Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
mr-hammond
Próbki samplingowe w Roland RS-5
autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 18:24
Witajcie
Przyszedł dzis do mnie koelga z wymienionym wyzej modelem w celu odkrycia "potegi" brzmien w rs .Jak sie powszechnie utarło w tej klasie intrumentów brzmienie składa sie z próbek sampling. Nie udało mi sie dojsc do tego parametru ,ktróry przeciez powienien byc zaraz na początku edycji . JEsli wogóle jest to prosibym o wskazanie tego istotnego brakującego elementu :(
Pozdrawiam
PAWEŁ
-
WG - Posty:1235
To jest zamknięty instrument w sensie próbek.
Wykorzystywać można tylko to co zostało wbudowane fabrycznie. Próbki (waveforms) pochodzą z serii JV i XV.
http://www.soundtower.com/synth/rs_59.htm
Groover pewnie potwierdzi.
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 22:41
...To jest zamknięty instrument w sensie próbek.
Wykorzystywać można tylko to co zostało wbudowane fabrycznie. Próbki (waveforms) pochodzą z serii JV i XV.
http://www.soundtower.com/synth/rs_59.htm
Groover pewnie potwierdzi....
heh to wiem , tylko nie wiem jak sie dostac do wyboru własnie próbek dodstepnych w inst. Widoczna jest edycja ale próbek nie widze ;(
Ktoś pomoze ?:)
Dzieki za reakcje ;)
-
AXIS
heh to wiem , tylko nie wiem jak sie dostac do wyboru własnie próbek dodstepnych w inst. Widoczna jest edycja ale próbek nie widze ;(
Ktoś pomoze ?:)
Dzieki za reakcje ;)...
A edytujesz z poziomu instrumentu, czy z poziomu edytora komputerowego? Bo jest teraz taki "trynd", że zaawansowana edycja z wyborem waveforms z ROM-u to jest dla nielicznych i to się robi na komputerowym edytorze. Zwykłemu amerykańskiemu "yntylygentnemu" muzykowi to wystarczy jak sobie będzie mógł rezonans w filtrze podkręcić.
Pozdrawiam,
Maciej R.
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 23:05
A edytujesz z poziomu instrumentu, czy z poziomu edytora komputerowego? Bo jest teraz taki "trynd", że zaawansowana edycja z wyborem waveforms z ROM-u to jest dla nielicznych i to się robi na komputerowym edytorze. Zwykłemu amerykańskiemu "yntylygentnemu" muzykowi to wystarczy jak sobie będzie mógł rezonans w filtrze podkręcić.
Pozdrawiam,
Maciej R.
...
Pamietam czasy korga gdzie mozna było w mgnieniu oka wejsc w multipróbki , i dalej jest to praktykowane :)
Rolanda nie mam akurat przy sobie , a kolega nie zna sie na kompie wysyłanie @ mu wystarcza :) wiec bedzie to dla niego spore utrudnienie .
CZyli Roland rs nie obnazy sie i nie pokaze co mu w duszy gra ?:-)
DZieki za info :)
Pozdrawiam
PAWEŁ
-
AXIS
CZyli Roland rs nie obnazy sie i nie pokaze co mu w duszy gra ?:-)
Niewiem, czy masz pod ręką instrukcję do tego Rolanda. Jeśli nie, to na stronach Rolanda mozna od niedawna ściągnąć PDFy z instrukcjami do aktualnie produkowanego przez nich sprzętu - tam radziłbym szukać odpowiedzi, czy tryb edycji na poziomie próbek jest dostępny z menu instrumentu czy też nie.
Sorry za tą pewnie oczywistą wskazówkę ale nic innego nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie Twojego problemu.
Pozdrawiam,
Maciej R.
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 23:43
Niewiem, czy masz pod ręką instrukcję do tego Rolanda. Jeśli nie, to na stronach Rolanda mozna od niedawna ściągnąć PDFy z instrukcjami do aktualnie produkowanego przez nich sprzętu - tam radziłbym szukać odpowiedzi, czy tryb edycji na poziomie próbek jest dostępny z menu instrumentu czy też nie.
Sorry za tą pewnie oczywistą wskazówkę ale nic innego nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie Twojego problemu.
Pozdrawiam,
Maciej R.
...
Miałem go dzis w domu , razem z instr. ale nie było tam w sumie nic , tylko edycja brzmien juz zastanych w instrumencie , Swoją droga to osobiscie uwazam ze jest nielogiczy w obsłudze , za duzo trzeba sie nalikac i wyrobic pewne nawyki . Korg jest bardziej intuicyjny .
Pozdrawiam
PAWEŁ
Ps: Przeglądałem teraz tak troszke edytor , ale nie wiem czy widze w nim próbki czy to są brzmienia , bo niestety nie mam klawisza pod ręką. Mam nieodparte wrazenie ciągle ze edycja dotyczy tylko gotowych brzmien . Jutro bede kombinowal z klawiszem .