witam. mam pytanie z zakresu realizacji estradowej (choc moze i studyjnej tez moze byc)...
pare miesiecy temu mialem okazje realizowac koncert zorganizowany przez roberta leszczynskiego z okazji rocznicy pomaranczowej rewolucji w warszawskim klubie M25. mialy grac 3 zespoly rockowe... gdy dostalem rider ze sprzetem, zdziwilem sie niezmiernie bo na liscie wymagan jednego z zespolow byl text (przetumacze od razu bo byl po ang) ze glosniki niskotonowe podlaczone maja byc do wyjscia auxowego!!
zapytalem kolegi z firmy Craftman co o tym sadzi a on powiedzial ze cos takiego sie ostatnio zaczelo stosowac...
pytanie moje brzmi: co o tym sadzicie i czy to jest jakis dobry patent.. ja wolalem z takim ustawieniem nie ryzykowac dlatego cala impreze opedzilem standardowo i na glosniki basowe lecial sygnal z sumy podzielony oczywiscie za pomoca crossovera
Subwoofer kontrolowany auxem
Re: Subwoofer kontrolowany auxem
...witam. mam pytanie z zakresu realizacji estradowej (choc moze i studyjnej tez moze byc)...
pare miesiecy temu mialem okazje realizowac koncert zorganizowany przez roberta leszczynskiego z okazji rocznicy pomaranczowej rewolucji w warszawskim klubie M25. mialy grac 3 zespoly rockowe... gdy dostalem rider ze sprzetem, zdziwilem sie niezmiernie bo na liscie wymagan jednego z zespolow byl text (przetumacze od razu bo byl po ang) ze glosniki niskotonowe podlaczone maja byc do wyjscia auxowego!!
zapytalem kolegi z firmy Craftman co o tym sadzi a on powiedzial ze cos takiego sie ostatnio zaczelo stosowac...
pytanie moje brzmi: co o tym sadzicie i czy to jest jakis dobry patent.. ja wolalem z takim ustawieniem nie ryzykowac dlatego cala impreze opedzilem standardowo i na glosniki basowe lecial sygnal z sumy podzielony oczywiscie za pomoca crossovera
...
ten sposub znany jest w zestawch GEO firmy Nexo ale i tez innych ...
tam subbasy sa odpalane z auxa (generalnie tylko do stopy i basu)
i co mozna powiedziec :
bardzo wygodne w uzyciu , ie trzeba sie meczyc z wyciagniem stopy czy basu
bo tak naprawde w czestotliwosciach subbasowych graja te dwa instrumenty..
wiec w glosnikach basowych nie ma innych instrumentow a mix jest bardziej klarowny...polecam ale zestawy zestrojone a nie zrobione w domowy sposob
...
ten sposub znany jest w zestawch GEO firmy Nexo ale i tez innych ...
tam subbasy sa odpalane z auxa (generalnie tylko do stopy i basu)
i co mozna powiedziec :
bardzo wygodne w uzyciu , ie trzeba sie meczyc z wyciagniem stopy czy basu
bo tak naprawde w czestotliwosciach subbasowych graja te dwa instrumenty..
wiec w glosnikach basowych nie ma innych instrumentow a mix jest bardziej klarowny...polecam ale zestawy zestrojone a nie zrobione w domowy sposob
a czy lepiej jest podpinac pod wyjscia po czy przed tlumikiem??
...a czy lepiej jest podpinac pod wyjscia po czy przed tlumikiem??...
tylko i wyłacznie po bo maja dzialac jak dodatkowy efekt...
tylko i wyłacznie po bo maja dzialac jak dodatkowy efekt...
Witam. czyli podłaczam stope pod kanał i wypuszczam sygnal na wzmacniacz potem na głosnik wyjsciem aux po tlumiku??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
...Witam. czyli podłaczam stope pod kanał i wypuszczam sygnal na wzmacniacz potem na głosnik wyjsciem aux po tlumiku??...
znaczy sie tak:
wypuszczasz normalnie stope normalnie hebelkiem na mastera
natomiast wyjscie na subbas auxem traktujesz jako efekt
i dopalasz sobie..
znaczy sie tak:
wypuszczasz normalnie stope normalnie hebelkiem na mastera
natomiast wyjscie na subbas auxem traktujesz jako efekt
i dopalasz sobie..
Ahhhhhhaaaaa! no wlasnie bo ja myslalem ze na subbasy idzie tylko sygnal z auxa (oczywiscie wzmocniony). to nie bedzie takiego samego efektu jak zamiast na auxa - wrzuce basy na grupe i nie linkujac z masterem dodam jej troche do przodow??
jak podlaczyc to w takim razie??
wyjscie z masterow na koncowke a potem na wszystkie glosniki tak jak zwykle a sygnal z auxa na wzmacniacz i....?? subbasy maja chyba jedno wejscie sygnalowe....
jak podlaczyc to w takim razie??
wyjscie z masterow na koncowke a potem na wszystkie glosniki tak jak zwykle a sygnal z auxa na wzmacniacz i....?? subbasy maja chyba jedno wejscie sygnalowe....
moze tak bedzie łatwiej:
zestawy nagłsnieniowe skladaja sie z zestawów paczek typu full range i subbasow
w normalnym zestawieniu graja one jako zlinkowane(czyli sygnal z sumy idzie na full range jak i na subbasy jednakowo)
natomiast w wersji z subbasem na auxie suma ze stolu idzie tylko do full range
natomiast sygnal do subbasow jest sterowany auxem post
mozna powiedziec ze subbas trktujemy jako efekt
miksujac odpalamy i hebel i aux naraz zeby miec pelne pasmo(znaczy sie dla tych instrumentow ktore maja grac dolem _stpy ,basu i co tam jeszcze kto chce)
zestawy nagłsnieniowe skladaja sie z zestawów paczek typu full range i subbasow
w normalnym zestawieniu graja one jako zlinkowane(czyli sygnal z sumy idzie na full range jak i na subbasy jednakowo)
natomiast w wersji z subbasem na auxie suma ze stolu idzie tylko do full range
natomiast sygnal do subbasow jest sterowany auxem post
mozna powiedziec ze subbas trktujemy jako efekt
miksujac odpalamy i hebel i aux naraz zeby miec pelne pasmo(znaczy sie dla tych instrumentow ktore maja grac dolem _stpy ,basu i co tam jeszcze kto chce)