Samplitude 10 - jak stworzyć efekt płynnego zwalniana tempa i pitch

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Elfuello
Samplitude 10 - jak stworzyć efekt płynnego zwalniana tempa i pitch

Post autor: Elfuello » środa 30 wrz 2009, 03:29

Witam.

Jak w temacie. Chcę np. zakończyć utwór płynnym obniżaniem tonacji oraz tempa (np.złowieszczy efekt w filmie). Z tego co zauważyłem to automatyka w Samplitude (v10) tyczy się panoramy, głośności, ale pitchband/elastictime czy tempo brak. Mogę liczyć na Waszą pomoc?

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Oleo

Re: Samplitude 10 - jak stworzyć efekt płynnego zwalniana tempa i pitch

Post autor: Oleo » środa 30 wrz 2009, 10:56

...
Witam.

Jak w temacie. Chcę np. zakończyć utwór płynnym obniżaniem tonacji oraz tempa (np.złowieszczy efekt w filmie). Z tego co zauważyłem to automatyka w Samplitude (v10) tyczy się panoramy, głośności, ale pitchband/elastictime czy tempo brak. Mogę liczyć na Waszą pomoc? ...

Najłatwiej to zrobić na zgranym materiale, elastic audio, opcja resample i w trybie relative.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 30 wrz 2009, 11:17

...
Witam.

Jak w temacie. Chcę np. zakończyć utwór płynnym obniżaniem tonacji oraz tempa (np.złowieszczy efekt w filmie). Z tego co zauważyłem to automatyka w Samplitude (v10) tyczy się panoramy, głośności, ale pitchband/elastictime czy tempo brak. Mogę liczyć na Waszą pomoc? ...

Tez wielokrotnie głowilem się jak to zrobić - realtime na sumie. Faktycznie tak jak zauwazyleś Elastic Audio pracuje tylko na obiektach. Tak wiec nie można uzyć zmiany paramatrów do szynie - Submixu. Tak byloby najprosciej. Wysłac wszytsko na jedną szynę i ustawić automatyke. Byc moze uda mi sie przeforsowac to u developerów. 

Jedynym znanym mi sposobem na dziś byłoby zgranie całości u wsadzenie do sesji z ustawieniem elactic audio. Wieloktornie robilem to uzyskując efekt plynnego zatrzymania utworu jak plycie - nawet w środku utworu.  Dobrze jest tez uzywać w takich sytuacjach narzędzia Time Shifting (obok nożyczek)który pozawala plynnie skalować obiety na matrycy. 

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 30 wrz 2009, 17:03

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » środa 30 wrz 2009, 23:27

Witam.

Jak w temacie. Chcę np. zakończyć utwór płynnym obniżaniem tonacji oraz tempa (np.złowieszczy efekt w filmie). Z tego co zauważyłem to automatyka w Samplitude (v10) tyczy się panoramy, głośności, ale pitchband/elastictime czy tempo brak. Mogę liczyć na Waszą pomoc?

Jest rowniez swietny efekt w Soundforge,

Pitch Bend.
Duze mozliwosci.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 01 paź 2009, 09:51

Automatyka dla Elastic Audio zostanie wdrożona prawdopodobnie w update wersji 11.
Tak więc efect ten bedzie możliwy zrobienia autmayką, zobaczymy jeszcze dokładnie w jakies formie.

Calość rozchodzi o to zeby rezygnować z mixdownu.
To narzedzie od MB jest ciekawe - musze to jeszcze rozgryść bo mi co tam nie dzialalo.

ODPOWIEDZ