Kierunki rozwoju oprogramowania

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Kierunki rozwoju oprogramowania

Post autor: DJOZD » niedziela 24 lip 2011, 15:40

...

Właśnie jak działają! Dlatego też napisałem.
...

Takie rzeczy tylko w T-Mobile.  Nigdy nie bedzie to perfekcyjnie działać, to prawdopodobnie nie możliwe w przypadku całych miksów.  Co innego pojedynczy instrument.  

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 24 lip 2011, 20:27

Nigdy nie bedzie to perfekcyjnie działać, to prawdopodobnie nie możliwe w przypadku całych miksów.  Co innego pojedynczy instrument.  ... 

Bylbym bardzo ostrozny z takimi sadami. Nie napisalbys o pojedyczym instrumencie przed melodyna dna, a aplikacje typu hit'n'mix przeciez dzialaja. Oczywiscie, daleko do idealu czy nawet sensownosci, ale noga w drzwiach wlozona i juz sie nie zamkna

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 25 lip 2011, 16:16

Zabawny wątek...

Myślę, że rosnące wymagania aplikacji (nie tylko muzycznych) na pamięć operacyjną, moc procesora, pojemność dysku, itp. doprowadziły do sytuacji, kiedy niektóre programy po prostu trudno rozbudować, bo zaczynają zapadać się pod własnym ciężarem. To problem, który dostrzegają producenci, przynajmniej niektórzy - np. Apple wyrzuca w ostatnich edycjach swojego systemu operacyjnego masę starszych technologii (nie zawsze, trzeba przyznać, radując tym użytkowników).

Myślę, że czasy prostego dodawania nowych funkcji (i wymagań) do programów minęły już jakiś czas temu.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 26 lip 2011, 07:25

W przyszłości jest jeszcze wiele do zrobienia w dziedzinie lepszej symulacji instrumentów dętych, strunowych itp.  Tworzenie programów które automatycznie będą robić muzyke to absurd.  Póki co nie zapowiada sie na większe rewolucje na przestrzeni najbliższych lat. Narzędzia dają takie możliwości które w zasadzie niczym nie ograniczają kreatywnych twórców muzyki.  ... 

Niestety nie masz racji. Kreatywność - w dużej mierze w elektronice czy mainstreamie idzie powolutku w las, ponieważ 3/4 domorosłych muzykantów uważa, że program tudzież wtyczka z presetami zrobi im wszystko.

Wcześniej całość dało się ukręcić w większości na gratach, toteż kręcono! I to jak!

Ja dzisiaj odnoszę wrażenie że jest nacisk przede wszystkim na krystaliczną czystość i najwyższą jakość dźwięku aniżeli wartość merytoryczną. Mogę się mylić- nie słucham całej muzyki świata tylko bardzo jej niewielki kawałek.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 26 lip 2011, 08:22

...

Niestety nie masz racji. Kreatywność - ....

Niestety mam racje.  Narzędzia dają pełne możliwości kreowania KREATYWNYM twórcom muzyki.   O tych nie kreatywnych, przepraszam bardzo, ale nie chce w tym wątku rozmawiać bo nie o tym jest przecież dyskusja.  Narzędzie to tylko narzędzie, więc twórca sam dla siebie jest ograniczeniem a nie narzędzie.  Najłatwiej zwalić wine na coś innego oprócz samego siebie.  

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 26 lip 2011, 10:38

...
...

Niestety nie masz racji. Kreatywność - ....

Niestety mam racje.  Narzędzia dają pełne możliwości kreowania KREATYWNYM twórcom muzyki.   O tych nie kreatywnych, przepraszam bardzo, ale nie chce w tym wątku rozmawiać bo nie o tym jest przecież dyskusja.  Narzędzie to tylko narzędzie, więc twórca sam dla siebie jest ograniczeniem a nie narzędzie.  Najłatwiej zwalić wine na coś innego oprócz samego siebie.  

...

Ja jestem zwolennikiem teorii, że rozwiązania obecnie niemalże podawane na tacy rozleniwiły duuuużą brać muzyków ;)

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 26 lip 2011, 11:12

...jestem zwolennikiem teorii, że rozwiązania obecnie niemalże podawane na tacy rozleniwiły duuuużą brać muzyków ;)...

Muzycy akurat doskonale dają sobie z nimi radę.

Problem w tym, że dzięki takiemu oprogramowaniu niezliczonym wręcz już stadom popaprańców wydaje się, że właśnie stali się owymi muzykami.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 26 lip 2011, 11:33

...
Bylbym bardzo ostrozny z takimi sadami. Nie napisalbys o pojedyczym instrumencie przed melodyna dna, a aplikacje typu hit'n'mix przeciez dzialaja. Oczywiscie, daleko do idealu czy nawet sensownosci, ale noga w drzwiach wlozona i juz sie nie zamkna
...

No tak, trzeba obserwować rozwój technologi.  W zasadzie to jestm za, żeby to sie jakoś udało w jakimś sensownym skutkiem.

Ale biorąc to na logike, komputerowi bedzie bardzo trudno to przekonwertować. Człowiek ma tą przewagę że słyszy dzwięki nie tylko fonicznie ale również analitycznie. Tu chyba jest różnica, że człowiek jest wstanie wyciągnąć z papki muzycznej zapis nutowy, brzmieniowy, ekspresji itp potem to przepisać na pojedyncze ślady. Co taki komputer może kiedy nie moze on analizować krtytyczie nagrania, a tylko wziąć suche dane i na podstawie analizy wartości liczbowych coś wyodrębnić - z mniejszymi lub większymi błędami.

Tak na dobrą sprawe musiałby sie tu wypowiedzieć jakiś poważny naukowiec z dziedziny psychoakustyki lub  czegoś bliskiego w tym temacie.  

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 26 lip 2011, 11:53

Ale biorąc to na logike, komputerowi bedzie bardzo trudno to przekonwertować. Człowiek ma tą przewagę że słyszy dzwięki nie tylko fonicznie ale również analitycznie.

Do czasu...

Kiedyś sterowanie komputerem bez kontrolera było fikcją a dziś po mału pojawiają sie w domach urządzenia które odczytują gesty/ruchy ciała i zamieniają na komunikaty w oprogramowaniu.

Mam na myśli że człowiek nie musi nic trzymać w ręku, ani niczego na siebie zakładać żeby sterować oprogramowaniem.

Nadejdzie pora że oprogramowanie samo zmixuje scieżki opierając się chociażby o trend jaki panuje dla danego gatunku i stosując odpowiednie algorytmy.

Podobnie jest z oprogramowaniem typu Vocaloid.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 26 lip 2011, 12:23

...Tak na dobrą sprawe musiałby sie tu wypowiedzieć jakiś poważny naukowiec z dziedziny psychoakustyki lub  czegoś bliskiego w tym temacie...

O rany. Czy Twe wyszukiwarki na tym forum wzięły się i padły? Bo jeśli nie, to nie dziw się, że tuzy nie odpowiadają. Toż ten temat wcale nie jest nowy, był tu już przerabiany przynajmniej kilka razy, w tym i przez naukowców. Nowe są tylko programy do których ludożera aktualnie się odwołuje, co o niczym nie przeświadcza jeśli chodzi o meritum sprawy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