20 - 400 Hz acustic room

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
MB
Re: 20 - 400 Hz acustic room

Post autor: MB » środa 12 lis 2008, 00:38

OK.

Ze szkicu wynika, że pokój nie ma prostopadłych ścian, a odchyłka kątów od prostego przekracza 6%. To bardzo dobrze, w takim pomieszczeniu powstawanie fali stojącej jest znacznie utrudnione.

Dokładne wyznaczenie częstotliwości modów dla takiego pokoju jest znacznie trudniejsze. Z tego, co się ostatnio dowiedziałem, do obliczeń należy wziąć zastępcze rozmiary pomieszczenia prostokątnego o takiej samej średniej długości i szerokości. Internetowe kalkulatory modów pokazują, że gęstość rezonansów i ich rozmieszczenie na osi częstotliwości są bardzo równomierne, masz więc duże szczęście. Jedyny poważny problem jaki mogę sobie wyobrazić to równoległe powierzchnie sufitu i podłogi, jednak z wysokości 2,7m nie wynika rezonans ani na 110 ani 220Hz, tylko 124Hz oraz jego wielokrotności.

Mam propozycję: spróbuj jak najbardziej precyzyjnie wyznaczyć częstotliwości rezonansowe używając bardzo powoli przestrajanego generatora sinusoidalnego i dokładnie zidentyfikuj moment, gdy robi się najgłośniej. Następnie włącz generator nastrojony statycznie na te częstotliwości i poruszaj się po pokoju wsłuchując dokładnie, gdzie robi się głośniej a gdzie ciszej. Najprawdopodobniej w narożnikach pomieszczenia będzie zawsze najgłośniej, ale chodzi również o to, żeby sprawdzić jak jest przy ścianach oraz przy podłodze na środku pomieszczenia. Na podstawie wyników takich testów będzie można coś powiedzieć o optymalnym rozmieszczeniu pułapek basowych.

Przy okazji: panele z pianki widoczne na zdjęciach są umieszczone bez sensu. Takie pianki co najwyżej absorbują składowe wysokiej częstotliwości, a przykleiłeś je poza zasięgiem "widzenia" przetworników wysokotonowych monitorów, czyli miejsc gdzie takie fale potencjalnie odbijają się od ścian. Zwłaszcza w narożniku za prawym monitorem, gdzie ew. powinna być absorpcja niskich częstotliwości przyklejanie takich paneli jest bezcelowe. W zakresie niskich częstotliwości one kompletnie nie działają.

Pine

Post autor: Pine » środa 12 lis 2008, 08:28

Dziekuje MB za podejscie do mojego tematu moze uda mi sie polepszyć swoje warunki odsłuchowe. Co do pokoju to własnie jest taki dziwny.

Po pierwsze powiedz co mogę zrobic w rogu za monitorem które widzisz na zdjęciu? Chciałem dodać że ten monitor stoi od sciany prawej jakies 30 cm a od tyłu około 50cm.

Po drugie nie bardzo rozumiem co zrobic i skąd go wziąść (przestrajany generator sinusoidalny).

Ciężko mi bedzie wyznaczyc te częstotliwosci ale popracuje nad tym.
Z tego co wiem zawsze na etapie miksu miałem tendencje do cięcia czasami 112 Hz czasami 125 Hz i również około od 200 do 250 Hz.
To zależy jaki materiał , ale praktycznie zawsze jak podbije ostro okolice tych pasm to bardzo buczy i jest tzw (kibel) .

Jeszcze sprawdze gdzie w pokoju najbardziej buczy. Wydaje mi sie ze około 1 metera od monitorów troszke dalej około 1,5 do 2 m było lepiej.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 12 lis 2008, 11:15

generatory sa w formie wtyczek :) w cubase - Test TONE

Pine

Post autor: Pine » środa 12 lis 2008, 11:33

...generatory sa w formie wtyczek :) w cubase - Test TONE ...

Dzieki niestety lub stety pracuje na Logicu Express 8. Poszukam w nim.
Ewentualnie w necie pogrzebię.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 lis 2008, 11:49

wygeneruj sobie w jakims edytorze audio fale w zakresie w jakim chcesz(powiedzmy 20Hz-20kHz) i o dlugosci jakiej chcesz(powiedzmy 10 sekund) i wszystko

albo o mniejszym zakresie jak chodzi ci tylko o bas

albo:
http://www.nch.com.au/tonegen/
http://www.hitsquad.com/smm/mac/AUDIO_EDITORS/freeware/

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » środa 12 lis 2008, 16:21

...wygeneruj sobie w jakims edytorze audio fale w zakresie w jakim chcesz(powiedzmy 20Hz-20kHz) i o dlugosci jakiej chcesz(powiedzmy 10 sekund) i wszystko

albo o mniejszym zakresie jak chodzi ci tylko o bas

albo:
http://www.nch.com.au/tonegen/
http://www.hitsquad.com/smm/mac/AUDIO_EDITORS/freeware/
...

Racja, ja z koli zadam drobne pytanie w neico innym zakresie, mianowicie jezeli bierzemy pod uwage wymiary pomieszczenia i wstawiamy je do jakiegokolwiek kalkulatora typu Acoustic Calculator, to chodzi o wymiary zbudowanej konstrukcji w pomieszczeniu (np z plyt GK - karton-gips) czy o pomieszczenie pierwotne np cegła czy beton???

