Jak działa dynamiczny EQ

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Jak działa dynamiczny EQ

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 15:44

Zgadzam się, ale... W wielu broszurach, książkach itp, piszą że np.: "...wielu realizatorów na świecie, kompresory wielopasmowe, nazywa, korektorami dynamicznymi...". Tak wyczytałem, tak słyszałem od fachowców, a może nadal tkwię w błędzie???

Tkwisz w bledzie.

(Co nie znaczy, ze nie da sie tych narzedzi uzyc w podobny sposob i do podobnych celow.)

P.S.1 BTW jakie to broszury? Mozesz wskazac?

P.S.2. Zobacz, ze producenci, ktorzy robia multiband kompresory robia takze dynamiczne EQ. Wiec po co by robili cos nowego, skoro juz to samo maja zrobione pod inna nazwa?

Tutaj masz manual do TC Dynamic EQ, ma przejrzysty interface graficzny. Poczytaj.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 15:57

...Zgadzam się, ale... W wielu broszurach, książkach itp, piszą że np.: "...wielu realizatorów na świecie, kompresory wielopasmowe, nazywa, korektorami dynamicznymi...". Tak wyczytałem, tak słyszałem od fachowców, a może nadal tkwię w błędzie???

Tkwisz w bledzie.

(Co nie znaczy, ze nie da sie tych narzedzi uzyc w podobny sposob i do podobnych celow.)

P.S.2. Zobacz, ze producenci, ktorzy robia multiband kompresory robia takze dynamiczne EQ. Wiec po co by robili cos nowego, skoro juz to samo maja zrobione pod inna nazwa?

Tutaj masz manual do TC Dynamic EQ, ma przejrzysty interface graficzny. Poczytaj....

Ok, więc wychodzi na to, że to dwie różnie inne sprawy. Ale kiedy, i w jakim celu stosuje się korekcję dynamiczną. Nie mam pojęcia, podpowiedzcie, na jakim etapie masteru to stosować?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 16:08

Ale kiedy, i w jakim celu stosuje się korekcję dynamiczną. Nie mam pojęcia, podpowiedzcie, na jakim etapie masteru to stosować?...

Ogolnie mowiac, dynamicznym korektorm mozesz dosc precyzyjnie wycinac/podbijac waskie fragmenty pasma.

Na jakim etapie? Pytanie w stylu: "Czy podac do obiadu marchewke gotowana, czy surowa, a moze zamiast jej pietruszke, a moze wcale nie podawac?" To jest tak samo kreatywne i niebezpieczne narzedzie, jak wiele innych i podobnie jak w innych przypadkach nie ma tu jakichkolwiek zasad, tylko ucho i zdrowy rozsadek dzialajace razem w konkretnym przypadku.

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » niedziela 08 sty 2006, 16:14

......Zgadzam się, ale... W wielu broszurach, książkach itp, piszą że np.: "...wielu realizatorów na świecie, kompresory wielopasmowe, nazywa, korektorami dynamicznymi...". Tak wyczytałem, tak słyszałem od fachowców, a może nadal tkwię w błędzie???

Tkwisz w bledzie.

Tutaj masz manual do TC Dynamic EQ, ma przejrzysty interface graficzny. Poczytaj....

Ok, więc wychodzi na to, że to dwie różnie inne sprawy. Ale kiedy, i w jakim celu stosuje się korekcję dynamiczną. Nie mam pojęcia, podpowiedzcie, na jakim etapie masteru to stosować?...

no na chłopski rozum to mi się to widzi tak - wyobraź sobie że np bas w nagraniu rezonuje na dźwięku D2. Ustawiasz tłumienie na częstotliwość tego dźwięku, ustawiasz dobroć, siłę tłumienia i wartość dla jakiej ma się to tłumienie włączyć, za każdym razem gdy bas wejdzie na to rezonujące D2 equalizer zadziała i przytłumi, poza tym nie będzie niepotrzebnie działać na tej częstotliwości.... oczywiście to tylko jeden mizerny przykład

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 16:17

Ogolnie mowiac, dynamicznym korektorm mozesz dosc precyzyjnie wycinac/podbijac waskie fragmenty pasma.

