Rme multiface, M-audio midi sport. Urządzenia te mają diody sygnalizujące o wchodzeniu lub wychodzeniu komunikatów midi. W poprawnym ich działaniu powinny migać te diody - odpowiedzialne za dany port, migać w czasie wysyłania lub przyjmowania impulsu.
Natomiast w moim przypadku wystarczy że włącze zew. kontroler a już świecą się one światłem ciągłym (nierobiąc absolutnie nic z kontrolerem).
Problem przejawia się tym iż zapisywane nuty są przez program odtwarzane z nieregularnym opóźnieniem.
Przesadziłem karte do innego komputera i wszystko bylo ok (z tym samym kablem i kontrolerem)
Zmieniłem u siebie pamięć, płyte główną i cały czas zapisywane midi odtwarzane jest z opóźnieniem (cubase sx)
Moze problem tkwi w obudowie, zasilaczu - tego jeszcze nie wymieniłem.
Naprawde nie wiem co mam robić i nie spotkałem się z tym aby ktoś miał taki problem.
Może sprawa z diodami na interfejsach, które dają światło ciągłe jest kluczowa? Ale co to oznacza?
Ktokolwiek mógłby coś wiedzieć, prosze dać znać.
Pozdrowienia dla forumowiczów.
MIDI na PC, kto wie?
Re: MIDI na PC, kto wie?
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:15 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
- harrypotter
Sprawdz, czy aby powodem opoznienia midi nie jest to:
http://service.steinberg.net/knowledge_pro.nsf/show/sx_emulated_midi_ports
http://service.steinberg.net/knowledge_pro.nsf/show/sx_emulated_midi_ports
Załatwiłem sobie kolejną (trzecią ) klawiature, aby się upewnić czy aby na pewno wina nie leży po stronie zew. klawatury. Tym razem diody na interfejsach zachowywały się prawidłowo. Niestety problem pozostał. Niesamowita historia której zakończenie na pewno nie będzie przypominało powiedzenia jakie zna większość z nas: takie to proste...czy - wystarczyło tylko zrobic to lub tamto.
Jedyny element jaki został do sprawdzenia to procesor i obudowa pc. Dziwne byłoby aby wina tkwiła w zasilaniu.
Jedyny element jaki został do sprawdzenia to procesor i obudowa pc. Dziwne byłoby aby wina tkwiła w zasilaniu.