Wyszukiwarka forum EiS

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Redakcja
Re: Wyszukiwarka forum EiS

Post autor: Redakcja » sobota 29 kwie 2006, 17:27

...Słowo kluczowe: załatw więcej rozumu...

...To tak jakby wpisać miód i otrzymać pszczołę ;)...

Czy ja aby wcześniej nie pisałem jak ważną sprawą jest sprytne stawianie zapytań wyszukiwarkom, w tym i naszej? Jak widać, aby coś szybko i konkretnie znaleźć nie zawsze należy pytać wprost, a raczej bardzo rzadko .

Ogólne zasady korzystania z wyszukiwarek bez trudu można znaleźć choćby w necie. Natomiast jakie pytania zadawać, o... tego można nauczyć się już tylko raczej samemu. Tak samo jak przezorności, sposobów zdobywania pieniędzy, kobiet... bo takie umiejętności nabywa się indywidualnie, w sposób i z szybkością zależną od własnej percepcji .

Uprzedzałem też lojalnie, iż są wśród nas forumowicze którzy w wyszukiwaniu przeróżnych informacji (niekoniecznie na naszym forum) osiągnęli wręcz perfekcję. I choć czasem można dostać od nich po uszach to jednocześnie naprawdę wiele też skorzystać . A gniewać się przy tym nie ma o co, w młodości zwykle wszyscy byliśmy źli na nauki rodziców, ale po to chyba tylko, aby później przyznać im rację i podobnie nauczać dzieciaki.

Wracając do wyszukiwarki - prace nad nią wciąż trwają. Od dziś wyszukiwarka nie będzie już powtarzała tych samych tematów w wynikach wyszukiwania, czyli temat w którym znaleziono szukane słowo(a) wystąpi tylko raz! Znacznie skróci to "tasiemiec" z wynikami do przejrzenia.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 29 kwie 2006, 20:04

Ponieważ wielokrotnie powtarzają się pytania na forum dotyczące pewnych elementarnych zagadnień proponuję dodać pewną stałą zawartość - oprócz już istniejącej rubryki "Warto zajrzeć", w tym FAQ.

Byłoby to coś w rodzaju podręcznego informatora w zakresie podstawowych spraw technicznych.

Na początek proponuję następujące tematy:

1. Zasilanie, uziemienie, zabezpieczenie przeciwporażeniowe i przepięciowe (temat wielokrotnie wałkowany na forum (lecz widać brak dostatecznej wiedzy), szczególnie istotny, że dotyczy wprost bezpieczeństwa użytkowania).

2. Kable ekranowane, wyprowadzenia wtyczek, gniazd (różnego rodzaju).

Skąd wziąć materiały? One w większości istnieją - były publikowane na ten temat artykuły w EiS. Wystarczy je teraz udostępnić na stronie.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 29 kwie 2006, 20:20

...One w większości istnieją - były publikowane na ten temat artykuły w EiS. Wystarczy je teraz udostępnić na stronie....

Hmm... Ale czemu niby za darmo?

Starsze, nowe i najnowsze najciekawsze (naszym zdaniem) materiały są zwykle dostępne jako konkretne artykuły w formacie pdf za "całe" 20 groszy za sztukę (bo w pakietach po 10 sztuk, i to bez względu na tytuł miesięcznika) za pomocą SMS-ów. A jak widać (sądząc po ilości pobrań najnowszych, jeszcze nie opublikowanych artykułów) nasi userzy korzystają już z wielką swobodą z takiej możliwości.
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 29 kwie 2006, 20:27

Zapomniałem . Bardzo proszę zaglądać znacznie częściej, a wręcz systematycznie do działu FAQ. Dzieje się tam ostatnio naprawdę wiele.
[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 29 kwie 2006, 20:42

...Hmm... Ale czemu niby za darmo?...

Tego pytania się spodziewałem.

Wiem, że to sprzeczne z biznesem i je rozumiem. Lecz np. zagadnienie zasilania wiąże się bezpośrednio z bezpieczeństwem użytkowników (a czytając niektóre wypowiedzi na forum włos mi staje bynajmniej nie od prądu), więc możnaby poczynić pewne

bardzo nieliczne wyjątki.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 29 kwie 2006, 20:57

...np. zagadnienie zasilania wiąże się bezpośrednio z bezpieczeństwem użytkowników (a czytając niektóre wypowiedzi na forum włos mi staje bynajmniej nie od prądu), więc możnaby poczynić pewne

bardzo nieliczne wyjątki....

Cóż, wprawdzie komplet odpowiedzi można już znaleźć pośród trochę wcześniejszych, bardzo rzetelnych tematów na forum (tak, wiem, iż mamy kiepską wyszukiwarkę ) ale obiecuję, zajmiemy się tym jeszcze raz. Z tym też, iż tym razem spróbujemy podejść do tego tematu "globalnie" . Niestety, jeśli ma to się ukazać w formie drukowanej to bez walki skórki za free znów łatwo nie oddamy .
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 maja 2006, 13:59

...Wracając do wyszukiwarki - prace nad nią wciąż trwają. Od dziś wyszukiwarka nie będzie już powtarzała tych samych tematów w wynikach wyszukiwania, czyli temat w którym znaleziono szukane słowo(a) wystąpi tylko raz! Znacznie skróci to "tasiemiec" z wynikami do przejrzenia...

Świetnie. Ale skoro już jesteśmy w tematyce usprawniania forum to mam pytanko: czy istnieje jakaś możliwość (sposób) aby podać (znaleźć) bezpośredni adres do konkretnego posta (odpowiedzi) zamiast do całego tematu? Rozumiem, że to trochę niepedagogiczne podejście w kontekście początkujących userów ale czasem strasznie przydałoby się coś takiego
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 01 maja 2006, 14:16

...czy istnieje jakaś możliwość (sposób) aby podać (znaleźć) bezpośredni adres do konkretnego posta (odpowiedzi) zamiast do całego tematu?...

Jeszcze nie , ale zaraz obaczym co się z tym fantem da zrobić
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 01 maja 2006, 14:39

Zrobione . Obecnie wystarczy kliknąć lub skopiować skrót z miniaturki widniejącej przy każdym poście obok Wysłany: ...
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 maja 2006, 14:52

...Zrobione . Obecnie wystarczy kliknąć lub skopiować skrót z miniaturki widniejącej przy każdym poście obok Wysłany: ......

Ło żesz babciu , to się chyba nazywa quick full wypas servis

Bardzo dziekuję i zdrawiam serdecznie wszystkich, którzy świętują dziś Święto Pracy troszkę "inaczej"
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