Mp3 kontra Ogg!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Whiteman
Mp3 kontra Ogg!

Post autor: Whiteman » poniedziałek 10 sty 2005, 23:33

Zrobiłem niedawno eksperyment - ten sam plik z gotowym utworem RnB o dość bogatym instrumentarium (znormalizowany do -1 dB) skompresowałem za pomocą NeoAudio (z poprawnie działającymi enkoderami) w jednym przypadku do mp3, a w drugim do Ogg. Założenie było takie, żeby plik mieścił się na dyskietce, więc oba pliki miały ok 1,2 MB. I oto moje wyniki (opisowo - porównanie brzmienia plików do siebie nawzajem):

***** plik mp3 *****

- miał zrównoważoną średnicę, lekko (ale bez przesady)podbite niskie tony i troche metaliczną pływającą górę (głównie hihat - wokal był oki)

***** plik Ogg *****

- silnie podbite niskie tony, zrównoważoną górną średnicę i metaliczną, ale poszarpaną górę (jakby lekki przester)

Wynik: uważam, że mp3 jest jednak lepszy. Co wy na to?
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
ZomZom

Re: Mp3 kontra Ogg!

Post autor: ZomZom » poniedziałek 10 sty 2005, 23:56

Nie napisałeś jakiej kompresju użyłeś, bitrate? CBR? VBR? Jakiego kodera mp3 używa NeoAudio?

Pozatym oba formaty są na wylocie, zwłaszcza ogg. MP4 brzmi lepiej od obu, a przepustowość łączy i wzrastająca pojemność nośników, sprawia że przebijac się będą formaty bezstratne. MP3 jest bardzo popularne, także pewnie długo jeszcze pożyje siłą rozpędu, ale ogg nie ma raczej przyszłości.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 sty 2005, 11:59

jak chcesz je porównywać to porównuj przy stałym bitrate i w dodatku jednakowym dla obydwu plików a nie sugerujesz sie wielkością.....

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 11 sty 2005, 12:48

...jak chcesz je porównywać to porównuj przy stałym bitrate i w dodatku jednakowym dla obydwu plików a nie sugerujesz sie wielkością........

pomyśl logicznie: bitrate to liczba bitów na sekundę. Jeśli w obu przypadkach kompresja została tak ustawiona, że zapakowane pliki maja taką samą długość, to przy identycznym nagraniu bitrate w obu przypadkach jest identyczny.

Porównanie jest jak najbardziej fair, tyle tylko, że cały eksperyment jest przeprowadzony tylko dla jednego konkrentego materiału, dla którego ogg może akurat wypadać niekorzystnie. Wypowiadać się obiektywnie co do różnic efektywności/jakości algorytmów można dopiero po przeprowadzeniu serii testów na różnorodnym materiale i to z uzyciem wielu słuchaczy (którzy na dodatek nie wiedzą czego słuchają). Jeśli jeden kodek jest oficjalnie lepszy od drugiego to oznacza za zwyczaj, że jest średnio lepszy (oficjalna wykładnia ISO/IEC mówi o niezazębiających się przedziałach ufności 95% wyników w skali subiektywnej 0-5). Ale to nie oznacza, że nie istnieje taki złośliwy przypadek, gdzie ten "lepszy" kodek wypada akurat gorzej od "gorszego". Przypominam przypowiastkę o statystyku, który topi się w rzece o przeciętnej głębokości 0,5m.

