"Klucz kompatybilości"

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
oneman
Re: "Klucz kompatybilości"

Post autor: oneman » wtorek 23 wrz 2003, 15:17

Ja audio nagrywam na Philipsie CDR 795-nie wiem,jak to jest z audio na kompie...i ta wypalarka nie toleruje CD-R...takze cos je roznic musi...... ...

plyty sie nie roznia! wypalarki stacjonarne maja blokade by nie przyjmowac CD romow (blokade mozna zdjac). wypalarka stacjonarna czyta wpierw jaki jest disc type i jak widzi - disc type: 0: CD-R (Write once CD) odrzuca taki nosnik. Jest to tylko informacja "slowna", ktora nie ma w sobie zadnego technicznego znaczenia. Po zdjeciu blokady proces wypalania na CD romie w stacjonarnej maszynie bedzie przebiegal bez problemow

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 23 wrz 2003, 15:26

Nie znam sie na tym,mozliwe,ze tak jest...ale niektore "mini-makro-mikro"wieze nie czytaja takich (CD-R) plyt.Dlaczego?
...phi...

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 23 wrz 2003, 15:49

czesc odtwarzaczy CD z definicji nie bedzie czytala nagrywanych plyt (choc w tej chwili producenci swiadomi preferencji uzytkownikow nie wypuszczaja za duzo takich urzadzen) - poniewaz maja one wbudowane rozpoznawanie plkyt nagrywanych (CDR).

Mam taki odtwarzacz ONKYO :( coz zrobic - producent chcial byc bardziej swiety niz sam papiez przy podejrzeniach o namawianie klientow do piractwa ....
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » wtorek 23 wrz 2003, 20:12

jeżeli chodzi o firmy to moim zdaniem tdk,verbatim i ewentualnie esperanza

...

[Post edytowany przez Admina w dniu 08/10/2003]
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » wtorek 23 wrz 2003, 20:34

zgadzam sie i jest to w 100% prawda, ze plyty audio i 'zwykle' cdry to to samo.. co do odczytywania plyt przez stare cd playery - nie jestem pewny na bank, ale z wieloletniego doswiadczenia powiem, ze nie ma na to rady - czytaj - jedna "wieża" odczyta , inna nie .. od wielu lat z tym walcze i nie znalazlem 100 procentowej metody.. tak samo ze starymi DVD - nie czytaja plyt CDR .. nie potrafie fachowo wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje .. jedyna szansa w tym, ze pani profesor ma nowy odtwarzacz - 95% modeli produkowanych od mniej wiecej 4,5 lat czytaja CDRy ..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » wtorek 23 wrz 2003, 21:04

...Nie znam sie na tym,mozliwe,ze tak jest...ale niektore "mini-makro-mikro"wieze nie czytaja takich (CD-R) plyt.Dlaczego? ...

No, kiedyś puszczałam muzykę na pewnej imprezie dla statecznych starszych osób i przy CD-R-ach zaciął mi się odtwarzacz w diabły. Niezłe jaja.
[addsig]
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Awatar użytkownika
BlueJack

Post autor: BlueJack » wtorek 23 wrz 2003, 21:21

No, kiedyś puszczałam muzykę na pewnej imprezie dla statecznych starszych osób i przy CD-R-ach zaciął mi się odtwarzacz w diabły. Niezłe jaja.

...

To Ty nie wiesz, że Połomski i Fogg najlepiej brzmią z czarnych płyt?

Jak nie ma trzasków przy takiej muzyce, to napewno jest coś nie tak...... i CD player się zbuntował...

bez urazy, to żart

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
batiq

Post autor: batiq » wtorek 23 wrz 2003, 21:46

miałem troche do czynienia ze starym sprzetem - CD-ROManami i ze starymi odtwarzaczami CD i z tego co zauwazylem - najlepiej nagrywac z niewielka predkoscia na Verbatimach METAL AZO 1x-16x (tych niebueskich) nie produkuja ich juz niestety ale w sklepach mozna jeszcze napewno gdzies kupic

sa trwale i bez problemu czytal je nawet moj b b b stary cdrom 4x aztecha w drugim kompie

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
batiq

Post autor: batiq » wtorek 23 wrz 2003, 21:49

ahh - nie mowiac juz o starym odtawrzaczu CD technicsa z brudnym laserem w radiowezle w mojej bylej szkole

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » środa 24 wrz 2003, 03:32

Ja radze wyprobowac plyty z czarnym spodem. Chodza na wszystkich odtwarzaczach audio (przynajmniej na zdecydowanej wiekszosci)!!! Ja mam stara polska ('91) Fonice i jak ona normalnie nie czyta Verbatimow i Maxelli i tez niektorych no-name, to z "czarnymi" nie ma problemu! Poza tym podobno te plytki maja dluga trwalosc, ok 100 lat.

Tak wiec polecam czarne Dysany.

:]

Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

ODPOWIEDZ