Monitory z których miks dobrze przekłada się na inne zestawy
Przeglądając anglojęzyczne fora, spotkałem się z bardzo dobrymi opiniami odnośnie translacji o następujących monitorach:
Dynaudio BM 15a
Event SP 8
Emu PM 5 (szczegolnie z subem)
Adam S3a
Jak wspomniałem wcześniej, sam z braku doświadczenia niestety nie moge na temat powyższych nic powiedzieć, ale może dołączycie swoje spostrzeżenia.
Pozdrawiam serdecznie - Leff
- Miłaszewski
Re: Monitory z których miks dobrze przekłada się na inne zestawy
zainteresuj sie monitorami Proac Studio 100, Focal Twin, Barefoot MM27
Jak dla mnie - to Yamaha NS10M. Od momentu kiedy mam te monitory - nie pragne niczego innego. A moje miksy - na innych monitorach brzmia tylko lepiej...
Ok. więc może ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Event seria TR ..... hm jak dla mnie - niższa półka, tak samo KR Rokit RP. Ja mam niby tez nic lepszego bo tylkoTannoy Reveal 6a tą starszą wersję, jednak od kąd je mam zbliżyłem się w Miksach do tego co uzyskiwałem na BM15a... ech to na prawdę wspaniałe głośniki te BM15a ! niestety wymagają świetnej akustyki wręcz dopieszczoną ! wtedy można się w nich zakochać !!!! NS10 ufff nie chce ich nigdy więcej, ale spokojnie.... bo jako jedyne ! wtedy nigdy nie ! a dlaczego ? bo jak dla mnie oszukują ! męczą także moje uszy >> niestety one uwypuklają środkowe pasmo niby to najważniejsze dla ucha ! ja tam jednak wolę prawdę ! i basu mają bardzo mało.... ale do nagrywania Np. były dla mnie ideał ! czyściutkie, także do kontroli efektów ! nie wiem czy szukasz jedynych głośników czy 2, polecam 2 , aczkolwiek podobno s3a spełnią rolę i bliskiego pola i średniego i to na bardzo wysokim poziomie Ew. kupisz suba Adasia ( jak to mówi mój dobry ziom ) i musi być już max ok, słyszałem te tańsze s33a bodajże, no robiły już! czyściutkie i wyczuwalny był bas, Proac zna i słyszał Jacek Miłaszewski – oj pracują na tych monitorach zdolni i szanowani ludzie
!! s3a ma IGS ! a dynaudio miałem ja :( nie mniej jednak na dziś dzień cieszę się z Tanny bo mam najwięcej tego co BM15a mi dawały ! ponoć ASP8 też są całkiem spoko to już co najmniej średnio - wyższa półka, tak samo KRK seria V - jedz do ludzi obadać temat głośników lub sklepów - dystrybucji , wiem, że najlepiej popracować troszkę na różnych zestawach i się samemu przekonać. Musisz sobie możliwie najbardziej realne warunki stworzyć by się upewnić.
Pozdr.
jeszcze inaczej ci podpowiem sorki za rospisywanie się
Dopasuj uszy i zmysły do głośników – moim zdaniem czym słabszy zestaw tym więcej wad > teoretycznie, bo w praktyce ucho jednak może zupełnie co innego odbierać.
Pozdr.
- ZgibniewZiobor
APS są znakomite! Mam polecam! Miksy śmigają elegancko!
popieram APS to także bardzo dobre monitory ! miałem okazje na nich chwile popracować i co mnie w nich ujęło ? szczegółowość - liniowość, precyzja. Konkretne głośniki.
odpowiem filozoficznie :
mysle ze glosniki w odpowiedniej adaptacji akustycznej:)
...
odpowiem filozoficznie :
mysle ze glosniki w odpowiedniej adaptacji akustycznej:)...
Hej
KRK VXT tez dobrze sie przekladaja polka jak APSy
Koleg ma zestawik hi-fi marki Sony (sprzecior z gornej polki ale audiofilem nie jest hehehe) i czasem puszczam moje mixy u niego w celu sprawdzenia jak to wszystko chodzi ze soba, przelozenie dosc dobre nom ale szczegolowosc jest wieksza na monitorkach KRK VXT6.
Hej