Rockwool Rockton na panele wolnostojące

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
AkuPro
Re: Rockwool Rockton na panele wolnostojące

Post autor: AkuPro » wtorek 27 lip 2010, 23:29

...Trapi mnie jeszcze kwestia pułapek basowych które chcę wykonać ze zwarstwowanych wspomnianych Rocktonów (2x150mm) w narożnikach (jako przeciwprostokątna), na całą wysokość pomieszczenia, na prostym szkielecie z kantówek. To co mnie konkretnie interesuje to czy powinienem zostawić szczeliny do wyrównania ciśnienia z pomieszczeniem czy też płyty powinny przylegać do ścian, zostawiając zamkniętą przestrzeń powietrzną - graniastosłup trójkątny. Próbowałem doszukać się informacji na ten temat, jedyne co znalazłem w kierunku takiego układu konstrukcji to rozwiązania membranowe, poza tym głównie same ćwierćwałki.

Za opinie - dziękuję...

Cieszę się, ąe mogłem Ci pomóc,

Jeśli dobrze rozumiem, próbujesz wykonać panele typu superchunk w narożnikach pomieszczenia. W tym przypadku nie zostawiaj się pustki powietrznej - efekty powinny być lepsze.

Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro.

Aku Pro - produkcja i sprzedaż paneli akustycznych.

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » środa 08 wrz 2010, 14:01

Pianka Baso posiada klasę palności B2!stsowana jest m.in jako izolacja termoakustyczna na promach kosmicznych i w metrze!

Kto się na tym zna wie o czym piszę. nie ma obawy o to że się łatwo pali

Wojtek

APAMA

APAMA acoustic project - jesteśmy producentem i dystrybutorem ustroi akustycznych, mierników oraz wykonujemy pomiary akustyki studyjnej i środowiskowej

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » środa 08 wrz 2010, 14:02

Sorry strzeliłem pomyłke nie B2 a B1, czyli wyższą.
APAMA acoustic project - jesteśmy producentem i dystrybutorem ustroi akustycznych, mierników oraz wykonujemy pomiary akustyki studyjnej i środowiskowej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 08 wrz 2010, 18:52

To ja poproszę o link do strony producenta z parametrami tej rzekomej pianki. Nie ukrywam, że dane, które tu podajesz wyglądają bardzo podejrzanie. Pianka, jak sama nazwa wskazuje, to substancja spieniona, a więc większość jej objętości stanowi powietrze. Czyli ta reszta musi mieć wielki ciężar właściwy po to, żeby wypadkowa gęstość była tak duża. Żeby pianka miała 140kg/m3 to musiałaby być chyba z ołowiu.

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » poniedziałek 13 wrz 2010, 09:40

Witam
Nie musisz mi wierzyć na słowo kup i sprawdź.
Czy co wiesz co oznacza pojęcie pianka regranulat? A oznacza to to tyle iż PR140 jest to kompozyt i regranulat pianek prasowanych pod cisnieniem plus barwnik, dzieki temu uzyskuje się bardzo dużą gęstość materiału o jednolitej barwie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 13 wrz 2010, 12:02

Mam kupować kota w worku mając pod ręką tanią alternatywę w postaci wełny mineralnej, której parametry znam i której mogę zaufać? Jeszcze na głowę nie upadłem.

Pianka Basotect owszem jest niepalna i chętnie stosowana w promach kosmicznych i samolotach, dlaczego? Otóż dlatego, że jest niezwykle lekka, jej gęstość wypada w zakresie od 9 do 11kg/m3, a nie 140kg/m3. Bywa sprzedawana jako materiał do adaptacji akustycznej, niemniej jej zdolność absorpcyjna poniżej 500Hz jest beznadziejna, TUTAJ dowód.

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » wtorek 14 wrz 2010, 17:27

WITAM
Gęstość 140kg/m3 odtyczyła Pianki PR140 a nie BASO.
Naszym produktem jest pianka BASO nie mając nic wspólnego z produktem o nazwie Basotect.

Rozumiem Pana strategie korzystania z materiałów, które ma Pan sprawdzone i Pan zna. To dobra strategia.

Również robimy podobnie.

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia.

Zespół APAMA

ODPOWIEDZ