MXL 440 + Phonic czy M-Audio Pro Tools Essential Vocal?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
bilans71
MXL 440 + Phonic czy M-Audio Pro Tools Essential Vocal?

Post autor: bilans71 » piątek 07 sty 2011, 21:17

Mam pytanie co waszym zdaniem lepiej jest kupić, jeśli chodzi o jakość:

MXL 440 + Phonic AM120 MkII z zasilaniem phantom, czy może M Audio Pro Tools Essential Vocal ( http://www.djshop.pl/k7,mikrofony/i6277,maudio,m-audio-pro-tools-essential-vocal-.html ).

Chodzi mi o to czy będę czuł większą różnice, nagrywając wokale do hip-hop'u na zestawie z MXL 440 czy wystarczy mi M-Audio pod USB. Miałem Studio Project B1 i Art Tuba, byłem bardzo zadowolony, ale ciężkie czasy przyszły i sprzęt też sprzedałem. Obecnie bardzo potrzebuje coś kupić tylko teraz mam dylemat między tymi dwoma, proszę o wasze szczere opinie.

pozdrawiam.

Radomir

Re: MXL 440 + Phonic czy M-Audio Pro Tools Essential Vocal?

Post autor: Radomir » sobota 08 sty 2011, 09:52

Wokale w HH nie lubią kompromisów z tego też względu trzeba celować w najlepszy sprzęt. Różnice wyłapiesz nawet na tak błachej sprawie jak kabel dlatego odradzam rozwiązania z USB...

Z MXL 440, zrobisz ze dwie próby, następnie finalne zgranie i voila - pierwszej jakości materiał, z wysokim tzw. "wow factor",  który nawet bez obróbki może konkurować z najlepszymi w branży no ale wybór pozostawiam Tobie...

Awatar użytkownika
bilans71

Post autor: bilans71 » sobota 08 sty 2011, 10:51

dzięki za odpowiedź, wszystko w tym wypadku jest już jasne :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 10 sty 2011, 09:41

Z MXL 440, zrobisz ze dwie próby, następnie finalne zgranie i voila - pierwszej jakości materiał, z wysokim tzw. "wow factor",  który nawet bez obróbki może konkurować z najlepszymi w branży no ale wybór pozostawiam Tobie...... 

Ja mam nadzieję, że żartujesz... Wink

Radomir

Post autor: Radomir » poniedziałek 10 sty 2011, 09:57

Ja mam nadzieję, że żartujesz... Wink
...

Wink 

Awatar użytkownika
NeckUno1

Post autor: NeckUno1 » poniedziałek 10 sty 2011, 10:21

Różnice wyłapiesz nawet na tak błachej sprawie jak kabel dlatego odradzam rozwiązania z USB...

Nie wiem jakie kryteria bierzesz pod uwagę jeśli chodzi o kabel. W mikrofonach wyposażonych w port USB znajduje się wewnętrzny interfejs audio, a sygnał który idzie do komputera tym kablem ma postać cyfrową, tak więc jeśli chodzi Ci o zakłócenia lub tego typu rzeczy to raczej ich nie odczujemy. Faktem natomiast jest, że wszystko zależy od tego właśnie interfejsu np. częstotliwość próbkowania i rozdzielczość bitowa. W tradycyjnych rozwiązaniach mamy do czynienia z sygnałem czysto analogowym, jednak wtedy główną rolę odgrywa przedwzmacniacz do którego podłączymy mikrofon jak i jakość kabli o których wspomniałeś. Sam osobiście preferuję tradycyjne mikrofony, ale te z USB też mają swoje zalety.

Później bo teraz nie mam czasu :)

ODPOWIEDZ