Świadomość muzyczna...

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
genngott
Re: Świadomość muzyczna...

Post autor: genngott » środa 06 lut 2008, 12:29

...aha, i zapomniałem dodać, że piękny ten tytuł "Świadomość muzyczna..."
Lubię czytać jak inni narzekają na muzyków/muzę... Wtedy się cieszę, że ja narzekam, ale na inne tematy (brak sprzętu/brak kasy)....
nikt tu przeciez nie każe nikomu się przejmować ani narzekać... temat jest dowolny i każdy może powiedzieć co o tym sądzi.Jedni widzą kwestię negatywnie inni pozytywnie... Celem nie było założenie kolejnego postu w który każdy sobie ponarzeka na muzyków/muzę czy cokolwiek innego tylko najzwyklejsza wymiana opinii. A ponadto nie zgodzę się z kolegą że nie nalezy zwracać uwagi na kogokolwiek, z tego względu choćby że młodzi (czasem i starsi) potrzebują czasem wsparcia (nie finansowego) bo nie grają tylko dla SIEBIE...
www.despisestudio.com

scalar

Post autor: scalar » środa 06 lut 2008, 12:37

Tak, tak. Oczywiście, że nie grają tylko dla siebie to raz, a dwa, że grają z innymi ludźmi. Ale mi chodziło o to by nie patrzeć na tych najmarniejszych (no chyba że tylko po to by się lekko dowartościować, ale lepiej dowartościowuje dobry kawałek muzy), lecz by zwracać uwagę na wartościowych muzyków/utwory. Temat jest spoko i nic nie mam przeciwko.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » środa 06 lut 2008, 13:44

Wydaje mi się, że wszystko idzie w dobrym kierunku.Ja osobiście nie potrafię już z przyjemnością posłuchać sobie radia czy mtv bo to jest totalna papka i żenada. ALE!!!
Czy nie jest to naturalna kolej rzeczy? Przecież pokolenie wychowane na swingu nie potrafiło zrozumieć tego nowego hałasu przesterowanych szarpidrutów! Współcześni Bachowi raczej by nie zrozumieli nawet najbardziej przez was wychwalanych nagrań.
To naturalne i nie ma się czym przejmować. Im bedziemy starsi tym bardziej bedziemy zrzędzić tak jak nasi poprzednicy na nas.
Co do edukacji muzycznej to myślę jak autor wyżej, że jest dużo lepiej niż było. Dzieki internetowi możesz słuchac czego chcesz a nie tylko tego co łaskawie ci puszczą w radiu lub pan z wąsem sprzedaje na kasetach pod remizą.
Yo gangsta nygga!
[addsig]

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » środa 06 lut 2008, 14:09

...Wydaje mi się, że wszystko idzie w dobrym kierunku.Ja osobiście nie potrafię już z przyjemnością posłuchać sobie radia czy mtv bo to jest totalna papka i żenada. ALE!!!
Czy nie jest to naturalna kolej rzeczy? Przecież pokolenie wychowane na swingu nie potrafiło zrozumieć tego nowego hałasu przesterowanych szarpidrutów! Współcześni Bachowi raczej by nie zrozumieli nawet najbardziej przez was wychwalanych nagrań.
To naturalne i nie ma się czym przejmować. Im bedziemy starsi tym bardziej bedziemy zrzędzić tak jak nasi poprzednicy na nas.
Co do edukacji muzycznej to myślę jak autor wyżej, że jest dużo lepiej niż było. Dzieki internetowi możesz słuchac czego chcesz a nie tylko tego co łaskawie ci puszczą w radiu lub pan z wąsem sprzedaje na kasetach pod remizą.
Yo gangsta nygga!
...
90% racji... generalnie wszystko z czasem się zmienia, ludzie, muzyka,możliwości. Zauwazyliście napewno że od jakiegoś czasu w szerszych kręgach muzykę i muzyka (że tak to nazwę) nie mierzy się względem jego możliwości artystycznych ale na zasadzie: im więcej "krzyczy" w mediach tym bardziej sławny. W całym tym dziwnym procesie ginie coś co nazywa się muzyką i to jest przykre i jednak nieco odmienne jeśli chodzi o porównanie swingowców i szarpidrutów. W obu przypadkach, tak mi się wydaje, chodziło głównie o muzykę o tworzenie czegoś nowego, zaskakującego a nie jak ktoś już wcześniej napisał na powielaniu tego co już było jako "własna twórczość" a żeby efekt był lepszy to zbluzgam kogoś, pokażę publicznie gołą dupę albo coś jeszcze głupszego... Muzyka znika panowie, takie mam odczucie.Pojawia się totalne nastawienie na biznes, pinionchy, lanserkę i to w dużym stopniu uważam ma zły wpływ na młodych i uniemożliwia im tworzenia czegoś swojego bo poprostu nikt im tego nie wyda. Zresztą prolem nie dotyczy tylko młodszych
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 06 lut 2008, 18:31

