Kto kogo zsamplował ?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
dwoogaz
Kto kogo zsamplował ?

Post autor: dwoogaz » wtorek 08 wrz 2009, 16:51

Mam ciekawy link do bardzo kontrowersyjnej strony i bardzo jestem ciekaw Waszych opini na temat ciekawostek, które tam znajdziecie. Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, by podobne ekscesy samplowania i wydawania pod swoją marką były możliwe w Polsce. A na całym świecie wygląda to tak jakby nikt do bani tego nie brał :)

www.whosampled.com

Janusz_M

Re: Kto kogo zsamplował ?

Post autor: Janusz_M » wtorek 08 wrz 2009, 17:26

...
Mam ciekawy link do bardzo kontrowersyjnej strony i bardzo jestem ciekaw Waszych opini na temat ciekawostek, które tam znajdziecie.

Stronka fajna, chociaż sporo tych informacji można znaleźć w książeczkach dołączanych do albumów. O samym samplowaniu to można całe rozprawy pisać.

Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, by podobne ekscesy samplowania i wydawania pod swoją marką były możliwe w Polsce. A na całym świecie wygląda to tak jakby nikt do bani tego nie brał :)

Bez przesady. Poniżej przykłady (mogłem trochę pomylić tytuły bo piszę z pamięci):

Star of '77:

- Megajajówa (sampel z Bemibek "Jajecznica")
- Big Muff (The K
inks "All day and All night")

Wet Fingers:

- Nu Limit (Kombi "Bez ogranic")
- Hi-Fi Superstar (Banda i Wanda "Hi-Fi")

Czarny Władek i Lucek Oblatywacz:

Całe albumy "Dziś w cieniu też jest ciepło" i "Dziś w cieniu cieplej niż wczoraj" (po prostu nie jestem w stanie zgadnąć ile tam tego jest). Są jeszcze chyba dwa albumy (a przynajmniej jeden napewno) z wytwórni Perfidny Plan utrzymane w takiej konwencji, ale nie pamiętam tytułów i autorów (jak będę w domu to sprawdzę może mam na dysku. Kiedyś wszystkie były do ściągnięcia za darmo ze strony wytwórni, teraz jednak ich tam nie ma (szkoda - były niesamowicie energetyczne, część można znaleźć na Youtube i kilku innych portalach) za to są inne - bardziej "autorskie".

p.s.

zabawne, ale już któryś raz nie mogę zamienić czcionki z kursywy na zwykłą, ale tylko w części tekstu.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 08 wrz 2009, 17:39

Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, by podobne ekscesy samplowania i wydawania pod swoją marką były możliwe w Polsce. A na całym świecie wygląda to tak jakby nikt do bani tego nie brał :)

Oczywiście się zagalopowałem. Jeśli mamy na myśli wydania w ścisłym tego słowa znaczeniu ("legalna" wytwórnia) to zostaje już tylko Star of '77 (Megajajówa była wydana na The Fun Box) i Wet Fingers (nie słyszałem całego albumu, ale zdaje się, że chyba cały był robiony w takiej właśnie konwencji).

No i jest jeszcze Skalpel (nie wiem na ile ingerowali w swoje sample - nie słyszałem oryginałów) i Modfunk (podobnie jak ze Skalpelem).

p.s.

Pozwolę sobie zauważyć również, że tylko na forum EiS, kiedy piszę odpowiedź słownik Firefoksa niczego nie sprawdza, a kopiowanie jest możliwe jedynie za pomocą skrótów klawiaturowych.

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » wtorek 08 wrz 2009, 18:24

Oczywiście się zagalopowałem. Jeśli mamy na myśli wydania w ścisłym tego słowa znaczeniu ("legalna" wytwórnia) to zostaje już tylko Star of '77 (Megajajówa była wydana na The Fun Box) i Wet Fingers (nie słyszałem całego albumu, ale zdaje się, że chyba cały był robiony w takiej właśnie konwencji).

No i jest jeszcze Skalpel (nie wiem na ile ingerowali w swoje sample - nie słyszałem oryginałów) i Modfunk (podobnie jak ze Skalpelem).

p.s.

Pozwolę sobie zauważyć również, że tylko na forum EiS, kiedy piszę odpowiedź słownik Firefoksa niczego nie sprawdza, a kopiowanie jest możliwe jedynie za pomocą skrótów klawiaturowych.

Ze Skalpelem się zgodzę ale Wet Fingers po prostu zrobili covery i remixy.
Chodziło mi o to, że nie wyobrażam sobie, że zapożyczam riff gitarowy z jakiegoś najnowszego polskiego hitu, melodie i słowa z bardzo popularnego szlagieru i wydaje numer na parkiet pod swoją nazwą Normalnie to bym chyba z sądu nie wyszedł
Przykła z w/w stronki 2Pac - California Love albo Justice's D.A.N.C.E. zrobiony na utworze Britney Spears feat. Madonna - Me Against the Music.

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 08 wrz 2009, 19:02

...
Mam ciekawy link do bardzo kontrowersyjnej strony i bardzo jestem ciekaw Waszych opini na temat ciekawostek, które tam znajdziecie. Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, by podobne ekscesy samplowania i wydawania pod swoją marką były możliwe w Polsce. A na całym świecie wygląda to tak jakby nikt do bani tego nie brał :)

www.whosampled.com

...

ale czego, nie brał jak? Ja chyba nie bardzo chwytam sedno tej wypowiedzi.

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » wtorek 08 wrz 2009, 19:58

...

www.whosampled.com

...

To, że szokuje mnie fakt iż nie wszystkie sample, melodie i teksty zostały użyte zgodnie z prawem i nie skończyło się to wielkimi procesami sądowymi.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 08 wrz 2009, 20:40

To, że szokuje mnie fakt iż nie wszystkie sample, melodie i teksty zostały użyte zgodnie z prawem i nie skończyło się to wielkimi procesami sądowymi. ... 

Ponieważ wszystkie procesy skończyły się ugodami.

ale Wet Fingers po prostu zrobili covery i remixy.

Nadali im własne tytuły i podpisują tylko swoją nazwą. Trudno więc uznać, że to zwykły remiks.

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 08 wrz 2009, 22:17

To, że szokuje mnie fakt iż nie wszystkie sample, melodie i teksty zostały użyte zgodnie z prawem i nie skończyło się to wielkimi procesami sądowymi. ...

Nie kazdy ma ochote tluc sie po sadach. Dla innych to nawet darmowa reklama.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 09 wrz 2009, 11:50

Sprawa jest prosta w gestii Wet Fingers. W którymś z ostatnich numerów EiS w wywiadzie z nimi oni sami o tych zsamplowaniach mówiliCool

Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