Sampling - dlaczego akurat winyle?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Sampling - dlaczego akurat winyle?

Post autor: grembo » środa 01 lis 2006, 21:41

co do mojego - mialo byc oczywiscie 80-tych

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 01 lis 2006, 21:49

winyl zadnego ograniczenia nie ma...bas sie podcina w wiadomym celu a gorka ?zawsze cos zostaje hehe

Gore tez sie podcina, nawet mocniej niz na CD, bo mozna spalic glowice nacinajaca. A z drugiej strony - sa w ogole jakies wspolczesne nagrania zrealizowane w taki sposob, ze na zadnym etapie nie przechodzi to przez cyfre z czestotliwoscia probkowania 44? Nagrywaja na szerokiej tasmie z dolby SR, zgrywaja na polcalowa i do tloczni daja na cwierccalowej

olac spdif - dla dj sie nie nadaje bo ma wyrazne opoznienie

Przetwornik AD ma "wyrazne opoznienie"? Ja chyba czegos nie rozumiem...

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 01 lis 2006, 21:53

...dejot nie bzdura bo cyfra ma swoje ograniczenie wynikajace z czestotliwosci probkowania - winyl zadnego ograniczenia nie ma...bas sie podcina w wiadomym celu a gorka ?zawsze cos zostaje hehe

te trzaski i szymy igly(uwazac na piszczace :))))

dla mnie jedna z najlepszych igiel jest shure m44 - tylko drogie dziadostwo

a co do gramofonow - jakie cuda by nie wprowadzali to chyba i tak wciaz najlepsze parametry dla dzwieku(olac spdif - dla dj sie nie nadaje bo ma wyrazne opoznienie,a do samplingu?jakas wygoda ale nie wiadomo jakie parametry - dobry preamp i dobra karta) ma wciaz technics.......chcac nie chcac wciaz najczesciej uzywane i polecane gramofony - cene tez trzymaja ostro nawet te uzywane.........

...
W sumie racja,ale pasmo jednak jest zawężone i przy tym będę obstawał :]
Co do igły się zgadzam - mam system z tą wkładką, do tego stary,ale jaru technics sl1200 (poprostu przyzwyczajenie,nie lubię tych współczesnych cudactw..)
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 01 lis 2006, 22:18

ajj jaj jaj co ja słysze są lepsze wkładki niz shure ona jest ok ale dla skreczujących bo mocno trzyma sciezke

do pracy studyjnej polecam Ortofon broadcast e lub night club e
basta

a gramy to dobrze ze technika idzie naprzód koniec z cenami z kosmosu od technicsa toz to hamstwo zeby sl'ka kosztowała 2klocki a są lepsze numark ttx rules

równie dobrze moge powiedziec ze maluch tez jest super ale ja wole bmw chyba ze dejot ty masz maluszka respekt

widze ze w wiekszosci przypadków na forum są wypowiadane filozoficzne mysli

kolego chcesz to kup sobie grama za 500 zł tez bedziesz happy
a jak co to sprzedasz ew zostaniesz dj

Pozdro kocham was

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 01 lis 2006, 22:35

...ajj jaj jaj co ja słysze są lepsze wkładki niz shure ona jest ok ale dla skreczujących bo mocno trzyma sciezke

do pracy studyjnej polecam Ortofon broadcast e lub night club e
basta

a gramy to dobrze ze technika idzie naprzód koniec z cenami z kosmosu od technicsa toz to hamstwo zeby sl'ka kosztowała 2klocki a są lepsze numark ttx rules

równie dobrze moge powiedziec ze maluch tez jest super ale ja wole bmw chyba ze dejot ty masz maluszka respekt

