Padł dysk

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
minimalmusic
Re: Padł dysk

Post autor: minimalmusic » piątek 28 maja 2004, 00:41

a moze dysk, ktory pracuje 24h na dobe pozyje dluzej niz taki, ktory chodzi tylko kilka h dziennie ? ..

z dyskami nie jest tak jak z samochodami ? najlepiej im sie pracuje przy stalej predkosci, w ciaglym jednostajnym ruchu.. a najbardziej zabojczy jest proces rozruchu..

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 28 maja 2004, 08:13

...Tak, to logiczne.

Przepracowałem na nim ok 8000 godzin. Dużo to, czy mało?...

Dyski mają pewnien parametr deklarowany przez producenta: MTBF (mean time between failures), czyli średni czas pomiędzy awariami. Nie wiem w jakich warunkach dokonuje się pomiary tego parametru, ale średnio dla dzisiejszych dysków wynosi on 500 000 godzin. Nawet jeśli jest on mierzony w najoptymalniejszych dla dysku warunkach, to i tak można spokojnie powiedzieć, że 8000 godz. Twojego dysku to stanowczo za mało.

Awatar użytkownika
Grzes-beton

Post autor: Grzes-beton » piątek 28 maja 2004, 19:04

10 godzin dziennie x 5 dni w tygodniu (=50) x 52 tygodnie w roku (=2600) x 3 lata = 7800. Zaokrągliłem.

Jednakowoż dziękuję za odpowiedzi wykazujące iż dysk ma szansę pożyć dłużej, niż ja. Lecz jak mawiają Amerykanie: "Accidents will happen", czyli wypadki chodzą po ludziach i nie tylko po ludziach. Nawet po krótkim czasie można mieć pecha, na przykład dysk, którego obecnie używam zastąpił pierwszy dysk już pierwszego dnia po złożeniu komputera i to jeszcze w firmie komputerowej, co było szczęściem w nieszczęściu, albowiem szlag go trafił w rękach innych, niż moje.

Racja Minimalmusic, że oprócz czasu pracy liczy się także ilość rozruchów, co dotyczy także samochodu - silnika i akumulatora (kiedyś działałem w tej branży).
Jestem liderem zespołu JEZUSMARIA, od 6 lat zajmuję się cyfrową obróbką dźwięku.

Awatar użytkownika
pril

Post autor: pril » czwartek 28 paź 2004, 19:57

Witam wszystkich. Muszę się pochwalić że mam SAMSUNGA 2,5GB już prawie 8 lat, (kupiony w 1997) działa praktycznie codziennie, po kilka lub kilkanaście godzin. Działa doskonale - żadnych badów, kompletnie nic- tak samo jak 8 lat temu (może czas się zatrzymał dla niego ) Powiedzcie co o tym sądzicie.... Mam nadzieje że podziała jeszcze długo długo długo........
hmmm... nic mi nie przychodzi do głowy

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 28 paź 2004, 20:21

ja miałem w Studio samsunga,jeszcze kilka lat temu, gdy się dopiero rozkręcaliśmy i robiliśmy demo...miałem 40GB samsunga 5200 obrotów...i nagle padł,podczas nagrywania wokalu,wyskoczył mi wtedy komunikat ,na niebieskim ekranie że komp musi zostać zamknięty...od tego czasu dysk zaczął powoli tracić klastry,naszczęcie z czaiłem o co chodzi-zrobiłem kopie danych na segate,po kiku dniach bios przestał czytać dysk...samsung,od nowego działał przez 3 miesiące i sie rozleciał,panowie z serwisu powiedzieli że to niby moja wina....od tej pory nie dotykam dysków samsunga - i taka ciekawostka - Segate pracuje do dzisiaj,i jeszcze nie mialem na nim ani jednego blędnego pliku!
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 28 paź 2004, 23:29

samsungi ciesza sie opinia taniochy dla fuksiarzy - jak ktos ma szczescie to mu podziala;)
fan dobrego brzmienia ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 28 paź 2004, 23:54

na stronie chip.pl byla swojego czasu ankieta komu jaki dysk padł....

samsung był na czwartym miejscu dopiero.

wyprzedzał go bodajże IBM ale prawdziwym liderem w awaryjności były polecane i cenione Seagate.....

Samsung moze i tani ale mi równiez działa kilka lat i nie miałem najmniejszych problemów....

co robi HDD regenerator??usuwa bad sektory programowe??

to nie jest problemem - kilka zwisów komputera ,niepoprawnych wyłączeń i juz je masz - najprosciej zerujesz dysk WDClear albo uzywasz HDD regeneratora....

jesli zdazylo ci sie to w wypadkach o ktorych napisalem to nie masz czym sie martwić bo jeszcze dlugo ci podziala...

jesli zdaza ci sie to czesto bez przyczyny to mozesz sie zaczynac martwic bo bedzie sie to zdazalo czesciej....

jesli bylyby to badsektory sprzetowe(uszkodzona powierzchnia dysku to po perwsze nie naprawilbys ich a po drugie dysk w koncu zaczalby sie sypac(powstaja w wyniku nieprawidlowej pacy glowic,rys,stukania itp....)

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » piątek 29 paź 2004, 00:01

...heloł

tak się składa, że zajmiuje się hobbistycznie naprawą dysków

z doświadczenia powiem tylko, że dyski marki Samsung naprawiane programem "HDD regenerator'- "padały" po około 200 godzinach pracy. Nie wiem jak to sie ma do innych firm...?!

słyszałem, że IBMy są trwalsze ale także padały po tygodniu do twóch ciagłej pracy... :(

proponuję rozejrzeć się za nowym HDD bo z tego co wiem HDDregenerator tylko wydłuża agonię, aczkolwiek znam osoby, które naprawiły nim WesternDigitale i ciesza sie nimi do dzis...

więc najbezpieczniej byłoby kupic nowy dysk...

pozdrawiam

...

po części się z tobą zgodzę aczkolwiek dyski padają z różnych przyczyn jeśli jest to tylko wina ich wewnętrznetrznego oprogramowania to jest soft który poprawia to natyle skutecznie że niema potem problemu chociaż faktycznie niektóre mają na tyle wadliwą elektronikę że że nic nie pomoże jest tylko jeden dobry sposób ma bezpieczeństwo nie licząc raid,u .nagrywarka cd bądz dvd i beckupy najważniejszych danych i tyle :P

ODPOWIEDZ