Scofield, Swallow, Stewart

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
oduck
Scofield, Swallow, Stewart

Post autor: oduck » sobota 24 lip 2004, 02:12

Byl ktos ? jak wrazenia?

ja jestem pod wrazeniem zarowno samego koncertu (ale czego innego mozna sie bylo spodziewac?:) ) , jak i inicjatywy (kompletnie za friko) - oby wiecej takich! (tydzien temu na zawinulu niestety nie moglem byc, ale zaluje tylko czesciowo, bo ponoc bylo 30x za glosno i nic nie bylo slychac)

fan dobrego brzmienia ;)

Ryba

Re: Scofield, Swallow, Stewart

Post autor: Ryba » sobota 24 lip 2004, 06:53

Byłem , odlotowe trio .Bardzo lubię Swollow'a z racji ze jestem basowy ale drummer mnie rozwalił . Już dawno nie słyszałem tak pieknie granych i namieszanych rytmicznie sollówek na bębnach . No i cudnie melodyczne sola Swollow'a . Sam lider też niczego sobie hehe . W zeszłym tygodniu Zawinul o ile nie grał na tym swoim rozklekotanym instrumentarium , to koncert można uznać za udany . Grał ciekawy skład : basista z środkowej Afryki , wokalistka z Kongo , gitarzysta /wokalista z Indii , perkusjonista z Brazylii , drummer z Ameryki , no i Zawinul który tylko przeszkadzał . poz ryba .

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 24 lip 2004, 10:39

bebniarz b.dobry, wielka klasa, piekne selektywne brzmienie a zarazem bardzo duzo sie dzialo, poza tym uwielbiam takie plynne ruchy, super sie to oglada na zywo (a to tez istotne , w koncu koncert tez sie opglada a nie tylko slucha), poza tym stewart ma genialne te tremolla gaszone jednoreczne, uwielbiam tego sluchac

a swallow - geniusz, mnei urzeklo brzminei jego basowki, a dopiero potem kolega mi objawil ze to jest jakis super custom instrument, cienkie struny, pickup transponujacy czy cus, ponoc kiedys poszedl facet do lutnika i powiedzial ze chce mic cos co w dole brzmi jak kontrabas, a w gorze jak gitarka... no i rzeczywiscie, efekt slychac...bajka

a sam scofield - bez zmian, super sympatico , wielka klasa i lekkosc grania (chociaz zupelnie innego typu jak np. w kwartecie z ktorym byl poprzednio), serce rosnie jak sie chodzi na takie koncerty

fan dobrego brzmienia ;)

Ryba

Post autor: Ryba » niedziela 25 lip 2004, 21:22

Jeśli chodzi o Swollow'a to na tym koncercie grał on na basie firmy Citron model 5 strunowy . Co ciekawe , on gra kostką !!!! co jest w dżezie dość niespotykane . Jeśli chcesz Go posłuchać w baaaarrdzo ciekawym składzie ,to polecam ci Jego płytę z Rabih Abou Khalil " im .Khalili to jest gość który

gra na oud 'dzie - rodzaj lutni , tylko po Arabsku i gra się na niej piórkiem ptasim . Koleś wymiata na tym instrumencie tak że niejeden Satriani wpadł by w kompleksy . Płyta nazywa się The sultan's picnic .jest dodatkowo nagrana w obłednym, akustycznym składzie z Howardem Levy 'm na harmonijce ustnej ,Ch. Mariano na sax, M. Godard na tubie i wspanałej reszcie . Gorąco polecam .ryba

Marceli

Post autor: Marceli » niedziela 25 lip 2004, 22:07

...Jeśli chodzi o Swollow'a to na tym koncercie grał on na basie firmy Citron model 5 strunowy (...)

http://www.citron-guitars.com/html/sound_clip.html

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » poniedziałek 26 lip 2004, 00:31

O jakim koncercie mowa? Jaki Scofield i Swallow za friko? Piszecie ze Stanów, czy co? Rzućcie jakiegoś linka z recencją

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Ryba

Post autor: Ryba » poniedziałek 26 lip 2004, 08:37

Było kilka darmowych koncertów w cyklu Warsaw Summer Jazz Days. odbywały się na jednym z dziedzińców Pałacu kultury.Tu masz link do:www.adamiakjazz.pl. .poz.ryba

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » poniedziałek 26 lip 2004, 13:08

...Byl ktos ? jak wrazenia?

ja jestem pod wrazeniem zarowno samego koncertu (ale czego innego mozna sie bylo spodziewac?:) ) , jak i inicjatywy (kompletnie za friko) - oby wiecej takich! (tydzien temu na zawinulu niestety nie moglem byc, ale zaluje tylko czesciowo, bo ponoc bylo 30x za glosno i nic nie bylo slychac)

...

Byłem, na tym koncercie. Scofield to mój ulubiony gitarzysta. Cały koncert super, a ostatni numer przed bisem. to solówka marzenie. Naładowałem się tą energią od Scofielda. Teraz siedzę w domu i ćwiczę.

Bardzo mi się podobały akompaniamenty pod solówki bębniarza.

Pozdrawiam wszystkich fanów Johna.

Szymfonia

PS

Ostatnio też słuchałem koncertu Bobbiego.

Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.

ODPOWIEDZ