow, odsluchow i materialu dzwiekowego. Szanowni Panstwo, wydaje mi sie, ze nalezaloby sie cieszyc z tego, iz udostepniono nam taki test i ze w ogole cos takiego udalo sie zorganizowac.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 12 sie 2004, 13:02

...Fajnie! Wiekszosc krytykuje, a nie zdaje sobie sprawy jakie to przedsiewziecie logistyczno-organizacyjne i czasochlonne. Przeciez testy podobne mozna wykonywac przy zyliardzie konfiguracji komputerow, odsluchow i materialu dzwiekowego. Szanowni Panstwo, wydaje mi sie, ze nalezaloby sie cieszyc z tego, iz udostepniono nam taki test i ze w ogole cos takiego udalo sie zorganizowac.

...

Hmmm chyba tylko ja Krtykowałem......... a dlatego ze to co przeczytałem to była TYLKO KRYTYKA , ! wiec o co tu chodzi ..... ? Pracuje na MOTU 2408 Mk 3 . ktorego akurat w testach nie było , ale gdybym miał wybrac jedna karte z opisanych nie wybrał bym zadnej ! gdyz pewnie zasugerował bym sie wypowiedziami w testach . Oczywiscie chyle czoło , Bo test sam w sobie wymagał napewno duzego posiwiecenia ,i zaangazowania wielu ludzi lecz oprocz jednej Karty ECHO MIa , na temat ktorej akurat ja mam troche odmienne zdanie reszta to praktycznie niewypały . a wiem ze tak nie jest ..... Zreszta , poczekajmy na koncowe rezeltaty .

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 12 sie 2004, 13:13

rozumiem ze krytyka jest wskazana , zwłszcza w takiej materji , lecz osobiscie mysle ze Testy były wykonane na nieodpowednich monitorach ..... a jak wiemy To własnie monitory sa tym czynnikiem ktory decyduje o tym co słyszymy , a co za tym idzie o werdykcie , Napewno nie wybrał bym monitorow pasywnych jako odsłuch , a juz napewno nie te małe ADAM-Y .

Antheck

Post autor: Antheck » czwartek 12 sie 2004, 13:46

Dlaczego nie mogę odpalić tego testu? Wszystkoe firewalle mam wyłączone, a i tak nie można załadować podstronek (w tym multitestu).

Pozdrawiam, Antheck
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 12 sie 2004, 14:16

nie wiem, ilu krytykantow sluchalo naprawde rzetelnie tych malych adamow, ale wg mnie mozna na nich sporo uslyszec, a ich porownanie do ns10 jest wielkim faux pas ze strony producenta, poniewaz mam na codzien i jedne i drugie, i roznica jest spora...

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 12 sie 2004, 14:42

po przeczytaniu mam pytanko - jak odtwarzany byl george duke? z cdromu, winampa, foobara, cubase? bo to tez ma chyba spore znaczenie przy tak wnikliwej ocenie

a moze jeszcze drugie pytanie - jaki wp[lyw na test moze miec sposob realizacji nagrania orkiestry ? rozumiem, ze wszyscy byli zaskoczeni, ze to tak ladnie brzmi skoro sprzet byl mocno budzetowy, ale moze odsluch niezgranego i niezmasterowanego materialu zaowocowal, ze czesc "minusow" nie byla wina kart, a bardziej wypadkowa nagrania i rejestratora? (zwlaszcza, ze sprzet nagrywajacy byl blizniaczy testowanemu?)

ah, i na koniec jeszcze trzecie, bo mi sie nasunelo - czy mimo ukrycia przed testerami tozsamosci kart, ukryty byl rowniez podzial na polki cenowe , czy tez karty byly odsluchiwane grupami? (w sensie, ze "teraz sluchamy kart z polki takiej a takiej")?

ale generalnie gratuluje dociekliwosci i inicjatywy, popieram takie dzialania, bo wiem (wniosujac z kilkuletniej edukacji w zakresie solfezu barwy), ze prowadza one do bardzo konstruktywnych wnioskow, a i rowniez bardzo wzmacniaja fundamenty warsztatu realizatorskiego
fan dobrego brzmienia ;)

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 12 sie 2004, 16:05

...ale generalnie gratuluje dociekliwosci i inicjatywy, popieram takie dzialania, bo wiem (wniosujac z kilkuletniej edukacji w zakresie solfezu barwy), ze prowadza one do bardzo konstruktywnych wnioskow, a i rowniez bardzo wzmacniaja fundamenty warsztatu realizatorskiego...

