Pulchna stopa
...a w ogole to najlepiej nagrywac stope na jak najdluzszej centrali. Wtedy brzmi swietnie i sprawdza sie chyba w kazdym gatunku muzyki rockowej.
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
Re: Pulchna stopa
A z pluginów : PSP Mix Pressor ( !!! )
Jak rozkręcony?? Czy jakiś preset?
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
ja nauczyłem sie Eq- Stope , niema gotowej recepty na to aby brzmiała dobrze , tak naprawde mozna usłyszec czego jest za duzo a czego za mało dopiero w Mixie , a poza tym Stopa Musi sie kleic z Basem. .dlatego ja stroje stope co nie jest takie proste jak by sie wydawało , potem EQ, posiadam analizer widma takze duzo mi to pomaga , na koncu Kompresja , i tutaj jedyny kompresor jaki mi przypadł do gustu to Wavs C1 , prosty ale bardzo skuteczny i precyzyjny . dobor Ataku i odpuszczenia ma zasadnicze znaczenie . zadne presety ......
Miałem okazje zobaczyc jak robi sekcje rytmiczna dosyc znany na swiecie producent , I ciekawe ze stope robił z 2 lub nawet 3 roznych dzwiekow , Atak, inna, srodek inna, wybrzmienie inna, kazda stroił , całosc Equalizował i kompresował , oczywiscie wybierał tylko fragmenty tych STÓP. i kleił to na 3 sladach stopa była piekna , Jest cała masa patentow na stopy , najlepiej samemu eksperymentowac,
Miałem okazje zobaczyc jak robi sekcje rytmiczna dosyc znany na swiecie producent , I ciekawe ze stope robił z 2 lub nawet 3 roznych dzwiekow , Atak, inna, srodek inna, wybrzmienie inna, kazda stroił , całosc Equalizował i kompresował , oczywiscie wybierał tylko fragmenty tych STÓP. i kleił to na 3 sladach stopa była piekna , Jest cała masa patentow na stopy , najlepiej samemu eksperymentowac,
to chyba nie najlepszy przyklad przytoczyles stary, bo Beatlesi nagrywali pierwsze plyty "na sete" i wszystko brzmi super bez jakis karkolomnych miksow i niewiadomo jakich kompresorow. Trzeba ucha a nie super sprzetu. A dzisiaj jak widze jak w studio niektore kapele nagrywaja gitary (jeden mikrofon za piecem, drugi przy glosniku i jeszcze trzeci kabel wyjsciem liniowym do kompa...) to mi sie slabo robi. Pytanie po co? Im wiecej kombinowania tym gorsze, bardziej "popowo" brzmiace efekty (no chyba, ze takie sa zamierzone). No tragedia co teraz sie dzieje. A i jeszcze dodam, ze wiekszosc realizatorow uwaza sie za niewiadomo kogo znajac te ksiazkowe regulki.... ble ble ble... Ufaj uszom a nie ksiazkom.
Boro - więc zrób hiphopowy lub dancowy kawałek pod bębny Ringo Starra :)
A swoją drogą Beatlesi rządzą - Revolver to do dziś awangarda i czad, wczoraj słuchałem i stwierdziłem że słychać tam i Fatboy Slima i cały nowy pop i Chemical Brothers.
No ale technika trochę się zmieniła i uważam kombinacje z brzmieniem za jak najbardziej uzasadnione, jeśli tylko nie nagrywamy czegoś co wymaga całkowitej naturalności.
A swoją drogą Beatlesi rządzą - Revolver to do dziś awangarda i czad, wczoraj słuchałem i stwierdziłem że słychać tam i Fatboy Slima i cały nowy pop i Chemical Brothers.
No ale technika trochę się zmieniła i uważam kombinacje z brzmieniem za jak najbardziej uzasadnione, jeśli tylko nie nagrywamy czegoś co wymaga całkowitej naturalności.
cichy_dd - masz praktycznie calkowita racje! :PPP - no moze tyle, ze ja nie lubie ekperymentow hehehehe :PPP pozdro
Boro ty chyba byłes za-hibernowany przez ostatnie kilka lat , łączenie dzwiekow to bardzo dobry sposob na uzyskanie całkiem nowych Barw ..... to takze sposob na uzyskanie ""WIELKIEJ STOPY""
nie zawsze sie udaje i nie jest to takie proste , ale mozna uzyskac bardzo Ciekawe efekty .

dla mnie łączenie dzwiekow gitaery z 3 zrodel a nawet z 2 to pedalstwo...sorry;) wszystkie nagrania brzmia tak samo i w ogole. No to jest dobre dla radiowego pop'u jezeli ktos chce to uzyskac. Ale rozpartujac to w kategoriach rocka - to żenada.
...dla mnie łączenie dzwiekow gitaery z 3 zrodel a nawet z 2 to pedalstwo...sorry;) wszystkie nagrania brzmia tak samo i w ogole. No to jest dobre dla radiowego pop'u jezeli ktos chce to uzyskac. Ale rozpartujac to w kategoriach rocka - to żenada. ...
Hmm. widzisz dla Ciebie muzyka sie konczy na ROCKu i gitaRRach .... na szczescie nie dla wszystkich , a the Beatles- kombinowali jak mogli aby uzyskac ciekawe brzmienia. oczywiscie w tamtych czasach wiele mozliwosci nie miell
Hmm. widzisz dla Ciebie muzyka sie konczy na ROCKu i gitaRRach .... na szczescie nie dla wszystkich , a the Beatles- kombinowali jak mogli aby uzyskac ciekawe brzmienia. oczywiscie w tamtych czasach wiele mozliwosci nie miell
nie... stary czy ja napisalem, ze lubie tylko rock? napisalem tylko co mysle o takich rozwiazaniach w muzyce rockowej i tyle. Na rocku swiat sie nie konczy ;) Beatlesi kombinowali ale wtedy wszystko bylo naturalne. A teraz niestety kasza straszna to co sie slyszy w radiu i w ogole...