Witam serdecznie.
Ze zgrozą obserwuje zmiany po 1 maja, ktore jak narazie sa najbardziej zauwazalne podczas tankowania samochodu..
Zauwazylem jednak rowniez, ze ceny sprzetu muzycznego w Polsce spadają (!) .. Moznaby pomyslec, ze to naturalna sytuacja, bo w koncu nie ma cła (ale nie mozna juz rowniez odliczac podatku, no i cło nie dotyczy asortymentu wyprodukowanego poza unią, a ja osobiscie nie znam wielu firm, ktore produkuja cokolwiek w europie..)
Poraz pierwszy od czasu moich narodzin opłaca sie kupic sprzet w Polsce, poniewaz jest tanszy niz chocby w Niemczech.
Do tego dochodzi szansa na polska instrukcje, na miejscowe 'wsparcie techniczne' etc..
Najwiekszym szokiem jest dla mnie cena monitorow HR824 w sklepie musiccenter.pl, ktora wynosi 7200zl brutto za komplet.. Przy czym w Niemczech ceny HR824 nie zmienily sie od dawna i wynosza 9200zl za pare..
Podobnie ma sie sytuacja z drozszym sprzetem, dla przykladu Roland V-synth kosztuje w kraju tyle samo co w Niemczech (11500), a dodatkowo mozemy go kupic na raty (co odpada w DE) ..
Powoli skłaniam sie ku naszej ojczyznie i zaczynam "robic zakupy w kraju" :]
Jesli zaobserwowaliscie dobre ceny sprzetu w polskich sklepach, to prosze o podzielenie sie tymi informacjami :]
Pozdrawiam
Ceny sprzętu w PL po 1 maja
Re: Ceny sprzętu w PL po 1 maja
Powoli staje się regułą, że sprzęt nowy jest tańszy u nas, a używany zdecydowanie tańszy na zachodzie. Ostatnio miałem tak z driverami BMS-a.... w Polsce są tańsze niż u producenta. Szkoda tylko że zdrożały instrumenty muzyczne i miksery i sterowniki (Vat poszedł na 22%)
Zajmuję się organizowaniem imprez i techniką estradową, a szczególnie oświetleniem
- minimalmusic
...Powoli staje się regułą, że sprzęt nowy jest tańszy u nas, a używany zdecydowanie tańszy na zachodzie...
Najprawdopodobniej dlatego, ze u nas malo jest sprzetu w ogole, ubogi jest zatem rynek wtorny. Z czasem sytuacja powinna sie polepszac.
Najprawdopodobniej dlatego, ze u nas malo jest sprzetu w ogole, ubogi jest zatem rynek wtorny. Z czasem sytuacja powinna sie polepszac.
- Token_Ring
...Powoli staje się regułą, że sprzęt nowy jest tańszy u nas, a używany zdecydowanie tańszy na zachodzie. Ostatnio miałem tak z driverami BMS-a.... w Polsce są tańsze niż u producenta. Szkoda tylko że zdrożały instrumenty muzyczne i miksery i sterowniki (Vat poszedł na 22%)...
Miksery były również do tej pory objęte stawką 22/%.
Z przykrością muszę stwierdzić, że część sklepów (w tym także przynajmniej jeden bezpośredni dystrybutor pewnych marek) podniosło ceny sprzedawanych (bądź dystrybuowanych) przez siebie gitar, tłumacząc to faktem, że VAT VATem, ale cło "już zostało zapłacone"

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka