Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
przedwczoraj
Thomann.de zażądał zdjęcia karty kredytowej
autor: przedwczoraj » czwartek 05 maja 2011, 12:39
Wraz z potwierdzeniem zamówienia na 9k otrzymałem informację, iż do jego realizacji niezbędne będzie przesłanie zdjęcia obu stron karty kredytowej oraz prawa jazdy lub innego dokumentu ze zdjęciem. Troskliwie radzą zasłonić 8 środkowych cyfr i kod cvc na odwrocie. Spotkaliście się z taka sytuacją? Dodam, że zamówienie na podobna kwotę w music.de przeszło w tym tygodniu bez problemu - duży minus dla thomann'a.
-
Akton
autor: Akton » czwartek 05 maja 2011, 16:32
...
Wraz z potwierdzeniem zamówienia na 9k otrzymałem informację, iż do jego realizacji niezbędne będzie przesłanie zdjęcia obu stron karty kredytowej oraz prawa jazdy lub innego dokumentu ze zdjęciem. Troskliwie radzą zasłonić 8 środkowych cyfr i kod cvc na odwrocie. Spotkaliście się z taka sytuacją? Dodam, że zamówienie na podobna kwotę w music.de przeszło w tym tygodniu bez problemu - duży minus dla thomann'a.
Ja każdorazowo wybieram opcję "płatne przy odbiorze" i nigdy nie miałem żadnego problemu. Byc może mają taką procedurę przy płatności kartą kredytową, chociaż trochę dziwne, gdyż z karty powinny wpłynąć im środki na konto.
[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
-
psysutra
autor: psysutra » czwartek 05 maja 2011, 18:08
...
...
Tego typu praktyka zajeżdża mi Phishingiem...
Stay Psychedelic People!
-
Robix
autor: Robix » czwartek 05 maja 2011, 18:54
...
...
Ja każdorazowo wybieram opcję "płatne przy odbiorze" i nigdy nie miałem żadnego problemu. Byc może mają taką procedurę przy płatności kartą kredytową, chociaż trochę dziwne, gdyż z karty powinny wpłynąć im środki na konto. ...
Też preferuję taką formę zakupu :). Wygodna i bezpieczna.
Początkujący muzyk.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » czwartek 05 maja 2011, 21:19
Nie kolego psysutra - gdyby to był phishing to nie prosiliby o zasłanianie cyfr :).
Które notabene TRZEBA zasłonić bo inaczej ktoś może śmiało wykorzystać ze numery do zakupów.Sam numer karty nic nie zdziała ale z trzycyfrowym kodem z drugiej strony pozwala na wzystko :)
Poprostu thomann chce się zabezpieczyć przed nieautoryzowanym użyciem karty - niestety to jedyny sensowny sposób na coś takiego.I nie tylko oni taki zabieg stosują - także wiele innych sklepów.Poprostu chcą się upewnić że ty to ty i karta jest twoja.
PAMIĘTAJ ZASŁOŃ CYFRY
ps.będąc za granica często gdy płaciłem kartą chcieli odemnie dokumentu potwierdzającego tożsamość.Wiem bywa to utrudnienie i wydaje się dziwną praktyką ale patrząc z drugiej strony to szacun dla sprzedawców że jakoś tego biednego jasia chcą ustrzec przed wyczyszczeniem konta gdy straci kartę
-
amis - Posty:201
autor: amis » niedziela 08 maja 2011, 20:45
ja miałem dokładnie taką samą sytuację... wysłałem zdjęcie karty i dowodu i od tej pory kolejne zakupy bez problemu...
www.psychologium.net
-
Akton
autor: Akton » niedziela 08 maja 2011, 20:50
ps.będąc za granica często gdy płaciłem kartą chcieli odemnie dokumentu potwierdzającego tożsamość.Wiem bywa to utrudnienie i wydaje się dziwną praktyką ale patrząc z drugiej strony to szacun dla sprzedawców że jakoś tego biednego jasia chcą ustrzec przed wyczyszczeniem konta gdy straci kartę...
Trudno się nie zgodzić w tym momencie ze Zbynią :)
[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO