FireWire 410 czy Quata Fire 610

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Szymfonia
FireWire 410 czy Quata Fire 610

Post autor: Szymfonia » poniedziałek 09 lut 2004, 19:21

Forumowicze pomóżcie wybrać interfejs audio. Chciałbym wybrać jeden z tych dwóch. Proszę Was o opinię.

Pozdrawiam
Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.

Awatar użytkownika
walu

Re: FireWire 410 czy Quata Fire 610

Post autor: walu » poniedziałek 09 lut 2004, 19:34

...Forumowicze pomóżcie wybrać interfejs audio. Chciałbym wybrać jeden z tych dwóch. Proszę Was o opinię.

Sam sie zastanawiam tym bardziej , iż nie mam żadnego doświadczenia z tego typu sprzętem myślałem wcześniej o RME 9632, ale teraz po ukazaniu się m.in. tych wymienionych w tytule chyba poczekam na jakieś wieści, testy może ktoś z większym doświadczeniem podpowie parę cennych uwag.

walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » poniedziałek 09 lut 2004, 23:28

Naprawdę nikt mi nie poradzi ??

Na czym polega wejście gitarowe wysokoimpendacyjne typu HiZ jakie jest w Quata Fire 610 ?

Jeśli gram na gitarze (elekroakustycznej) którą włączam w linię do karty, to które rozwiązanie będzie lepsze z tym HiZem, czy jesli włączę gitarę w wejście combo (mikrofonowe) Fire Wire 410 ?

Nikt z Was nie nigdy nie używał żadnego z tych interfejsów ?
Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » wtorek 10 lut 2004, 07:24

Nikt z Was nie nigdy nie używał żadnego z tych interfejsów ?...

QuataFire 610 - jak głosi wieść na stronie producenta - w sprzedaży ukazał się w zeszłym tygodniu. Myślisz, że ktoś w Polsce już go używał?

Zbych

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » wtorek 10 lut 2004, 11:30

QuataFire 610 - jak głosi wieść na stronie producenta - w sprzedaży ukazał się w zeszłym tygodniu. Myślisz, że ktoś w Polsce już go używał?

a i nie tylko różnica w cenie jest między nimi . również ilość i konfiguracja wejść i wyjść. co do "jakości" trzeba trochę poczekać na testy i opinie.

Mnie osobiście jednak najbardziej zastanawia co jest "lepsze" fire wire j.w. lub podobne czy rozwiązanie pci tu model :rme 9632 .

Mam stary sprzęt: aopen, P III 850, 768 ram, ( więcej się już nie da "wykręcić na tej płycie") plus poczciwy EWX 9624. Pracuję na SX2 ,(system win2000) i to "śmiga" tzn jest stabilne, żadnych wywrotek systemu itp.

A że mam zamiar za kilka miesięcy zainwestować w kartę to mój ulkłon w tronę kolegów z pytaniem: fire wire czy np. rme 9632?

Rozwijając pytanie kolegi oczekuje na wasze wsparcie.

dziekuję

walu

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » wtorek 10 lut 2004, 12:01

...QuataFire 610 - jak głosi wieść na stronie producenta - w sprzedaży ukazał się w zeszłym tygodniu. Myślisz, że ktoś w Polsce już go używał?

a i nie tylko różnica w cenie jest między nimi . również ilość i konfiguracja wejść i wyjść. co do "jakości" trzeba trochę poczekać na testy i opinie.

Mnie osobiście jednak najbardziej zastanawia co jest "lepsze" fire wire j.w. lub podobne czy rozwiązanie pci tu model :rme 9632 .

Mam stary sprzęt: aopen, P III 850, 768 ram, ( więcej się już nie da "wykręcić na tej płycie") plus poczciwy EWX 9624. Pracuję na SX2 ,(system win2000) i to "śmiga" tzn jest stabilne, żadnych wywrotek systemu itp.

A że mam zamiar za kilka miesięcy zainwestować w kartę to mój ulkłon w tronę kolegów z pytaniem: fire wire czy np. rme 9632?

Rozwijając pytanie kolegi oczekuje na wasze wsparcie.

dziekuję

walu

...

FireWire daje możliwość podłączenia do komputera stacjonarnego i do notebooka.

Czy ktoś jednak wie coś na temat HiZ ?

FireWire 410 jest chyba juz dłużej na rynku, może na ten temat znajdą sie opinie forumowiczów ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 10 lut 2004, 17:15

Nic z tego nie rozumiem. Interejsy M-Audio 410/610 oraz RME 9632 są tak całkowicie różne funkcjonalnie, że nie ma co porównywać. Musicie określić swoje potrzeby.

