MMV i EiS 07/2004

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Dobmatt
Re: MMV i EiS 07/2004

Post autor: Dobmatt » czwartek 08 lip 2004, 05:27

W artykule wspomina się tylko o Mini Moogu Voyager, raz z sugestią, że jest to instrument cyfrowy. Przecież to jest prawdziwy analogowy syntezator – udoskonalona replika starego Mini Mooga. Jestem ciekaw jak MMV wypadłby w porównaniu do Voyagera. W końcu za cenę Voyagera można mięć wypasionego laptopa + MMV + dobrą klawiaturę USB z interfejsem audio.

Odpowiedzcie mi na pytanie co się bardziej opłaca kupić?

Nie wiem co mi do głowy strzeliło, ale przyznaję bez bicia, że pomyłkowo wymieniłem Voyagera jako cyfrową emulację MiniMoog'a. Wszyscy zainteresowani wiedzą, że to w pełni analogowy instrument. Ooops!

Na pewno bardziej się opłaca kupić laptopa z MMV, bo Voyager za ponad $3000 nie wysle e-maila i nie zrobi tysięcy innych rzeczy, które potrafi komputer. Pytanie tylko, czy ten laptop zabrzmi tak jak Voyager, i czy osbsługa wirtualnego instrumentu będzie tak łatwa jak w przypadku prawdziwego. W domowym studiu wybór jest oczywisty, ale do gry na koncercie wybrałbym Voyager'a.

Maciej Dobrski.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » czwartek 08 lip 2004, 09:30

No tak, typowe dyskusje na Forum, kto co powiedział, co myslał, kiedy powiedział, to co powiedział, itd...

Ale czasem liczą się też konkrety - rozwiązanie KONKRETNEGO problemu znalazłem na Forum Arturii. Wystarczy włączyć Ex.input volume i rozkręcić go na full (przy okazji warto mieć włączoną opcję soft clipping, choć to ona najmocniej obciąża CPU). W sekcji MODIFIERS Decay time na full. I wtedy odpalamy audio, jednocześnie GRAJĄC JAKĄŚ NUTĘ. To był ów haczyk. W edytorze można sobie to darować, najlepiej załadować plik audio do jakiegoś Cubasa, wśród efektów VST wybrać Minimoog fx, a następnie na oddzielnej ścieżce poprzypisywać kontrolery do filtów i obwiedni. Delay i chorus oraz sekcja Matrix też działają.Przy wyłaczonych oscylatorach mamy pełny wypas dla sygnału audio - nic, tylko eksperymentować.

OP
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » piątek 09 lip 2004, 02:59

Och, wybaczcie Oycze, jam na smierc zapomnial o Tobie! Ale widze, zes nie palcem robiony i dales sobie rade sam.

Pozdrowienia,

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » piątek 09 lip 2004, 08:25

...Och, wybaczcie Oycze, jam na smierc zapomnial o Tobie! Ale widze, zes nie palcem robiony i dales sobie rade sam.

Pozdrowienia,

MD....

Odpuszczam grzechy Wasze i na następne teksty i testy wyczekuję.

OP.

PS. A kto mnie tam zrobił i czym - śledztwo trwa.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

ODPOWIEDZ