Próbki samplingowe w Roland RS-5

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Próbki samplingowe w Roland RS-5

Post autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 18:24

Witajcie

Przyszedł dzis do mnie koelga z wymienionym wyzej modelem w celu odkrycia "potegi" brzmien w rs .Jak sie powszechnie utarło w tej klasie intrumentów brzmienie składa sie z próbek sampling. Nie udało mi sie dojsc do tego parametru ,ktróry przeciez powienien byc zaraz na początku edycji . JEsli wogóle jest to prosibym o wskazanie tego istotnego brakującego elementu :(

Pozdrawiam

PAWEŁ

WG

Re: Próbki samplingowe w Roland RS-5

Post autor: WG » piątek 28 sty 2005, 22:31

To jest zamknięty instrument w sensie próbek.

Wykorzystywać można tylko to co zostało wbudowane fabrycznie. Próbki (waveforms) pochodzą z serii JV i XV.

http://www.soundtower.com/synth/rs_59.htm

Groover pewnie potwierdzi.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 22:41

...To jest zamknięty instrument w sensie próbek.

Wykorzystywać można tylko to co zostało wbudowane fabrycznie. Próbki (waveforms) pochodzą z serii JV i XV.

http://www.soundtower.com/synth/rs_59.htm

Groover pewnie potwierdzi....

heh to wiem , tylko nie wiem jak sie dostac do wyboru własnie próbek dodstepnych w inst. Widoczna jest edycja ale próbek nie widze ;(

Ktoś pomoze ?:)

Dzieki za reakcje ;)

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 28 sty 2005, 22:56

heh to wiem , tylko nie wiem jak sie dostac do wyboru własnie próbek dodstepnych w inst. Widoczna jest edycja ale próbek nie widze ;(

Ktoś pomoze ?:)

Dzieki za reakcje ;)...

A edytujesz z poziomu instrumentu, czy z poziomu edytora komputerowego? Bo jest teraz taki "trynd", że zaawansowana edycja z wyborem waveforms z ROM-u to jest dla nielicznych i to się robi na komputerowym edytorze. Zwykłemu amerykańskiemu "yntylygentnemu" muzykowi to wystarczy jak sobie będzie mógł rezonans w filtrze podkręcić.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 23:05

A edytujesz z poziomu instrumentu, czy z poziomu edytora komputerowego? Bo jest teraz taki "trynd", że zaawansowana edycja z wyborem waveforms z ROM-u to jest dla nielicznych i to się robi na komputerowym edytorze. Zwykłemu amerykańskiemu "yntylygentnemu" muzykowi to wystarczy jak sobie będzie mógł rezonans w filtrze podkręcić.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

Pamietam czasy korga gdzie mozna było w mgnieniu oka wejsc w multipróbki , i dalej jest to praktykowane :)

Rolanda nie mam akurat przy sobie , a kolega nie zna sie na kompie wysyłanie @ mu wystarcza :) wiec bedzie to dla niego spore utrudnienie .

CZyli Roland rs nie obnazy sie i nie pokaze co mu w duszy gra ?:-)

DZieki za info :)

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 28 sty 2005, 23:23

CZyli Roland rs nie obnazy sie i nie pokaze co mu w duszy gra ?:-)

Niewiem, czy masz pod ręką instrukcję do tego Rolanda. Jeśli nie, to na stronach Rolanda mozna od niedawna ściągnąć PDFy z instrukcjami do aktualnie produkowanego przez nich sprzętu - tam radziłbym szukać odpowiedzi, czy tryb edycji na poziomie próbek jest dostępny z menu instrumentu czy też nie.

Sorry za tą pewnie oczywistą wskazówkę ale nic innego nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie Twojego problemu.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 sty 2005, 23:43

Niewiem, czy masz pod ręką instrukcję do tego Rolanda. Jeśli nie, to na stronach Rolanda mozna od niedawna ściągnąć PDFy z instrukcjami do aktualnie produkowanego przez nich sprzętu - tam radziłbym szukać odpowiedzi, czy tryb edycji na poziomie próbek jest dostępny z menu instrumentu czy też nie.

Sorry za tą pewnie oczywistą wskazówkę ale nic innego nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie Twojego problemu.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

Miałem go dzis w domu , razem z instr. ale nie było tam w sumie nic , tylko edycja brzmien juz zastanych w instrumencie , Swoją droga to osobiscie uwazam ze jest nielogiczy w obsłudze , za duzo trzeba sie nalikac i wyrobic pewne nawyki . Korg jest bardziej intuicyjny .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Ps: Przeglądałem teraz tak troszke edytor , ale nie wiem czy widze w nim próbki czy to są brzmienia , bo niestety nie mam klawisza pod ręką. Mam nieodparte wrazenie ciągle ze edycja dotyczy tylko gotowych brzmien . Jutro bede kombinowal z klawiszem .

ODPOWIEDZ