Trudno się zgodzić z tym, że format vorbis/ogg jest skazany na wymarcie. Wielu ludzi twierdzi, że ogg oferuje lepszą jakość dźwięku niż mp3, a jego dodatkowym i zaletami jest wolność od zależności patentowych (ostatnio kwestionowana przez Instytut Fraunhofera) oraz otwartość (ogg to nie sztywny standard, lecz technologia wciąż rozwijana i jego kolejne generacje wprowadzają wiele usprawnień, bliźniaczo podobnych do MPEG-4 Audio czyli AAC). Jeśli chodzi o AAC to jest z nim mały problem, z punktu widzenia zastosowań ... ahem ... nieoficjalnych: twórcy nowego standardu usilnie dążą do powiązania wszelkich oficjalnych implementacji (np. Apple, Ahead) z mechanizmami DRM po to, aby kontrolowac przepływ cyfrowych kopii nagrań muzycznych. Wprawdzie pełna (choć bardzo złożona obliczeniowo) implementacja AAC (zwłaszcza w trybie High Efficiency, czyli tzw. aac plus) oferuje DWUKROTNIE lepszą kompresję przy tej samej jakości w porównaniu do mp3, to jednak na razie oferują takie tryby jedynie komercyjnie dostępne kodeki. Opensource'owa implementacja FAAC/FAAD działa praktycznie w trybie Low Complexity i jak na razie przegrywa nawet z dopieszczonym lame, nie mówiąc o mp3pro. Jak na razie nie widac specjalnych powodów, by społeczność użytkowników miała raptem przestawić się na AAC, skoro większość ludzi zadowala jakość z mp3-playerów (notabene - nieobsługujących AAC). Być może przyszłe implementacje to zmienią, ale nazywanie dzisiaj mp3/ogg wymierającym formatem jest grubym nieporozumieniem.

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » wtorek 11 sty 2005, 14:49

Właśnie do mnie dotarło, że OGG jest kompresją stratną!! Jak więc można, ze spokojem co kolwiek robić we FLStudio. Przecież tam prawie wszystkie sample są zapisane w tym właśnie formacie.

PITmaster

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » wtorek 11 sty 2005, 16:36

...Właśnie do mnie dotarło, że OGG jest kompresją stratną!! Jak więc można, ze spokojem co kolwiek robić we FLStudio. Przecież tam prawie wszystkie sample są zapisane w tym właśnie formacie.

W FLStudio można (i raczej trzeba) importować próbki w formacie "*.wav".

Dziwie Ci się, że (jak rozumiem) pracując w FLStudio w ogóle poprzestajesz na fabrycznych (raczej kiepskich) samplach...

Przecież w internecie można znaleźć tyle świetnych freeware'owych sampli (zwłaszcza próbek brzmień instr. perkusyjnych).

A propos mojego testu....

Dzięki wszystkim za cenne spostrzeżenia. Chciałbym dodać, że:

- utworem był 18 MB wav,

- enkodery to: - Lame MP3 Enc (1,32 engine 3,93 MMX), Ogg Vorbis DLL Enc. (Xiph.Org libVorbis 20020717)

- jeśli chodzi o wielkość plików po kompresji - 1,2 MB - to wybrałem tak aby plik mieścił się na dyskietce, bo jest to już dość silna kompresja, przy której łatwiej zauważyć różnice w jakości kompresji obu plików,

Spróbuję jeszcze raz przeprowadzić taki test - jak radzi kolega MB, z większą ilością materiału i słuchaczy. Choć muszę dodać, że moje spostrzeżenia z tego prościutkiego testu zaskoczyły mnie samego. Bo ja idąc za falą popularności Ogg, sam uważałem ten format za górujący, aż do momentu kiedy zrobiłem to porównanie.

I tu dochodzi jeszcze jeden czynnik wart zbadania - psychika. Wiadomo, że coś co jest popularne i o czym się mówi że jest dobre czy też lepsze od czegośtam, przyjmiemy już z doza pewnego "kredytowego" zaufania.

Dlatego w najbliższym czasie jeszcze potestuję.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » wtorek 11 sty 2005, 16:46

Kompresja stratna - jak chcesz mieć niestratną, to skompresuj Wav'a winZipem:). Niestety nie ma czegoś takiego jak kompresja bezstratna w dziedzinie audio. Musimy się z tym pogodzić.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Grey

Post autor: Grey » wtorek 11 sty 2005, 17:10

Kol. Whiteman czyżbyś niewiedział, że w internecie jest masa artykułów dotyczących tego tematu? Wystarczy poczytać i Twoję testy nie będą konieczne. mp3 vs ogg

Pozdr.
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