Dobrze się trzyma - nie przeskakuje przy mocno porysowanych płytach, dobrze brzmi, i ma przyzwoitą cenę. Nie twierdzę że nie ma lepszych gramofonów od 1200,ale po pierwsze - podoba mi się jego wygląd (numark ttx np. wygląda dla mnie jakos tak...dziwnie;p), podrugie - mam go sporo ładnych lat i wciaz działa idealnie, po trzecie - nei zamienię go na nic innego żadne 1200mkII czy coś -jestem do niego przyzwyczajony i w zupełności mi wystarcza. Nie, osobiście nie lubie BMW- to auto kojarzy mi się ze zbytnim pozerstwem (jak niektóre gramofony zresztą) pozatym wzbudza zbyt duże zainteresowanie i łatwo go stracić,i de facto - jest zdecydowanie za drogi - po co wywalać tyle kasy na auto ? Za te kilkadziesiat tysięcy miał bym parę nowych "zabawek". Jeżdże Peugeotem 306 - mało pali,dobrze jeździ, przyzwoicie wygląda,nic próczsilniczka od wycieraczek mi się nie zepsło- po co mi więcej ?
[addsig]

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 01 lis 2006, 22:43

stary szanuje cie i uwielbiam

cie bo de facto to prawda,co napisałes ale przyzwyczajenia mozna zmienic

dla ciekawosci napisze tylko ze numark ze zdjęcia wygląda dziwnie ale naprawde jest boski

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 01 lis 2006, 22:50

dejote masz pierwowzorek hehe

paolo nie chodzi mi o cudactwa bo obcuje z vestaxem majacym przyspieszenia o iles tam w te i nazda i tym podobne bzdety

chodzi o sama jakosc dzwieku ktora chcac nie chcac technics oferuje najwyzsza....sprawdz bo nie filozofuje tylko mowie ci prawde
zreszta sprawdz gramofony audiofilskie - ty gadasz o dj'ce a ja ogolnie.....
chcesz dobrej igly?to znajde ci gowno w cenie tego bmw i sie zmarszczysz.......tylko czy ma to sens?

jestem za dejotem - 306 tez mi sie podoba:)))))))tym bardziej w dieselku gdzie po 300000 przebiegu pali gumy na dwojce.......

teraz wiadomo - ciezko dostac winyl ktory nie jest palony z cd - skonczyly sie te dobre lata - ale mowilem o starych - zdaza mi sie dorwac perelki(ze 20 ostatnio) z polowy i poczatku lat 70 ktore jako pierwszy wyciagnalem z opakowania i zostawilem na nich moje odciski:D....30 lat........starsze odemnie....noweczka....cd to nie to nigdy taka zajawka nie bedzie jak idealna nowa plyta winylowa.....tutaj widac wplyw czasu i odtwarzania na kazdym kroku....na cd musisz porysowac inaczej nic sie nie zmieni - chyba ze laser w czytniku padnie

ja wiem dejot ze jest ograniczone - ale pamietaj o tym ze winyl jest niepowtarzalny - nie da sie dwoch wyzlobic identycznie:D - wystarczy pylek albo jakas niechciana wibracja.....

swoja droga mialem kiedys okazje zakupienia grata do zlobienia z wyprzedazy z polskich nagran...tyle ze gdzie bym wsadzil te 300 kilo wielkosci dobrej szafy:D..lplus gratis rylce i 1000 czyscioszkow:D

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 01 lis 2006, 22:52

ps.paolo nie pal tyle:)))))

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » środa 01 lis 2006, 23:04

...teraz wiadomo - ciezko dostac winyl ktory nie jest palony z cd - skonczyly sie te dobre lata....

Jeśli dziś większość winyli jest wypalana z CD to oznacza że jeśli samplujemy winyla czy mp3 to nie będzie większej różnicy...dobrze rozumuje??

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 01 lis 2006, 23:06

Widziałem tego numarka na żywo. Dla mnie nieco udziwniony,ale każdy ma własny gust.Zbynia - dzięki za poparcie, taak 306 to klasa-małoletni syn siostry podwędził mi kluczyki i uciekał nim przed policją , udało się skubańcowi 2 blokady ominąć w wieku 15 lat.. Tak 1200 właśnie ten dźwięk:] I stare winyle, nie przepadam za nówkami - wolę utaplane w kurzu słuchane przez kilka pokoleń, ojciec jako student żył na samej wodzie i chlebie za resztę kupował winyle i książki. Więc mam pokaźna kolekcję czarnych płyt przy których ktoś przeżywał swój pierwszy raz itp...To jest klimat :] Co do żłobiarki, pytam z ciekawości - ile kosztowąła?
[addsig]

ODPOWIEDZ