Jakie wynagrodzenie realizatora dźwięku?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Masters
Re: Jakie wynagrodzenie realizatora dźwięku?

Post autor: Masters » poniedziałek 15 gru 2008, 09:21

Ceny są takie jak 10 lat temu !
Pamiętam jak nagrywalem materiał w studio w olsztyńskim MOKu. Pamiętam rozmowy o stawkach za pracę realizatora, muzyka. Te same stawki płacone są teraz.
Tak...w chwili obecnej wszyscy chcą wszystko za przyszłowiową złotówkę a najlepiej "po promocji", czyli za darmo.

marcinszwajcer.pl

Post autor: marcinszwajcer.pl » poniedziałek 23 lut 2009, 23:32

Narzekacie na polskę, a obecnie nasza branża koncertowa rozwija się bardzo prężnie. Trzeba umieć wybierać, szukać i się nie zrażać i... UCIEKAĆ OD PAŃSTWOWYCH INSTYTUCJI JAK OD OGNIA!!! to kwestia podejścia do pracowników technicznych. W najdrożej wyposażonej w polsce placówke kulturalnej we Wrocławiu realizator po Reżyserii dźwięku z 30 letnim doświadczeniem zawodowym w filmie i realizacji nagrań klasycznych zarabia na miesiąc tyle ile ja na własną rękę w dwa weekendy, a czasem nawet w jeden weekend. I jeszcze w tej placówce mają WYMAGANIA co do kandydatów, żałosne, ale tak jest w placówkach państwowych. W prywatnych firmach dużo łatwiej znaleźć rozsądną propozycję, a najlepiej pracować na własną rękę jako wolny strzelec, jednak to wymaga wyrobienia sobie doświadczenia i zdobycia dobrej opinii i kontaktów które siłą rzeczy trzeba zdobyć w jakiejś firmie najpierw.
realizator dźwięku zespołu Akurat, inżynier systemów nagłośnieniowych, początkujący producent muzyczny, PASJONAT!

marcinszwajcer.pl

Post autor: marcinszwajcer.pl » poniedziałek 23 lut 2009, 23:34

Aaa. i trzeba nie bać się pracy, pierwsze parę lat trzeba poprsotu ORAĆ! jeszcze chyba tylko polacy w tak dużym procencie społeczeństwa nie zorientowało się że wszędzie na świecie jak się chce dojść do czegoś więcej niż przeciętni "biedacy" trzeba poprostu ORAĆ.
realizator dźwięku zespołu Akurat, inżynier systemów nagłośnieniowych, początkujący producent muzyczny, PASJONAT!

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » wtorek 24 lut 2009, 00:08

Niedawno przeczytałem wywiad w archiwalnym EIS o pewnym realizatorze. W branży muzycznej widzę, że jest podobnie jak w IT.

Jeśli planujesz się tym dłużej zajmować i jesteś młody i masz niskie koszty życia. To najlepiej dla Ciebie będzie sie zatrudnić w największej komercyjnej firmie w regionie. W takiej co jest duża rotacja personelu, płacą słabo, robią dużo, szefostwo jest niemiłe (s...ksyny), robi się dużo nadgodzin etc, etc. Jak będzie duzy "przerób" to się dużo nauczysz, zarówno w kwestiach technicznych jak i interpersonalnych. Tego Ci nikt nie zabierze. A jak będziesz dobry, to ktoś cię stamtąd ktoś wyciągnie (ex pracownik). Albo sam kogoś wyciągniesz .

Znajomości w normalnym świecie to pozytywna rzecz. Została zdeprecjonowana przez państwowo-urzędnicze twory. Których to unikaj, bo tam są ludzie którzy nie lubią swojej pracy. A trudno być w czymś dobrym jak się tego lubi. Obcowanie z miernotami, bez pasji jest szkodliwe, bez wględu na działalność.

BTW, jak się nazywa tego typu firma w okolicach Warszawy?

filioman

Post autor: filioman » wtorek 24 lut 2009, 00:21

BTW, jak się nazywa tego typu firma w okolicach Warszawy?

