Jawne robienie z ludzi idiotów

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
gatto
Re: Jawne robienie z ludzi idiotów

Post autor: gatto » wtorek 11 sie 2009, 23:33

...dla wszystkich, którzy już dłużej tak nie mogą: www.stopplaybackowi.pl dla mnie to trochę walka w stylu Don Kichota...... 

Playbacki są stosowane od ponad 40 lat (a może i 50). Magnetofony szpulowe bardzo dobrze się sprawdzały. Czy warto walczyć z wiatrakami tak głęboko zakorzenionymi w historii?

Doomy

Post autor: Doomy » środa 12 sie 2009, 00:54

Widzę, że strasznie dużo emocji wzbudził ten tematu. Kiedyś koleżka pokazał mi występ pewnego artysty na wideo i powiedział, że jak jest zdołowany to sobie ten fragment puszcza i robi mu sie od razu weselej. http://www.youtube.com/watch?v=lUEV3NtYBNA

A tu nawet pełna wersja występu dla zainteresowanych http://www.youtube.com/watch?v=ZJvGdOC6D1Y jeszcze lepsza.

Pozdrowienia

Kalamb

Post autor: Kalamb » środa 02 wrz 2009, 12:59

Szanowne Panie i Panowie.
Pomijam aspekty związane ze specyfiką(między innymi lenistwem i nieudolnością) TV.
Spójrzmy na Nasze podwórko. Otóż znam co najmniej kilku osobników, zastrzegających się w przeszłości(na wszystkie świętości), że nigdy, przenigdy nie zszargają imienia zgadzając się na playback. Wolą zejść do podziemia niż wykonać tak niczkemny gest. I co? Ano nic, w odpowiednim momencie ochoczo pomaszerowali na scenę wykonując tzw. wokal mimiczny. W opowiastkach usprawiedliwiających przewijały się teksty, że zostali zmuszeni, ze szantażowani, wprowadzeni w błąd. Generalizując to nie ich wina.Sorry ale każdy ma taki szacunek na jaki sobie sam zasłużył. Podstawa szacunku w pierwszej kolejności to twórczość. Albo przez duże T albo przez równie duże Tfu. Albo jest prawdziwa i szczera albo nie. Gwarantuję, że temu kto ma prawdziwy szacunek, kto jest prawdziwy, szczery i uznany, playback z konieczności, na który wyraził zgodę, nie odbierze szacunku odbiorców. Miernota natomiast musi z "taśmy" bo inaczej polegnie. Gońmy więc miernotę, zastępujmy ją czymś lepszym zamiast utyskiwać, narzekać i schodzić do podziemia bo czym to się może skończyć napisałem powyżej Zacznijmy po prostu od siebie.

Pozdrawiam

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 03 wrz 2009, 09:16

...dla wszystkich, którzy już dłużej tak nie mogą: www.stopplaybackowi.pl dla mnie to trochę walka w stylu Don Kichota...... 

Playbacki są stosowane od ponad 40 lat (a może i 50). Magnetofony szpulowe bardzo dobrze się sprawdzały. Czy warto walczyć z wiatrakami tak głęboko zakorzenionymi w historii?

Skąd się wzięły playbacki? Przyczyna była dość prosta, kapele które grały na żywca były permanentnie pieprzone dźwiękowo przez panów Kaziów, Rysiów i Edków - domorosłych "akustyków" przysposobionych naprędce i po łebkach do "zawodu", mieli marne pojęcie o tym co robią. Dlatego "taśma" była formą ratunku, zresztą do dziś tak pozostało, choć w mniejszym wymiarze, bo dobrych ekip dźwiękowych coraz więcej, aczkolwiek Kaziowie, Rysiowie i Edkowie jeszcze się zdarzają.
inną sprawą jest miernota, która bez "profesjonalnej taśmy" nie ujedzie na żywo.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 03 wrz 2009, 14:42

Zresztą i tak zajmuję się inną muzą, w której playback po prostu nie istnieje....

JAZZ?!

Miedzy innymi.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 03 wrz 2009, 17:25

......dla wszystkich, którzy już dłużej tak nie mogą: www.stopplaybackowi.pl

90 % tej strony to wykonania dla tv wiec nie ma co sie dziwić, przyjechała kapela i zagrała. chodzi tylko o to aby ich pokazać więc ładuje się CD i po sprawie, warunki studyjne nie pozwalają na realizacje koncertowego materiału. Też w  jednym z takich programów grałem playback bo trzeba pamiętać że wtedy zespół jest dodatkiem do programu. A że te programy nie są koncertami tylko w scenariuszu jest przerywnik muzyczny to tak się to realizuje.

Koncert live to już inna rzecz niestety, ale całe szczęscie artysci których cenie nie grają z playbacku tak więc nie mam o co bić piany.

ODPOWIEDZ