Domowe studio nagrań

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
WG
Re: Domowe studio nagrań

Post autor: WG » niedziela 26 paź 2003, 17:10

...Bo jeszcze przypomne, ze chodzi nam tylko i wylacznie o zabezpieczenie toru przed przesterowaniem, a nie o szlachetny efekt permanentnego dzialania najlepszego plug-ina na swiecie czyli L1 :)...

Czy jest on najlepszy wśród programowych to sprawa wyjątkowo dyskusyjna. Owszem swoje zadanie jako cyfrowy limiter wykonuje prawidłowo ale bez przesady nie ma się czym tutaj zachwycać jeszcze.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 26 paź 2003, 20:04

Czy jest on najlepszy wśród programowych to sprawa wyjątkowo dyskusyjna. Owszem swoje zadanie jako cyfrowy limiter wykonuje prawidłowo ale bez przesady nie ma się czym tutaj zachwycać jeszcze

To nie watek o L1, a w slrocie mi chodzilo tylko o to, ze jest to najbardziej slyszalny plug-in na swiecie, ktory w dodatku sam jeden wywarl niezwykle wyrazny wplyw na brzmienie nowoczesnej muzyki - zreszta i tak wspomnialem o tym z pewnym "przekąsem"

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » niedziela 26 paź 2003, 22:01

Chodzi mi raczej o wzgledy historyczne - wiesz, z ktorego roku jest L1? :)...

wiem .... a ty wiesz ?
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 26 paź 2003, 22:35

wiem .... a ty wiesz ? ...

Wiem.

1994.

:P

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » poniedziałek 27 paź 2003, 10:34

Jednej rzeczy jeszcze nie rozumiem:

nullJezeli nasz program na to pozwala, to sygnalem wchodzimy najpierw na kanal aux, na ktorym ustawiamy L1 lub L2

Przecież przesterowanie (to najbardziej szkodliwe) powstaje podczas konwersji A/D, a więc na przetwornikach karty. Gdy sygnał jest już w programie - to jest już przesterowany i L1 nie pomoże.

Moim zdaniem przed przesterami należy zabezpieczyć się stosując zewnętrzny kompresor/limiter lub odpowiednio "trzymać" poziom pod kontrolą.

Czy o tym jest mowa czy chodzi o coś innego?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PJ

Post autor: PJ » poniedziałek 27 paź 2003, 12:57

Przecież przesterowanie (to najbardziej szkodliwe) powstaje podczas konwersji A/D, a więc na przetwornikach karty. Gdy sygnał jest już w programie - to jest już przesterowany i L1 nie pomoże.

Moim zdaniem przed przesterami należy zabezpieczyć się stosując zewnętrzny kompresor/limiter lub odpowiednio "trzymać" poziom pod kontrolą.

Święta prawda.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 27 paź 2003, 13:48

...Przecież przesterowanie (to najbardziej szkodliwe) powstaje podczas konwersji A/D, a więc na przetwornikach karty. Gdy sygnał jest już w programie - to jest już przesterowany i L1 nie pomoże.

Święta prawda.

No ale wlasnie chodzi o to, aby zabezpieczyc sie przed tym przesterowaniem zmniejszajac poziom wejsciowy o te, powiedzmy, 12dB. Wtedy przesterowanie przetwornika nie nastapi a L1 podniesie poziom nagrywanego sygnalu do normalnej wartosci.

Awatar użytkownika
PJ

Post autor: PJ » poniedziałek 27 paź 2003, 14:04

No ale wlasnie chodzi o to, aby zabezpieczyc sie przed tym przesterowaniem zmniejszajac poziom wejsciowy o te, powiedzmy, 12dB. Wtedy przesterowanie przetwornika nie nastapi a L1 podniesie poziom nagrywanego sygnalu do normalnej wartosci....

No i ja tak robię. Daje sobie 6 dB luzu bez żadnego limitera. Po co nagrywać sygnał przepuszczony np. przez L1, skoro można to zrobić po rejestracji z tym samym skutkiem i do tego masz pole do eksperymentów. Jak zarejestrujesz ślad przepuszczony prze jakiś plugin, to już nie ma odwrotu.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » poniedziałek 27 paź 2003, 14:26

No i ja tak robię. Daje sobie 6 dB luzu bez żadnego limitera. Po co nagrywać sygnał przepuszczony np. przez L1, skoro można to zrobić po rejestracji z tym samym skutkiem i do tego masz pole do eksperymentów. Jak zarejestrujesz ślad przepuszczony prze jakiś plugin, to już nie ma odwrotu. ...

Święta prawda

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zygmoont

Post autor: Zygmoont » poniedziałek 27 paź 2003, 14:28

No i ja tak robię. Daje sobie 6 dB luzu bez żadnego limitera. Po co nagrywać sygnał przepuszczony np. przez L1, skoro można to zrobić po rejestracji z tym samym skutkiem i do tego masz pole do eksperymentów. Jak zarejestrujesz ślad przepuszczony prze jakiś plugin, to już nie ma odwrotu. ...

Zawsze mozesz nagrac ten sam sygnal na dwa slady, w tym jeden z kompresja, a jeden bez. Masz wtedy jeszcze szersze pole do eksperymentoow.

z

ODPOWIEDZ