Dynamika z Audio do MIDI

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
danarasz
Dynamika z Audio do MIDI

Post autor: danarasz » wtorek 03 lut 2004, 22:18

Pisałem w tej sprawie do producentów najważniejszych programów sekwencerowych i tego nie mają, nie mogli nic poradzić. (może nie trafiłem do wszystkich i ktoś to ma). Chodzi o rzecz następującą. Nagrywacie ścieżkę audio z różną dynamiką raz głośniej, raz ciszej. Teraz dogrywacie ścieżki MIDI, ale chcecie mieć na nich podobną dynamikę, jak na audio. Tam gdzie głośniej to i wszystkie MIDI głośniej itp. Można to zrobić ręcznie, ale dużo roboty. Przydałaby się jakaś wtyczka programowa, która odwzoruje dynamikę z audio na MIDI. Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak to zrobić. Może ja czegoś nie wiem i problem jest prosty, już rozwiązany?

Max_to_max

Re: Dynamika z Audio do MIDI

Post autor: Max_to_max » środa 04 lut 2004, 00:58

...Pisałem w tej sprawie do producentów najważniejszych programów sekwencerowych i tego nie mają, nie mogli nic poradzić. (może nie trafiłem do wszystkich i ktoś to ma). Chodzi o rzecz następującą. Nagrywacie ścieżkę audio z różną dynamiką raz głośniej, raz ciszej. Teraz dogrywacie ścieżki MIDI, ale chcecie mieć na nich podobną dynamikę, jak na audio. Tam gdzie głośniej to i wszystkie MIDI głośniej itp. Można to zrobić ręcznie, ale dużo roboty. Przydałaby się jakaś wtyczka programowa, która odwzoruje dynamikę z audio na MIDI. Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak to zrobić. Może ja czegoś nie wiem i problem jest prosty, już rozwiązany?...

Wgrać automatykę... to nie jest, aż tak dużo pracy.

danarasz

Post autor: danarasz » środa 04 lut 2004, 16:15

Dzięki za odpowiedź, ale czuję się jak nowicjusz wśród grona wtajemniczonych. O jaką automatykę chodzi?

Pozdrawiam

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » środa 04 lut 2004, 16:41

...Dzięki za odpowiedź, ale czuję się jak nowicjusz wśród grona wtajemniczonych. O jaką automatykę chodzi?

Pozdrawiam...

Sorrki...

Na początku może powiedz z jakiego programu sequencerowego korzystasz?

Jeśli chodzi o automatykę to jest to rozwiązanie, które miałoby polegać na tym, iż:

sequencer ma możliwość nagrania wszyskich zamian dokonywanych na mikserze sequencera. Pomyślałem, że mógłbyś włączyć nagrywanie ścieżki z informacjami tzw automatyki i ręcznie w czasie utworu nagrać ruchy (poziomy) suwaków.

Pluginu raczej nie znajdziesz...

Pozdrawiam

Bartek

danarasz

Post autor: danarasz » czwartek 05 lut 2004, 16:29

Dziękuję za poradę, teraz wszystko jasne. Jest to jakiś sposób. Mnie jednak chodzi o coś takiego, żeby dynamika ścieżek MIDI dopasowywała się sama do obwiedni sygnału audio nawet w czasie rzeczywistym np. podczas nagrania żywego instrumentu z podkładem MIDI. (coś jakby przeliczenie wskazań miernika wysterowania na wartości kontrolera MIDI i zapisanie na ścieżce). Dalej powinna być możliwość dopasowania się dynamiki MIDI do zaimportowanej, gotowej ścieżki audio. Ręczną ingerencję zostawiam już dla ostatecznego dopracowania szczegółów. Może ktoś ma pomysł jak to zrobić?

(używam programu LOGIC AUDIO, ale zaglądam też do różnych wersji trial i demo innych programów - nigdzie nie natrafiłem na powyższe możliwości)

Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 05 lut 2004, 17:01

danarasz

Post autor: danarasz » piątek 06 lut 2004, 09:57

Wielkie dzięki MB, tą krótką, ale treściwą wiadomością zakończyłeś moje wielomiesięczne poszukiwania rozwiązania problemu. To jest To a nawet więcej, niż potrzebowałem. Jestem z całego serca wdzięczny, mam nadzieję, że moje pozytywne myślenie o Tobie przyniesie Ci pomyślność.

Pozdrawiam

Jurek

ODPOWIEDZ