Allegro kryje oszustów, złodziei itd. ?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hardi
Allegro kryje oszustów, złodziei itd. ?

Post autor: Hardi » niedziela 09 lis 2003, 13:22

Nie wiem jak wy na to patrzycie, ale ja już od pewnego czasu widzę, że Allegro kryje oszustów, krętaczy itd. Podam wam dwa argumenty:

1. Nie reaguje, gdy się do nich pisze na temat pewnych oszustów itd.

2. Pozwala bezkarnie sprzedawać pirackie płyty itd.

Widzę, że dla nich liczy się tylko kasa, a nie dobro innych ludzi. Bardzo złości mnie, to, że popieraj piractwo. Myślę, że należy tą sprawę mocno nagłośnić.

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Re: Allegro kryje oszustów, złodziei itd. ?

Post autor: Hardi » niedziela 09 lis 2003, 13:28

Na eBay wszelkiego rodzaju oszuści są skutecznie tępieni, i tak powinno być.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » niedziela 09 lis 2003, 14:05

Hardi, brachu, co Ty wymagasz od Polski??? ;) my sie musimy jeszcze wieleee rzeczy nauczyc od zachodu! :) takze nie ma sie cyzm martwic hehe
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » niedziela 09 lis 2003, 17:23

Kilkakrotnie zwracalismy uwage pracownikom Allegro na pojawiajace sie tam oferty sprzedazy pirackiego oprogramowania i za kazdym razem dzialalo. Aukcja byla wycofywana, a my dostawalismy (najdalej po 2 godzinach) odpowiednia informacje o podjetych krokach.

TW

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » niedziela 09 lis 2003, 18:14

Quote:

Kilkakrotnie zwracalismy uwage pracownikom Allegro na pojawiajace sie tam oferty sprzedazy pirackiego oprogramowania i za kazdym razem dzialalo. Aukcja byla wycofywana, a my dostawalismy (najdalej po 2 godzinach) odpowiednia informacje o podjetych krokach.

TW

Może jak redakcja EiS ingerowała, to Allegro ruszyło szanowne tyłki. Ale jak zwykły człowiek coś im pisze to mają to wyraźni głęboko gdzieś. Byłem oszukany przez gościa z Allegro pisałem do nich i nic, całe szczęście, że dogadałem się z tym oszustem i oddał mi kasę (troszkę go postresowałem), gość dostał konkretnego negatywa ode mnie i jeszcze od innych ludzi, a Allegro nie usunęło go, mimo, że pisałem w tej sprawie wiele maili, inni ludzie oszukani też pisali. Jeśli chodzi o piraty to wystarczy wejść na tutaj, ciężko jest znaleźć tam jakiś oryginał. Czy ludzie z Allegro tego nie widzą? Kontrolują każda treść aukcji, wiem o tym, gdyż usunęli już nie raz moją aukcję i to, dlatego, że w opisie napisałem „sprzeda lub zamienię na…”, podobno treść związana z chęcią zakupu lub zamiany jest zabroniona, jedynie można pisać na temat sprzedawania.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » niedziela 09 lis 2003, 20:05

Quote:

Nie zawsze reagują, ponieważ nie każdy zgłaszający ma rację

Jeśli ja i kilka innych osób zgłasza, że gość dostał pieniądze na konto, a towar nie wysłał, to chyba coś musi w tym być. Kilka nieznających się ludzi pisze na jednego człowieka, to chyba musi być prawda, przynajmniej powinni się tym zainteresować. Ja wiem, dlaczego oni to zlewają, ponieważ mają kasę od każdej wystawionej rzeczy i od każdej transakcji. Niestety u nas w kraju liczy się tylko kasa i nic więcej. Dlaczego na eBay potrafią sobie dać radę z oszustami? Bo chcą!
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 09 lis 2003, 20:08

Propozycja do moderatora forum:

Może dobrze byłoby powiadomić Allegro (pewnie mają jakiś dział PR) o tej dyskusji. Link przesłany przez Hardiego dowodzi bezsprzecznie, że niektóre przeprowadzane tam transakcje są nielegalne.

Byłbym ciekaw odpowiedzi Allegro.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » niedziela 09 lis 2003, 21:14

Quote:

Propozycja do moderatora forum:

Może dobrze byłoby powiadomić Allegro (pewnie mają jakiś dział PR) o tej dyskusji. Link przesłany przez Hardiego dowodzi bezsprzecznie, że niektóre przeprowadzane tam transakcje są nielegalne.

Byłbym ciekaw odpowiedzi Allegro

Jestem za!
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 09 lis 2003, 22:33

To się nigdy nie zmieni ponieważ na Ebay aby zarejestrować się trzeba podać numer karty.

Podając kartę musisz podać dane zgodne z kartą czyli Jak się nazywasz , Adres,

Więc płacąc zawsze u sprzedającego jest informacja o kupującym i na odwrót.

Na Ebay też są oszuści ale oni grają w otwarte karty np. pisze że sprzedaje zepsuty produkt i że nie przyjmuje zwrotu i wtedy nie ma problemu (Buyer) kupujący wie co kupuje i nie ma nikt do nikogo pretensji trzy negatywne( Feedback) i cię wywalą.

Tu najpierw płacisz za aukcje a później (Seller) sprzedający wysyła ci produkt.

Płacąc używasz internetowego transferu PayPal jest to łącznik pomiędzy osobami a kartą bankową.

Nie da się zapłacić z pustej karty. Osoba kupujący – sprzedający w jednej chwili może sprawdzić czy pieniądze wpłynęły.

Tak więc daleko jeszcze nam do Ebay i to nie jest problem Ebay tylko system zabezpieczenia i identyfikacji osób.

Pozdrawiam

Sroka

P.S. A swoją drogą to słyszałem że ma być polski Ebay , ale nie wiem czy to nie plotka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