Na jakim etapie? Pytanie w stylu: "Czy podac do obiadu marchewke gotowana, czy surowa, a moze zamiast jej pietruszke, a moze wcale nie podawac?" To jest tak samo kreatywne i niebezpieczne narzedzie, jak wiele innych i podobnie jak w innych przypadkach nie ma tu jakichkolwiek zasad, tylko ucho i zdrowy rozsadek dzialajace razem w konkretnym przypadku....

Chodziło mi o to, w jakiej kolejności , a może po jakim efekcie stosować EQ dymaiczną? Zaczynając master, powiedzmy od kompresji itd., kiedy zapinać EQ dynamiczny?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 16:32

Chodziło mi o to, w jakiej kolejności , a może po jakim efekcie stosować EQ dymaiczną? Zaczynając master, powiedzmy od kompresji itd., kiedy zapinać EQ dynamiczny?...

W takie kolejnosci, jak bedzie tego wymagac dana praca. NIE MA NA TO ZASAD.

Pomijajac to, ze sam korzystam z Dynamic EQ bardzo rzadko, moge powiedziec, ze widze conajmniej kilka przypadkow zastosowania dwoch korekcji dynamicznych prze i po wielpasmowym kompresorze. I co teraz? Namieszalem za bardzo?

Moze po prostu zrob jedyna rzecz, jaka nalezaloby zrobic - posiedz z takim narzedziem jakis czas i za miesiac czy dwa wyciagniesz jakies wnioski.

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 16:42

...Chodziło mi o to, w jakiej kolejności , a może po jakim efekcie stosować EQ dymaiczną? Zaczynając master, powiedzmy od kompresji itd., kiedy zapinać EQ dynamiczny?...

W takie kolejnosci, jak bedzie tego wymagac dana praca. NIE MA NA TO ZASAD.

Pomijajac to, ze sam korzystam z Dynamic EQ bardzo rzadko, moge powiedziec, ze widze conajmniej kilka przypadkow zastosowania dwoch korekcji dynamicznych prze i po wielpasmowym kompresorze. I co teraz? Namieszalem za bardzo?

Moze po prostu zrob jedyna rzecz, jaka nalezaloby zrobic - posiedz z takim narzedziem jakis czas i za miesiac czy dwa wyciagniesz jakies wnioski....

Ooo! i o to mi chodziło - dzieki!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 16:49

Tylko nie sil sie na wkladanie takiego korektora gdzie sie da, bo zle skonczysz :))) A na ile sie da, sprobuj zupelnie bez niego.

Pewnie Cie to zaskoczy, ale wierz mi, ze wiele duzych znanych studiow na swiecie nie mialo i nie ma takich narzedzi, bo jest to stosunkowo nowy produkt, a jakos to wszystko, co sie nagrywa gdzies na swiecie, najczesciej brzmi.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 08 sty 2006, 20:02

...Zaczynając master, powiedzmy od kompresji itd., kiedy zapinać EQ dynamiczny?...

A niby po co z góry ustalać szablony? W zasadzie DOBRZE zrealizowane nagranie od strony technicznej (barwy, poziomy, panoramowanie) i artystycznej (bez zasadniczych błędów) prawie nie wymaga dodatkowych zabiegów. I to jest miarą PROFESJONALIZMU.

Im więcej ingerencji - tym więcej indolencji na wcześniejszych etapach. (no chyba, że jest to jakiś artystyczny zamiar).

A co do EQ dynamicznego? Czego to ludzie nie wymyślą.

Były natomiast sensowne wynalazki działające z wykorzystaniem dynamicznych zmian pasma w układach redukcji szumu: DNL (Dynamic Noice Limiter), Dolby B,C itp.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 20:18

Były natomiast sensowne wynalazki działające z wykorzystaniem dynamicznych zmian pasma w układach redukcji szumu: DNL (Dynamic Noice Limiter), Dolby B,C itp....

Byly tez pierwsze namiastki wielopasmowych kompresorow f-my DOLBY na oryginalnych swoich ukladach, ale no ma sie nijak do korektora dynamicznego

ODPOWIEDZ