A ja uważam, że Ci młodzi nas niedługo zjedzą z butami. Ja pamiętam czasy, to było jeszcze dosłownie 10 lat temu, że jak ktoś miał jakiegoś EPIPHONA i kombo MARSHALL VALVESTATE to był GOOOOŚŚŚĆ. Dzisiaj jakiś porządny full-stack i gibbon w zespole złożonym z 14 latków to norma. Inna rzecz to taka, że mają mniej stresowe życie. Polacy się trochę wzbogacili i pakują kasę w pociechy. Sam bym chciał mieć taką możliwość, mając 17 lat mieć fajny sprzęt i komfort grania i nie martwienia się o kasę do czasu skończenia studiów... A w chwili obecnej szkoła stała się tak lajtowa, życie młodych lajtowe, jest 100% więcej imprez i różnych knajp, w ogóle ludzie się powoli robią weselsi.... Niedawno u siebie w studiu udostępniłem pomieszczonko na próbę zespołu 4 licealistów, strasznie to niesforne chłopaki były, w taki "słodki" sposób nieogarnięci. Mówili że za 3 dni grają koncert i jak usłyszałem jak grają to się tylko uśmiechnałem. Ale grając w jakiejś knajpie w tym wieku biorą po 100 zł na łeb za koncert, grając nierówno, mając chujowy sprzęt... Ale mają jaja. Moi znajomi grają już razem w zespole 7 lat, są dobrymi muzykami, grają dobrą ciężką muzę i musieli dopłacać do zorganizowanej trasy. Ja chyba jednak liczę na młodych....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 lut 2008, 18:55

w calym tym syfie najgorszy wplyw maja tandetne stacje telewizyjne(viva mtv) i nic nie warte rozglosnie radiowe(zet eska rmf i cala reszta scierwa)

to one wypaczaja gusty i wlewaja mlodym w glowy cale to lajno ktore leci tak dlugo az sie zygac chce

a chcac posluchac czegos ambitniejszego?coz pozne godziny nocne na malo znanych stacjach radiowych jak pin czy cos innego.......

u nas niestety nic ambitnego sie nie promuje - za to gowno jak doda mandaryna czy inne dziadostwo jest na porzadku dziennym.......

kami

Post autor: kami » środa 06 lut 2008, 20:01

...w calym tym syfie najgorszy wplyw maja tandetne stacje telewizyjne(viva mtv) i nic nie warte rozglosnie radiowe(zet eska rmf i cala reszta scierwa)

to one wypaczaja gusty i wlewaja mlodym w glowy cale to lajno ktore leci tak dlugo az sie zygac chce

a chcac posluchac czegos ambitniejszego?coz pozne godziny nocne na malo znanych stacjach radiowych jak pin czy cos innego.......

u nas niestety nic ambitnego sie nie promuje - za to gowno jak doda mandaryna czy inne dziadostwo jest na porzadku dziennym..........
ZBYNIA, NIE NERWóJ. walnij piwo .. bo popadniesz w skrajną nerwice
to jest tak: głupi ludzie robią głupią muze dla głupich ludzi..
doda to pusty bachor dla pustych bachorów,
jeżeli statystycznie w kraju jest 3/4 pustych bachorów , to co sie
dziwisz ,że trąbią na wszystkich częstotliwościach!!!!!!

jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
zed303

Post autor: zed303 » środa 06 lut 2008, 20:06

...w calym tym syfie najgorszy wplyw maja tandetne stacje telewizyjne(viva mtv) i nic nie warte rozglosnie radiowe(zet eska rmf i cala reszta scierwa)

u nas niestety nic ambitnego sie nie promuje - za to gowno jak doda mandaryna czy inne dziadostwo jest na porzadku dziennym..........
zgadzam się, jednak ja muszę przyznać że również żyłem w takich czasach kiedy to media zalewane były muzyką pokroju feel itp a jednak wyrosłem na "porządnego" człowieka :) no cóż media odpowiednio promują takich "artystów" i inwestują w ich wizerunek który przyciągnie młodą część słuchaczy i nie tylko a to = dochody , dlaczego tak się dzieje ? nie wiem może to za sprawa tych wszystkich teledysków które robią sieczkę z mózgów (gołe tyłki itp). Kolejna sprawa która mnie trochę irytuje to "metody" jakich używa sie dziś przy nagrywaniu muzyki, co raz mniej w tym jest własnego wkładu, kupujesz syntezator wciskasz przycisk i kawałek gotowy, ja rozumiem postęp itp korzystanie z czyjejś wiedzy ale i le w tym wszystkim jest własnego wkładu? ile w tym jest muzyki i sztuki ? gdzie tu ambicje i satysfakcja jaką daje dobrze nagrany kawałek nad którym siedzieliśmy ładnych parę godzin/dni ? nie wiem może jestem jakiś nienormalny że nie korzystam z dobrodziejstw techniki... no ale nie będę tylko narzekał bo jest "jakiś odłamek" młodzieży która jest twórcza nie idzie utartymi szlakami i eksperymentuje, po za tym internet daje sporo możliwości i pozwala zdobywać coraz to nowsza wiedzę i tu muszę przyznać ze nie raz młodziki zaskoczyły mnie swoja wiedzą :)

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » środa 06 lut 2008, 20:23

...
no i to jest w tym wszystkim najgorsze. Czasem jak widzę gdzieś wymizdżone "blachary" albo nadzianych "dzióbków" to pomijając fakt odruchu wymiotnego zastanawiam się mimowolnie do kogo mieć za to wszystko pretensje?to media 'każą" barankom lansować się na jakieś dody itp czy na odwrót. Swoją drogą zastanawiam się czasem jak będzie wyglądać muzyka za lat powiedzmy 30...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » środa 06 lut 2008, 23:29

Jak ty możesz tak pisać! co za bzdury!
Głupi ludzie nie robią muzyki! Oni ja tylko konsumują! Nawet jak robią to chwała im za to!
Doda to tak jak Wiśniewski - polscy mistrzowie polskiego show-biznesu!!
Nie wiem czy wiesz, ale większosć dzieciaków i młodzieży wcale vivy czy mtv nie oglada bo po co? A młodego człowieka nie nazywaj głupim czy pustym bo jest jeszcze dla niego za wcześnie na takie osądy!

Normalnie aż się wkurzyłem!
[addsig]

ODPOWIEDZ