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » wtorek 10 lut 2004, 17:29

...Nic z tego nie rozumiem. Interejsy M-Audio 410/610 oraz RME 9632 są tak całkowicie różne funkcjonalnie, że nie ma co porównywać. Musicie określić swoje potrzeby....

Mi mianowicie chodzi o to czy lepiej wybrać rme i powoli rozbudowywać wejścia wyjścia czy też zamknąć się w jednym z proponowanych.

No i co z latencją czy żadzą te same zasady co w pci bo nic o fire wire nie wiem. A i jeszcze szybkośc-transfer danych. Jakie są różnice miedzy dwoma rozwiązaniami?

walu

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » wtorek 10 lut 2004, 18:19

...Nic z tego nie rozumiem. Interejsy M-Audio 410/610 oraz RME 9632 są tak całkowicie różne funkcjonalnie, że nie ma co porównywać. Musicie określić swoje potrzeby....

Mnie się wydają bardzo podobne. Potrzebuję interfejsu kilku kanałowego. Nagrywam głównie gitarę. Obecnie gram w duecie, więc zależy mi aby gitary były nagrywane na niezależnych ścieżkach. (M-audio ma dwa wyjścia słuchawkowe, więc to by było OK).

Natomiast w innych projektach korzystam również z midi mam keyboard. (610 ma więcej wy/we midi, ale aż tyle to chyba mi nie potrzeba). Czasem klawisz nagrywam w linię, do tego chyba można wykorzystać wejście z tyłu interfejsu. Obecnie pracuję na sb live, mam nadzieję, że w/w interfejsy zapewnią mi lepszą jakość. Nie wiem czy ten HiZ, o którym nikt nie wspomina, bedzie mnie jakoś bardziej urządzał.

Odłuch chcę mieć na parę monitorów aktywnych. M-Audio ma szersze pasmo, więcej góry i wydaje mi się lepiej wykonany na zewnątrz. Nie wiem czy do czegoś przyda mi się wejście optyczne i cyfrowe.

"610" ma jacki i chincze, to wydaje mi się bardziej uniwersalne i chyba ma więcej oprogramowania, ale nie znam tych programów i bedę raczej używał sonar 2, cw pro audio, może cubasis vst.

Interfejs miałby współpracować z notebookiem 1,6 P4 intel mobile, 1 Gb ram, windows XP profesional lub alternatywnie komputer stacjonarny P3, 800 Mhz, 128 ram, windows 98 (ale mogę zainstalować XP).

Czy wszystko już napisałem ?

Wiem że pewnie motu rozwiązałoby wszystkie potrzeby, ale mam nadzieję że zaspokoi mnie coś skromniejszego.

Awatar użytkownika
Szymfonia

Post autor: Szymfonia » środa 11 lut 2004, 13:27

......Nic z tego nie rozumiem. Interejsy M-Audio 410/610 oraz RME 9632 są tak całkowicie różne funkcjonalnie, że nie ma co porównywać. Musicie określić swoje potrzeby....

Mnie się wydają bardzo podobne. Potrzebuję interfejsu kilku kanałowego. Nagrywam głównie gitarę. Obecnie gram w duecie, więc zależy mi aby gitary były nagrywane na niezależnych ścieżkach. (M-audio ma dwa wyjścia słuchawkowe, więc to by było OK).

Natomiast w innych projektach korzystam również z midi mam keyboard. (610 ma więcej wy/we midi, ale aż tyle to chyba mi nie potrzeba). Czasem klawisz nagrywam w linię, do tego chyba można wykorzystać wejście z tyłu interfejsu. Obecnie pracuję na sb live, mam nadzieję, że w/w interfejsy zapewnią mi lepszą jakość. Nie wiem czy ten HiZ, o którym nikt nie wspomina, bedzie mnie jakoś bardziej urządzał.

Odłuch chcę mieć na parę monitorów aktywnych. M-Audio ma szersze pasmo, więcej góry i wydaje mi się lepiej wykonany na zewnątrz. Nie wiem czy do czegoś przyda mi się wejście optyczne i cyfrowe.

"610" ma jacki i chincze, to wydaje mi się bardziej uniwersalne i chyba ma więcej oprogramowania, ale nie znam tych programów i bedę raczej używał sonar 2, cw pro audio, może cubasis vst.

Interfejs miałby współpracować z notebookiem 1,6 P4 intel mobile, 1 Gb ram, windows XP profesional lub alternatywnie komputer stacjonarny P3, 800 Mhz, 128 ram, windows 98 (ale mogę zainstalować XP).

Czy wszystko już napisałem ?

Wiem że pewnie motu rozwiązałoby wszystkie potrzeby, ale mam nadzieję że zaspokoi mnie coś skromniejszego.

...

ODPOWIEDZ