Państwowa czy prywatna?
Tanie mięso psy jedzą.

nablaone
Kontakt:

Post autor: nablaone » wtorek 24 lut 2009, 09:08

...BTW, jak się nazywa tego typu firma w okolicach Warszawy?

Państwowa czy prywatna?...

Prywatna.

marcinszwajcer.pl

Post autor: marcinszwajcer.pl » wtorek 24 lut 2009, 21:33

O mnie na przykład dwie firmy regularnie co parę miesięcy przebijają się w ofertach pracy a ja konsekwentnie odmawiam i wybieram pracę na własną rękę itak u nich bo bez względu na typ zatrudnienia nie chcą stracić dobrego realizatora dźwięku. Rok temu pewien często koncertujący, wypłacalny zespół mnie zaangażował, gdybym był na etacie pewnie bym nie przyjął, bałem się że tamte firmy teraz nie będą chciały ze mną współpracować bo nie będę tak dyspozycyjny... NIC BARDZIEJ MYLNEGO!! jeszcze chętniej dają mi koncerty, jakiekolwiek chcę wziąć, bylem był ciągle z nimi w jakiś sposób związany!! i dostałem podwyżkę mojej stawki. To nie jest łatwe życie, trzeba być zdyscyplinowanym i znać swoją wartość, ale nie bać się wyzwań i trudności. Praca to nie łaska ani przywilej, lepiej żeby była w życiu czymś więcej.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » środa 25 lut 2009, 12:11

Dużo...Musisz znać specyfikę małych Ośrodków Kultury.Tam ludzie zarabiają mało! Realizator w hierarchii takich instytucji jest traktowany na równi z elektrykiem czy Panem Władziem stolarzem ...po prostu techniczny i pani Dyrektor nie pozwoli na to żeby techniczny zarabiał więcej niż pracownik tzw. umysłowy księgowy czy instruktor. Zaproponują Ci taką samą stawkę jak miał poprzednik i choćbyś miał mocne papiery to dadzą Ci tyle ile mogą... czyli mało. W dodatku nie jest to lekka i fajna praca. Musisz trochę sam ponosić tony sprzętu...bo akurat nikogo nie ma albo jest .."tylko gdzieś wyszedł..". Albo nie wolno instalować sprzętu bo ktoś ma próbę a ty za godzinę masz koncert.. itd. itd. Dobry układ to umowy zlecenia wtedy potrafią zapłacić dobrą kasę.Powodzenia!...
Pracowałem w takim małym ośrodku kultury... jako instruktor i realizator... za nagrywanie nie było premii czy czegoś takiego, bo zawsze muzycy nagrywali za darmo w ramach tzw. partnerstwa - czyli coś za coś... ja na rękę otrzymywałem 1330 zł za 40 godzin pracy od 14 do 22... chyba dobrze że dałem sobie z tym spokój nie?
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 25 lut 2009, 12:33

Pracowałem w takim małym ośrodku kultury... jako instruktor i realizator... za nagrywanie nie było premii czy czegoś takiego, bo zawsze muzycy nagrywali za darmo w ramach tzw. partnerstwa - czyli coś za coś... ja na rękę otrzymywałem 1330 zł za 40 godzin pracy od 14 do 22... chyba dobrze że dałem sobie z tym spokój nie? ...

Bardzo dobrze, że dałeś sobie z tym spokój. Ja siedzę w telemarketingu i mam podobną kwote na ręke za 20 godzin. Więc nie dawać się nabierać i omijać szerokim łukiem takie miejsca! Szczególnie, że przeważnie tu nie szukają praktykantów (bo tak by się zgadzało), ale ludzi z możliwie jak największym doświadczeniem. Smuci mnie ten wyzysk i chciwość, ale niestety nic na to się nie poradzi. Ale ponieważ zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi tanio i (ze znakiem zapytania) dobrze, to też i wynagrodzenia nie pójdą w górę. Zupełnie jak na rynku tłumaczeń. Po prostu trzeba umieć wycenić swoją wiedzę i doświadczenie i nie schodzić poniżej tego.

ODPOWIEDZ