Thomann.de zażądał zdjęcia karty kredytowej

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Thomann.de zażądał zdjęcia karty kredytowej

Post autor: przedwczoraj » czwartek 05 maja 2011, 12:39

Wraz z potwierdzeniem zamówienia na 9k otrzymałem informację, iż do jego realizacji niezbędne będzie przesłanie zdjęcia obu stron karty kredytowej oraz prawa jazdy lub innego dokumentu ze zdjęciem. Troskliwie radzą zasłonić 8 środkowych cyfr i kod cvc na odwrocie. Spotkaliście się z taka sytuacją? Dodam, że zamówienie na podobna kwotę w music.de przeszło w tym tygodniu bez problemu -  duży minus dla thomann'a. 

Awatar użytkownika
Akton

Re: Thomann.de zażądał zdjęcia karty kredytowej

Post autor: Akton » czwartek 05 maja 2011, 16:32

...
Wraz z potwierdzeniem zamówienia na 9k otrzymałem informację, iż do jego realizacji niezbędne będzie przesłanie zdjęcia obu stron karty kredytowej oraz prawa jazdy lub innego dokumentu ze zdjęciem. Troskliwie radzą zasłonić 8 środkowych cyfr i kod cvc na odwrocie. Spotkaliście się z taka sytuacją? Dodam, że zamówienie na podobna kwotę w music.de przeszło w tym tygodniu bez problemu -  duży minus dla thomann'a. 

Ja każdorazowo wybieram opcję "płatne przy odbiorze" i nigdy nie miałem żadnego problemu. Byc może mają taką procedurę przy płatności kartą kredytową, chociaż trochę dziwne, gdyż z karty powinny wpłynąć im środki na konto.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 05 maja 2011, 18:08

...

...

Tego typu praktyka zajeżdża mi Phishingiem...

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 05 maja 2011, 18:54

...
...

Ja każdorazowo wybieram opcję "płatne przy odbiorze" i nigdy nie miałem żadnego problemu. Byc może mają taką procedurę przy płatności kartą kredytową, chociaż trochę dziwne, gdyż z karty powinny wpłynąć im środki na konto.
...

Też preferuję taką formę zakupu :). Wygodna i bezpieczna.

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 05 maja 2011, 21:19

Nie kolego psysutra - gdyby to był phishing to nie prosiliby o zasłanianie cyfr :).

Które notabene TRZEBA zasłonić bo inaczej ktoś może śmiało wykorzystać ze numery do zakupów.Sam numer karty nic nie zdziała ale z trzycyfrowym kodem z drugiej strony pozwala na wzystko :)

Poprostu thomann chce się zabezpieczyć przed nieautoryzowanym użyciem karty - niestety to jedyny sensowny sposób na coś takiego.I nie tylko oni taki zabieg stosują - także wiele innych sklepów.Poprostu chcą się upewnić że ty to ty i karta jest twoja.

PAMIĘTAJ ZASŁOŃ CYFRY

ps.będąc za granica często gdy płaciłem kartą chcieli odemnie dokumentu potwierdzającego tożsamość.Wiem bywa to utrudnienie i wydaje się dziwną praktyką ale patrząc z drugiej strony to szacun dla sprzedawców że jakoś tego biednego jasia chcą ustrzec przed wyczyszczeniem konta gdy straci kartę

amis

Post autor: amis » niedziela 08 maja 2011, 20:45

ja miałem dokładnie taką samą sytuację... wysłałem zdjęcie karty i dowodu i od tej pory kolejne zakupy bez problemu... 

www.psychologium.net

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 08 maja 2011, 20:50

ps.będąc za granica często gdy płaciłem kartą chcieli odemnie dokumentu potwierdzającego tożsamość.Wiem bywa to utrudnienie i wydaje się dziwną praktyką ale patrząc z drugiej strony to szacun dla sprzedawców że jakoś tego biednego jasia chcą ustrzec przed wyczyszczeniem konta gdy straci kartę...

Trudno się nie zgodzić w tym momencie ze Zbynią :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