Pine

Post autor: Pine » środa 12 lis 2008, 16:40

...OK.

Ze szkicu wynika, że pokój nie ma prostopadłych ścian, a odchyłka kątów od prostego przekracza 6%. To bardzo dobrze, w takim pomieszczeniu powstawanie fali stojącej jest znacznie utrudnione.

Dokładne wyznaczenie częstotliwości modów dla takiego pokoju jest znacznie trudniejsze. Z tego, co się ostatnio dowiedziałem, do obliczeń należy wziąć zastępcze rozmiary pomieszczenia prostokątnego o takiej samej średniej długości i szerokości. Internetowe kalkulatory modów pokazują, że gęstość rezonansów i ich rozmieszczenie na osi częstotliwości są bardzo równomierne, masz więc duże szczęście. Jedyny poważny problem jaki mogę sobie wyobrazić to równoległe powierzchnie sufitu i podłogi, jednak z wysokości 2,7m nie wynika rezonans ani na 110 ani 220Hz, tylko 124Hz oraz jego wielokrotności.

Mam propozycję: spróbuj jak najbardziej precyzyjnie wyznaczyć częstotliwości rezonansowe używając bardzo powoli przestrajanego generatora sinusoidalnego i dokładnie zidentyfikuj moment, gdy robi się najgłośniej. Następnie włącz generator nastrojony statycznie na te częstotliwości i poruszaj się po pokoju wsłuchując dokładnie, gdzie robi się głośniej a gdzie ciszej. Najprawdopodobniej w narożnikach pomieszczenia będzie zawsze najgłośniej, ale chodzi również o to, żeby sprawdzić jak jest przy ścianach oraz przy podłodze na środku pomieszczenia. Na podstawie wyników takich testów będzie można coś powiedzieć o optymalnym rozmieszczeniu pułapek basowych.

Przy okazji: panele z pianki widoczne na zdjęciach są umieszczone bez sensu. Takie pianki co najwyżej absorbują składowe wysokiej częstotliwości, a przykleiłeś je poza zasięgiem "widzenia" przetworników wysokotonowych monitorów, czyli miejsc gdzie takie fale potencjalnie odbijają się od ścian. Zwłaszcza w narożniku za prawym monitorem, gdzie ew. powinna być absorpcja niskich częstotliwości przyklejanie takich paneli jest bezcelowe. W zakresie niskich częstotliwości one kompletnie nie działają....

125 Hz buczy bezposrednio 1 m od monitorów
w odległości 2 m , 2,5 m wogóle nic nie słychac.
natomiast przy scianie nad sofa słychać buczenie.

250 Hz 1 m od monitorow wogole nie słychac
w odległości 2 m , 2,5 m bardzo słychac
przy scianie nad sofa nie słychać .

2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 lis 2008, 17:18

Nie, to zbyt nieprecyzyjne i zbyt wyrywkowe informacje.

Odległość 1m od monitorów nic mi nie mówi i w zasadzie dla określania modów nie jest istotna - ważne są odległości od ścian i narożników pokoju.

Istotne jest jak zmienia się natężenie przy poruszaniu się od środka pokoju wzdłuż, w kierunku frontowej i tylnej ściany (oraz przy samej ścianie), i tak samo w poprzek, w kierunku lewej i prawej ściany (oraz przy samej ścianie).

Najlepiej przemieszczać się powoli, stając bokiem do kierunku przemieszczania, wtedy słychać różnicę głośności w lewym i prawym uchu. Chodzi o to, żeby zidentyfikować, z którą osią pokoju związany jest dany rezonans, co objawia się naprzemiennymi miejscami gdy jest głośno i cicho w danym kierunku, a w kierunku poprzecznym nie powinno być tego efektu.

Istotne jest również, jak zmienia się intensywność z wysokością, tzn. jak jest przy podłodze w porównaniu ze środkiem pokoju, oraz przy suficie (trzeba wejść na wysokie krzesło lub drabinkę).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 lis 2008, 17:22

Racja, ja z koli zadam drobne pytanie w neico innym zakresie, mianowicie jezeli bierzemy pod uwage wymiary pomieszczenia i wstawiamy je do jakiegokolwiek kalkulatora typu Acoustic Calculator, to chodzi o wymiary zbudowanej konstrukcji w pomieszczeniu (np z plyt GK - karton-gips) czy o pomieszczenie pierwotne np cegła czy beton??? ...
Dla niskich częstotliwości istotne są odległości ścian twardych, dla wysokich częstotliwości - płyt GK.

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » środa 12 lis 2008, 18:39

...Racja, ja z koli zadam drobne pytanie w neico innym zakresie, mianowicie jezeli bierzemy pod uwage wymiary pomieszczenia i wstawiamy je do jakiegokolwiek kalkulatora typu Acoustic Calculator, to chodzi o wymiary zbudowanej konstrukcji w pomieszczeniu (np z plyt GK - karton-gips) czy o pomieszczenie pierwotne np cegła czy beton??? ...
Dla niskich częstotliwości istotne są odległości ścian twardych, dla wysokich częstotliwości - płyt GK. ...
Dzieki MB, rozwiales moje watpliwosci

ODPOWIEDZ