MIDI na PC - albo słabe, albo przerośnięte

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
astro
Re: MIDI na PC - albo słabe, albo przerośnięte

Post autor: astro » środa 17 mar 2004, 13:17

Ja jednak najbardziej odczuwam brak programu, który pełniłby rolę wirtualnego aranżera. Najlepiej jakby importował wszystkie popularne formaty stylów (Roland, Korg, Yamaha) i potrafił według zadanego schematu (przebiegu akordów) zrzucić je na tracki MIDI w dowolnym hoście.

...

Redakcja mi to z pod klawiatury (z ust) wyjeła

A może ktoś zna taki program.
Arek - Radzyń Podlaski

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 17 mar 2004, 13:35

...Swoją drogą ktoś z redakcji EiS wspomniał kiedyś o zamiarze opublikowania porówania aranżerów software'owych typu Jammer bądź Band in a Box, a pewie są jeszcze i inne (lepsze ?)...

Jesteśmy trochę w kropce, gdyż ani JAMMER, ani Band-in-a-Box nie są w dystrybucji na terenie naszego kraju.

...Redakcja mi to z pod klawiatury (z ust) wyjeła. A może ktoś zna taki program...

Ano właśnie. Nie znamy, lecz być może niedługo poznamy. Aby nie zapeszyć nic więcej już nie powiem...
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » środa 17 mar 2004, 13:47

...

Tak, łezka w oku się kręci... Ja jednak najbardziej odczuwam brak programu, który pełniłby rolę wirtualnego aranżera. Najlepiej jakby importował wszystkie popularne formaty stylów (Roland, Korg, Yamaha) i potrafił według zadanego schematu (przebiegu akordów) zrzucić je na tracki MIDI w dowolnym hoście.

...

Prawdę mówiąc powyższe założenie można rozwiązać zrzucając zaaranżowaną na danym instrumencie sekwencję do dowolnego sekwencera, a następnie na ich podstawie przygotować nowy styl w takim np. Band in a Box - z tego co wiem pozwala on na taki manewr.

Ja sam od zawsze miałem podobny problem - czy jest możliwość w jakiś sposób zmusić instrument fizyczny do wysłania na wyjście MIDI OUT utworu demo? Podejrzewam, że nie ma , bądź wyłącznie w wybranych modelach instrumentów, ale może ktoś zna jakieś tajemne procedury ?

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 17 mar 2004, 14:14

...Prawdę mówiąc powyższe założenie można rozwiązać zrzucając zaaranżowaną na danym instrumencie sekwencję do dowolnego sekwencera, a następnie na ich podstawie przygotować nowy styl w takim np. Band in a Box - z tego co wiem pozwala on na taki manewr...

To jasne jak słońce. Nie chodzi jednak o to, aby przygotowywać style, lecz by z nich korzystać nie mając dedykowanego instrumentu.

..czy jest możliwość w jakiś sposób zmusić instrument fizyczny do wysłania na wyjście MIDI OUT utworu demo? Podejrzewam, że nie ma , bądź wyłącznie w wybranych modelach instrumentów...

Dobrze podejrzewasz, niestety
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 17 mar 2004, 21:30

A mi nawinął się kiedyś taki program jak Digital Orchestrator. Bardzo prosty i wygodny w obsłudze. Szczególnie przypadła mi do gustu sprawnie działajaca tam funkcja humanize note - przydająca się ludziom tworzący za pomocą myszki.

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » środa 17 mar 2004, 21:49

...A mi nawinął się kiedyś taki program jak Digital Orchestrator. Bardzo prosty i wygodny w obsłudze. Szczególnie przypadła mi do gustu sprawnie działajaca tam funkcja humanize note - przydająca się ludziom tworzący za pomocą myszki.

...

Jeśli chodzi o ten program, to był to mój w ogóle pierwszy kontakt z edycją i tworzeniem muzyki przy pomocy komputera, jednak mimo to ja bym nie chciał wracać do tamtych czasów, moje doświadczenia nie sięgają tak głęboko, jak niektórych tutaj piszących, zresztą czytając niektóre z powyższych wypowiedzi, brzmią dla mnie trochę jak abstrakcja, ktoś mówił coś o spójności brzmienia tej wersji, rozłażeniu się tamtej, poraz kolejny potwierdzając silnie zakorzeniony stereotyp że program...brzmi, zresztą może jest w tym trochę prawdy przynajmniej jeśli chodzi o midi, w którym ja aż tak głęboko nie siedzę.

Dla mnie wzorem jeśli chodzi o komfort pracy pozostaje cakewalk, niezależnie od wersji, sonar również.

Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Kurz

Post autor: Kurz » środa 17 mar 2004, 22:31

pcode nie zdobyl popularnosci na PC a na Mac'u jego gwiazda tez nie poswiecila zbyt dlugo. Skonczyl na cmentarzu firm kupionych przez Gibsona.

...

I usunięto, ze wszystkich (chyba) miejsc w sieci, demo na Windowsa.

Trudno się dziwić - byloby już bardzo archaiczne.

Szkoda, ze nie wpadłem na pomysł, by je sobie zachować

Pamiętam, że miało ograniczenie czasowe sesji do 30 min(?)

więc wydawało się niewarte trzymania na dysku w epoce przed nagrywarkowej.

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » czwartek 18 mar 2004, 07:16

...Dla mnie ideałem jest Cakewalk (nie Sonar).

Szkoda, że nie zdobył popularności i nie utrzymal sie na platformie PC

Opcode Vision.

...

Jes, stary Cakewalk! Bezproblemowo, bez ozdobników, bez drapania się w głowę, wszystko na tacy... wiele rozwiązań z dawnego Cakewalka przejął programik Orion, prosty (niemal identyczny jak w dawnym Cake) pianoroll, proste funkcje edycyjne - ale do ideału mu daleko.

ODPOWIEDZ