autor: Tasiorowski » środa 22 lip 2009, 02:01
...Ja po prostu bym zrobił tak, że legalnie i fajnie kupuję Cubase w sklepie, dostaję klucz itp. i bez skrupułów go Crackuje. To daje mi legalność i łatwość użytkowania. Bez Pier**** się z tym badziewiem, bo mimo, że idea dobra, egzekucja już gorsza......
tylko to myslenie życzeniowe, bo faktem jest, że przez 3,5 roku *nikt* nie złamał skutecznie Cubase i pewnie tak już zostanie. Co niestety, ale przekłada się na wzrost nastrojów monopolistycznych w Steinbergu - vide ceny Cubase, które są realnie przebite na maxa. Szczególnie w porównaniu do takiego np. Reapera. Ale nie tylko.
To i tak pikuś w porównaniu z Digidesign. Jak masz tylko protoolsa to powodzenia w wykręcaniu go za każdym razem z racka, kiedy byś chciał coś "mobilnego" zrobić. A wystarczyłby I-lock , żeby móc go odpalić na innym interface, takim bardziej zmęczonym życiem i którego mniej szkoda. Co do Cubase - posiadamy w studio 4 w wersji ESSENTIAL - zupełniutko wystarcza do zrobienia 99% rzeczy. Muszę przyznać, że na porządnym PC chodzi on elegancko i bardzo stabilnie. Czego niestety nie można powiedzieć o PT LE, szczególnie w wersji 8. Czasem można osiwieć. Co istotne - mi również STEINBERG KEY zaczyna pękać po bokach, ale pomysł przyszedł prosty. Owinąć go dookoła grubą warstwą szarej taśmy. Może i to nie wygląda za fajnie, ale taka "bułeczka" dłużej przeżyje wkładanie i wyciąganie. Teraz wydaje się wręcz pancerna. Co do piracenia - będzie tego coraz mniej. Po prostu ludziom już się nie chce. Większość kolesi w stylu H2O czy AIR robią to w celu wypromowania się. Wychwytują takich headhunterzy, zaczyna się służba dla babilonu i kończy wolny czas na zabawy w łamanie kodów. Kiedy ostatnio widzieliście pirata Cubase albo Sonara, świeżą wersję, spiracone przez te zacne firmy z renomą

Kupno programu tak nie boli nawet, jak stres związany z autoryzacją. Kupiłem kiedyś wtyczki NOMAD FACTORY. Dzisiaj jadę na piratach NOMAD, bo ceregiele związane z instalacją na paru kompach lub na nowym systemie, po resuscytacji windowsa ( 3 klucze, po trzeciej autoryzacji się kończą i trzeba mailować i pisać do nich, żeby RACZYLI przysłać nowe, co trwa nawet parę miesięcy ) To po prostu przegięcie.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141