Wirtualne chóry

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Wirtualne chóry

Post autor: mr-hammond » czwartek 09 mar 2006, 19:54

widze ze do Ciebie też to nie przemówiło . A myslałem ze tylko mi sie nie podoba :) .

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 10 mar 2006, 22:32

...I co, zrobisz utworek w którym chórek będzie taki sam jak w 358 innych utworkach? Pośpiewaj sam, poproś kolegę, koleżankę, dołóż coś z jakiegoś nagrania jako tło...

Dziwne pisanie. To przecież jedynie narzędzie (instrument), jedno z tysięcy, choć dość specyficzne. A narzędzia (instrumenty) mają to do siebie, że o ich wykorzystaniu i uzyskanych efektach decyduje człowiek.

Stosując ten sposób myślenia można by powiedzieć, że wykorzystanie 6-strunnej gitary spowoduje, że jej gra będzie "taka sama" jak np. w 100.000 utworkach.

...Kurde, kiedyś Niemen robił chórki nagrywając się na wieloślad, a teraz każdy na stole ma takie narzędzia do robienia warstw, cięcia, filtrowania, że "mózg staje" i co????...

Z tego co wiem to nikt nie zabronił robić tak i dziś.

..."Mamo ja chcę Vocaloida pod choinkę"- bez przesadyzmu, otrząśnijcie się z tego hipermarketowego amoku...

Histeryzujesz

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 10 mar 2006, 22:56

A dla ambitniejszej w dziedzinie wokalizy młodszej młodzieży tego forum powiem, że był onegdaj świetny polski zespół: Novi Singers. Szczególnie polecam ich płytę: Novi Sing Chopin.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 10 mar 2006, 23:18

kolega na początku pytał chyba o chóry które beda dobra imitacja prawdziwych :)

A tutaj juz zaczeły sie schody ze wszystko od człowieka zalezy .

Tego Vocaloida mozna jako nietypowy syntezator wykorzystac , bo demka które są na stronie jakos nie powalaja realistycznoscia .

Lepiej zapłać dobrej vocalistce niech zaspiewa Ci partie :) i mnniej roboty itd :)

Zaprzyjaźnisz sie moze z nią ;) , potem juz tylko same plusy ;) tego soft Ci nie da :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 11 mar 2006, 00:48

...kolega na początku pytał chyba o chóry które beda dobra imitacja prawdziwych. A tutaj juz zaczeły sie schody...

Chyba nie czytałeś uważnie wypowiedzi. Ów Kolega o Vocaloidzie powiedział właśnie, że: " Świetnie, właśnie o coś takiego by mi chodziło".

...Tego Vocaloida mozna jako nietypowy syntezator wykorzystac , bo demka które są na stronie jakos nie powalaja realistycznoscia.

Różne rzeczy jednych powalają, innych nie. Mimo wszystko jest to chyba najbardziej udana próba syntezy ludzkiego głosu w oparciu o algorytmy Yamahy. A po umiejętnym okraszeniu chorusem i reverbem można pokusić się o wykreowanie "śpiewającego tekstem" chóru.

W homerecordingu tak chętnie stosuje się właśnie wirtualne symulacje, że nie ma możliwości zrealizować nagrań "metodą naturalną", np. chóru w pomieszczeniu 12m2.

KYMY

Post autor: KYMY » sobota 11 mar 2006, 17:08

......I co, zrobisz utworek w którym chórek będzie taki sam jak w 358 innych utworkach? Pośpiewaj sam, poproś kolegę, koleżankę, dołóż coś z jakiegoś nagrania jako tło...

Dziwne pisanie. To przecież jedynie narzędzie (instrument), jedno z tysięcy, choć dość specyficzne. A narzędzia (instrumenty) mają to do siebie, że o ich wykorzystaniu i uzyskanych efektach decyduje człowiek.

Stosując ten sposób myślenia można by powiedzieć, że wykorzystanie 6-strunnej gitary spowoduje, że jej gra będzie "taka sama" jak np. w 100.000 utworkach.

Głos ludzki niesie ze sobą tyle różnorodności, jest tak inny od martwych instrumentów, (niektóre wręcz religie traktują go jako jedyny "godny" by "grać Panu"), że Twoje porównanie z gitarą nie może do mnie trafić...

Innymi słowy: Miriam to Miriam, a początkująca wokalistka panna Asia, albo Adrian który chciałby wystąpić w "Szansie na sukces" to inna bajka.

W Vocaloidzie masz do wyboru 4 osoby (za każdą musisz osobno zapłacić osiem stów co najmniej, Miriam się ceni i chce 1000 :)).

Na żywo masz do wyboru mnóstwo ludzi- a wielu z nich zaśpiewa za darmo.... i nie będzie czuć plastikiem...

Podsumowując: moim zdaniem Vocaloid to typowy produkt typu: "chcesz to mieć, bo jeszcze tego nie masz" (poza tym sam wielki Mike Oldfield użył go na najnowszej płycie w kilku taktach, więc bądź wielki...), a ja mam alergię na takie produkty, wybacz i stąd moja "histeria" :)

diesrecords

Post autor: diesrecords » sobota 11 mar 2006, 18:28

Witam,

Ten vocaloid to brzmi fatalnie:/

aros

Post autor: aros » sobota 11 mar 2006, 19:21

Mati, pytasz o "dobre wirtualne chóry".A ja zapytam do czego Ci to potrzebne? Jeśli chcesz to stosować w szeroko pojętej muzyce rozrywkowej to kieruj się tym co radzą JM i KYMY. Zapewne wtedy masz na myśli: chórki czy głosy (jak kto woli), które wzbogacając harmonicznie głowną linie wokalu jednoczesnie ją ubarwią. Jeśli natomiast idziesz w kierunku większych form instrumentalno wokalnych (ale chyba nie o to Ci chodzi) to skorzystaj z produktów Spectrasonic czy Siedlaczka - tak jak radzą koledzy wcześniej. W tym wypadku podśpiewywanie "Jacka z Agatką" nie wchodzi w grę. Gdyż chór w tym klasycznym znaczeniu to specyficzne brzmienie uzyskane w wyniku udziału większego składu osobowego. Zróżnicowanie skali, a także tembru, barwy poszczególnych głosów (zwykle już dotego celu przygotowanych) daje ten efekt, który ciężko jest uzyskać w warunkach domowych nawet przy wsparciu kolegi i koleżanki

Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo, że zamierzasz łączyć w sobie przeróżne style. No cóż ...wtedy bierz wszystko - jak leci.

Ps Chyba się zagalopowałem Sorry

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 12 mar 2006, 08:43

Przykład koleżanki był odpowiedzią na Vocaloida :),

Z resztą się zgadzam i chyba to oczywiste dla każdego co napisałes , ale moze nie .

Jesli kolega chce "płaszczyzn " w postaci uuu, aaa, to vocaloid chyba sie nie sprawdzi.

Pozdrawiam :)

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » środa 20 sie 2008, 22:03

a co polecacie do muzyki r'n'b jako chorki ?

I jak dziala ten generator chórkow w produkcie eastwest ? Nie moge sobie jakos wyobrazic zeby to brzmialo cudowenie, bo mialem stycznosc z mnostwem synthezatorow ludzkiej mowy i wiekszosc brzmiala tak emocjonalnie pusto i plastikowo ze masakra.
I <3 MUSIC

ODPOWIEDZ