Do użytkowników Delta 1010LT

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Damianin
Re: Do użytkowników Delta 1010LT

Post autor: Damianin » niedziela 23 lis 2003, 09:45

...A jak się zwiększa bufor dysku?

Atak duzo śladów niema chyba 16 wszystkie instrumenty Audio ślady stereo i kilka vokali.

Na każdej ścieżce vocal compresor , deeser, tc native reverb

A na instrumentalnych compresory i EQ.

Ale ja bym raczej stawiał na problem związany z komunikacją

Hdd

może mi coś pomożecie

pozdrawiam

Sroka ...

Tak, sprawdź czy masz włączone dma dla dysku/ów, wykonaj DEFRAGMENTACJE, (sprawdź, czy w ogóle pracują dyski w ata 100/133), powyłączaj wszystkie gadugadu i tym podobne a w cubase raczej nie ruszaj bo sam z siebie powinien ciągnąć te tracki bez problemu... Co do zwiększenia bufora audio w cubase to nie wiem czy się w ogóle da... najprościej chyba zwiększyć latencję. Sprawdź też czy nie masz przypadkiem nagrywarki/CDROM podłączonej do tego samego kontrolera na płycie co HDD i czy dysk jest 7200 rpm.

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » niedziela 23 lis 2003, 09:58

Napisz jeszcze, czy te trzaski są tylko przy takiej latencji, czy są ogólnie zawsze, nawet przy słuchaniu mp3, bo ja już nic z tego nie rozumiem :) Ja miałem taką historię, że mi trzeszczało w głośnikach tylko pod Logic. Powodem była karta graficzna. Sprawdź wtedy czy nie mają jakiś konfliktów na jakich są przerwaniach etc. Często takie coś może skończyć sie wymiana karty graficznej. Ja miałem o tyle lepiej, że przy mi się zepsuła i oddali mi inna.

Może masz karte dźwiękową na płycie? Upewnij się czy wszystko (!) z nią zwązane jest wyłączone w biosie.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 23 lis 2003, 14:24

...Napisz jeszcze, czy te trzaski są tylko przy takiej latencji, czy są ogólnie zawsze, nawet przy słuchaniu mp3, bo ja już nic z tego nie rozumiem :) Ja miałem taką historię, że mi trzeszczało w głośnikach tylko pod Logic. Powodem była karta graficzna. Sprawdź wtedy czy nie mają jakiś konfliktów na jakich są przerwaniach etc. Często takie coś może skończyć sie wymiana karty graficznej. Ja miałem o tyle lepiej, że przy mi się zepsuła i oddali mi inna.

Może masz karte dźwiękową na płycie? Upewnij się czy wszystko (!) z nią zwązane jest wyłączone w biosie.

Pozdrawiam/Zone...

Te trzaski są tylko w cubase jak odtwarzam wiele śladów owtyczkowanych .

Ale tak jak już wcześniej pisałem to one są równosłyszalne z mryganiem diody HDD.

Kartę na płycie mam odłączoną wszystko w biosie także.

pozdrwiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 23 lis 2003, 16:31

...> Czy możliwe były trzaski podczas odtwarzania wielu o wtyczkowanych

> śladów z powodu tych 2ms?

To nieźle musiałeś tam napakować do tej sesji :) U mnie na Celku 1 GHz przy około 25 sladach, praktycznie na każdym jakiś korektor/kompresor, na wysyłkach pogłos itd. i latencji 128 próbek idzie w sumie bez zachamowań. Może warto z czegoś zrezygnować? Albo nalożyć destrukcyjnie? Spróbuj również tego co mówił GrooBman (hihi ;))

## chyba chciałeś napisać Groober

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » niedziela 23 lis 2003, 17:46

Sroka:

> Ale tak jak już wcześniej pisałem to one są równosłyszalne z mryganiem

> diody HDD.

No rzeczywiście. Przepraszam, ale gdzieś mi to umknęło :)

Groover:

> ## chyba chciałeś napisać Groober

GrooBman to tak z sentymentu do Pi Ri M Bi :) poruczniku Groober :)

Pozdrawiam/Zone

Sanok

ODPOWIEDZ