T.Bone - mikrofony

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
R.B.
T.Bone - mikrofony

Post autor: R.B. » wtorek 11 sty 2005, 15:34

Czy ktoś z państwa zna te mikrofony i co może na ich temat powiedziec?

Ceny sa powalajaco niskie.

T.Bone SCV3000, T.Bone SCT700, T.Bone SC600, T.Bone SC450,

T.Bone SC400

adres - www.muzyczny.pl

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Whiteman

Re: T.Bone - mikrofony

Post autor: Whiteman » wtorek 11 sty 2005, 16:54

Cześć!

Parametry T.Bone SC 450:

• Czułość 14 mV/Pa

raczej średnio

• Poziom szumów własnych 22 dBA

całkiem sporo (niedobrze)

• Maks. poziom ciśnienia akustycznego (SPL) 120 dB dla THD = 0,5%

przy 1 kHz ***************************

120 dB SPL to o całe 12 dB niżej od ogólnie przyjętej średniej (niedobrze)

Trzebaby coś ponagrywać, żeby mieć pełne zdanie o tym mikrofonie, ale te (kluczowe) parametry dają do myślenia, że jest to słaby mikrofon.

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » wtorek 11 sty 2005, 16:56

Jak chcesz kupić tani pojemnik, to za podobną cenę możesz mieć dużo lepszy. Sprawdź MXL 990, Superlux CMH8A. Masa ludzi ich używa.

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Leff

Post autor: Leff » wtorek 11 sty 2005, 18:02

I może dlatego chce coś innego. ...

I słusznie - z tanich niech bierze SP B-1

Leff
Leff - Szczecin

R.B.

Post autor: R.B. » piątek 14 sty 2005, 16:14

...I może dlatego chce coś innego. ...

I słusznie - z tanich niech bierze SP B-1

Leff...

Posiadam ten mikrofon SP B-1,ale chcialem kupic jeszcze jeden o innym brzmieniu i myslalem o jakims tanim lampowym!

Czy ktos mi powie jaka jest roznica miedzy brzmieniem SP B1 a MXL 990, bo z tego co widze koledzy sie tym drugim zachwycaja.

Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 14 sty 2005, 18:35

...mam t.bone SC-400; moim skromnym zdaniem (nie jestem specjalista, ale slysze...) brzmi OK; ale nie mam doswiadczenia zbytniego...

Mnie do domowego 'studia' wystarcza...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 14 sty 2005, 20:27

Czy ktos mi powie jaka jest roznica miedzy brzmieniem SP B1 a MXL 990, bo z tego co widze koledzy sie tym drugim zachwycaja.

Zachwycać to się nikt nie zachwyca, ale w/g mnie (a mam i SP B1 i MXL990) ten drugi ma pełniejsze brzmienie (głównie w dolnej części pasma), delikatniejszą górę. To objawia się tym (w moim wykoananiu), ze gitara z akustyczna z naprawdę big pudłem nagrana B1 brzmi tak jakby miała to pudło o 1/4 mniejsze, a z MXL jest OK, przy okazji akcja strun przy B1 jest trochę zbyt słyszalna a z MXL jest lepiej. Na to wszystko jeszcze dodam niższą cenę i świetne oprzyrządowanie MXL: elastyczny i stały uchwyt oraz walizeczka.

pozdrowiska
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

R.B.

Post autor: R.B. » piątek 14 sty 2005, 20:39

...Czy ktos mi powie jaka jest roznica miedzy brzmieniem SP B1 a MXL 990, bo z tego co widze koledzy sie tym drugim zachwycaja.

Zachwycać to się nikt nie zachwyca, ale w/g mnie (a mam i SP B1 i MXL990) ten drugi ma pełniejsze brzmienie (głównie w dolnej części pasma), delikatniejszą górę. To objawia się tym (w moim wykoananiu), ze gitara z akustyczna z naprawdę big pudłem nagrana B1 brzmi tak jakby miała to pudło o 1/4 mniejsze, a z MXL jest OK, przy okazji akcja strun przy B1 jest trochę zbyt słyszalna a z MXL jest lepiej. Na to wszystko jeszcze dodam niższą cenę i świetne oprzyrządowanie MXL: elastyczny i stały uchwyt oraz walizeczka.

pozdrowiska...

Dzieki Spiker o to mi chodzilo - wlasnie porownanie tych mikrofonow

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