Wzór w muzyce nu-metalowej

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
midishiner
Re: Wzór w muzyce nu-metalowej

Post autor: midishiner » wtorek 05 lut 2008, 00:18

...chyba moj sarkazm nie zostal zrozumiany...
akustyk nie zajmuje sie nagrywaniem muzyki, tylko wytlumianiem autostrad i projektowaniem hal sportowych
...
Czy linkin Park to nie nu metal przypadkiem?
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » wtorek 05 lut 2008, 01:15

Z tego co podaja na myspace.com linkin park gra: Rock / Alternative.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 05 lut 2008, 01:52

......chyba moj sarkazm nie zostal zrozumiany...
akustyk nie zajmuje sie nagrywaniem muzyki, tylko wytlumianiem autostrad i projektowaniem hal sportowych
...
No nie tylko ...
no, niestety:)
powinien się zajmować tym, na czym się zna, czyli współczynnikami Cx, programami do projektowania nagłośnienia, dyfuzorami i ustrojami dźwiękochłonnymi.
A kręcenie gałami zostawić realizatorom dźwięku (ewentualnie jeśli chodzi o kalkę z angielskiego "inżynierami dźwięku") tudzież reżyserom dźwięku lub po prostu "dźwiękowcom".
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

pedzel

Post autor: pedzel » wtorek 05 lut 2008, 01:55

...Na forum pojawily sie przyklady przeroznych artystow....poczawszy od zatwardzialych legend.....po najnowsze twory. Mnie jednak interesuja Wasze przyklady kapel z polki nu-metal z ostatnich 5 lat....czyli najlepiej zrobione utwory pod wzgledem brzmienia na plycie. Dlaczego takie pytanie? Bo za tydzien wchodzimy do studia i nie moge sie zdecydowac na wzor....a z doswiadczenia wiem, ze trudno dogadac sie z realizatorem mowiac: "zeby bylo miecho....zeby bylo uderzenie" itp. itd. Najlepiej przedstawic przyklady.....ale z tymi cos trudno pomimo bliskosci do gatunku "nu".
Prosze Was o pomoc i dziekuje:)
...
A co tam nu-metal Polo-metal Krafczykiewicz(polish Elvis)&Wisnieski a tak powaznie industrial to "szpan scena" a nie tam sezonowcy 4-6 letni

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 05 lut 2008, 09:25

...Na forum pojawily sie przyklady przeroznych artystow....poczawszy od zatwardzialych legend.....po najnowsze twory. Mnie jednak interesuja Wasze przyklady kapel z polki nu-metal z ostatnich 5 lat....czyli najlepiej zrobione utwory pod wzgledem brzmienia na plycie. Dlaczego takie pytanie? Bo za tydzien wchodzimy do studia i nie moge sie zdecydowac na wzor....a z doswiadczenia wiem, ze trudno dogadac sie z realizatorem mowiac: "zeby bylo miecho....zeby bylo uderzenie" itp. itd. Najlepiej przedstawic przyklady.....ale z tymi cos trudno pomimo bliskosci do gatunku "nu".
Prosze Was o pomoc i dziekuje:)
...
DISTURBED - 2 płyta
KILLSWITCH ENGAGE - end of a heartache
SYSTEM OF A DOWN - te ostatnie produkcje Rubina, może troszkę za dużo kompresji ale brzmi fajnie.
Niekoniecznie można to nazwać "nu" ale lubię te brzmienia powyżej.

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » wtorek 05 lut 2008, 10:28

a co to właściwie jest ten "nu-metal"? bo jeśli za zespoły definijujące "nu" uznamy limp bizkit i linkin park, to ja polecam zapoznać się z płytą "stacked up" zespołu senser - to ich debiut z 1993 roku i w zasadzie to płyta wyczerpała już temat "nu-metalu". tylko wtedy o "nu-metalu"jeszcze nikt nie słyszał.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » wtorek 05 lut 2008, 10:37

...a co to właściwie jest ten "nu-metal"? bo jeśli za zespoły definijujące "nu" uznamy limp bizkit i linkin park, to ja polecam zapoznać się z płytą "stacked up" zespołu senser - to ich debiut z 1993 roku i w zasadzie to płyta wyczerpała już temat "nu-metalu". tylko wtedy o "nu-metalu"jeszcze nikt nie słyszał....
Z tego co zasłyszałem, to termin nu metal ('metal' mimo, że moim zdaniem często od metalu baaardzo daleki) zaistniał oficjalnie od kapelki zwanej Korn. Ponoć nawet sam wokalista wymyslił ten termin (New Urban Metal).

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 lut 2008, 11:05

Z tego co zasłyszałem, to termin nu metal ('metal' mimo, że moim zdaniem często od metalu baaardzo daleki) zaistniał oficjalnie od kapelki zwanej Korn. Ponoć nawet sam wokalista wymyslił ten termin (New Urban Metal)....
A są w Polsce takie kapele, które twierdzą, ze grały nu-metal zanim on jeszcze powstał w USA

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 05 lut 2008, 22:40

A są w Polsce takie kapele, które twierdzą, ze grały nu-metal zanim on jeszcze powstał w USA ...
przypuszczam że pierwszą z owych było "Ich Troje" z growlingiem Michasia na czele
www.despisestudio.com

ODPOWIEDZ