Otóż to . O tym, co było głównym naszym celem i o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi przeczytacie w artykule na naszym serwisie.

Zaproszenie wciąż aktualne!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 12 sie 2004, 16:31

...Przeczytałem ten Test ... hmm. mowiac szczerze nie dowiedziałem sie z niego NIC .. ! oprocz tego ze wszystkie Karty testowane przez was sa DO BANI !

A ja dowiedziałem się bardzo dużo: po pierwsze ugruntował opinię wielu osób, iż echo mia midi brzmi bardzo dobrze. Po drugie - wyjątkowo dobrze pokazał, że cena karty nie jest żadnym parametrem i karty drogie mogą brzmieć dużo gorzej niż tanie. I po trzecie: pokazuje, że odbieranie dźwięku jest wyjątkowo indywidualną sprawą, tak samo jakość sprzętu! IMHO ten test zdejmuje \"mit przewspaniałości\" z drogich kart dźwiękowych! W dzisiejszych czasach, w których człowiek szuka rozwiązać idealnych, bada, porównuje, czyta i głowi się który sprzęt wybrać, przegląda sterty reklamówek taki test to prawdziwy rodzynek :) mam już dość wychwalania, zachwytów, cukru i lukru - nareszcie ktoś usiadł i po prostu posłuchał CZYM W ZASADZIE te karty się różnią! A na pytanie czy warto tyle za nie płacić - każdy odpowie sobie sam :)

pozdr.

Bartos

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » czwartek 12 sie 2004, 17:24

...Przeczytałem ten Test ... hmm. mowiac szczerze nie dowiedziałem sie z niego NIC .. ! oprocz tego ze wszystkie Karty testowane przez was sa DO BANI ! ....

No właśnie ! to co jak mam kartę ESI Juli@ to mam ją od razu wyrzucić, czy poczekać aż spowoduje ona nieodwracalne zmiany w moim centralnym systemie nerwowym.

Maiałem poprzenio SB Live`a i też można było coś nagrać. W podręczniku o technice studyjnej z roku 1978 (WKŁ) autor rozpływał się nad magnetofonem który osiągał S/N 60 db. Potencjalny posiadacz dobrej karty dzwiękowej osiąga S/N 100db.

Cóż z tego?, a to że wiele referencyjnych nagrań pochodzi z czasów owego magnetofonu z 60 db. Nie samą dynamiką i S/N człowiek żyje ( i nagrywa), ale myślę że uczestnicy testu Groovera (jurorzy) są podświadomie nieobiektywni.

Przepraszam jeśli kogoś obraziłem.

JoU

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 12 sie 2004, 17:34

... to co jak mam kartę ESI Juli@ to mam ją od razu wyrzucić, czy poczekać aż spowoduje ona nieodwracalne zmiany w moim centralnym systemie nerwowym....

Szczerze powiedziawszy na mnie ta karta zrobiła bardzo pozytywne wrażenie, nie spodziewałem się.

...Nie samą dynamiką i S/N człowiek żyje ( i nagrywa)...

Święte słowa, bo na każdej z tych kart można spokojnie pracować nie narażając się na żadne zmiany

...myślę że uczestnicy testu Groovera (jurorzy) są podświadomie nieobiektywni...

Naszym zadaniem - taki przyjęliśmy wariant - było maksymalne czepianie się wszystkiego, subiektywnie oczywiście. Inaczej wszystko to nie miałoby większego sensu.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