poziom kultury na blogu

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: poziom kultury na blogu

Post autor: Soundscape » czwartek 18 gru 2008, 13:20

chodzi tez czesto o to, aby przyznac sie bez bicia, ze jest sie poczatkujacym.
ostatnio ktos pisal, ze "masteringiem" zajmuje sie od kilku lat, ale dopiero teraz poznaje mikrofony i miksery. no sorry, ale kilka lat parcowac jakos masteringowiec a niewiedziec jak sie podlacza mikrofon do miksera ?
mogl powiedziec. czesc, od 2 lat amatorsko sklejam bity w frutiloops, a teraz chce do tego dograc wokal, ale nie mam pojecia od czego zaczac. i bylo by po problemie....

a tak,... jest jak jest
...
Tu się zgadzam. Jak się uważnie przyjżeć wspomnianym wątkom, to od razu klarownie się rysuję jedna rzecz: jakie pytanie, taka też odpowiedź. Przykład który kolega tu podał pasuje tu idealnie.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » czwartek 18 gru 2008, 15:59

Właściwie wszystko można sprowadzić do prostej i jasnej konkluzji:
Jeśli nie wiesz co , nie pisz nic.
Milczenie jest złotem panowie i panie.

Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości !

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 18 gru 2008, 16:17

Ja od siebie dodam tyle ze (powtorze sie oczywiscie):
Mlodzierz ma teraz przed nosem praktycznie nieograniczone źrodlo wiedzy... cos o czym wiekszosc z bardziej doswaidczonych tutaj osob nie mogla nawet marzyc gdy zaczynali... ale nie potrafi z tego źrodla kozystac... chodzi oczywiscie o internet... i to jest pierwszy zasadniczy problem... wystarczyloby aby przeczytac kilkanascie aktualnych watkow i jesli ma sie troche oleju w glowie, mozna "od tak" przyswoic calkiem spora dawke wiedzy... ale trzeba chciec, czytac, szukac, uczyc sie... nic samo z nieba nie spadnie...

Juz nie wpsomne o tym ze teraz najwiekszy mlot moze sie zabrac za "nagrywanie"... czasem wystarczylo by odrobnia logicznego myslenia i wyterzenia szarych komorek... no ale...

Inna sprawa to arogancja zadajacych pytanie... czesto jest tak, ze w momencie gdy sie udzieli rady lub odpowie na pytanie... a odpowiedz nie spodoba sie autorowi watku (bo wg niego to jednak jest inaczej)... to wtedy zaczyna sie jadka...

Jedno jest pewne... troche kultury przydaloby sie wszystkim... ja juz sie nauczylem ze jesli chce napisac cos chamskiego to wole lepiej tego nie pisac... tak samo z idiotycznymi pytaniam... olac bo i tak nie warto...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 18 gru 2008, 16:29

Jedno jest pewne... troche kultury przydaloby sie wszystkim... ja juz sie nauczylem ze jesli chce napisac cos chamskiego to wole lepiej tego nie pisac... tak samo z idiotycznymi pytaniam... olac bo i tak nie warto......
Amen!

Podpisuję się pod tym w stu procentach. Sam jestem jeszcze młody i już dawno się nauczyłem, iż trochę pokory i szacunku trzeba mieć. No i wiedzieć kiedy się przesadza, a jak się już przesadziło, to najlepiej przeprosić i nie ciągnąć tego dalej.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 gru 2008, 17:00

sprawa jest prosta - chesz sie nauczyc to siadaj czytaj i sie ucz.....

wracajac do tematu sam nieraz komus pocisnalem a co

ostatnio od debili jak gosciowi dalem linka do sprzetu z dwoma core quad za 30 tysi......sie napalil i yslal ze taka rakiete zlozy za 3 tysie pln....
zapomnial tylko ze dwa procki to pryszcz bo plyty to rarytas a do tego dyski ram i cala reszta...........

ale po raz enty o tym samym - kupowanie sprzetu o ktorym kompletnie nie ma sie zielonego pojecia bo kolega polecil.........
instrukcji tez nie daja

a mlodzi zamiast wkuwac trenowac to maja to gdzies i licza na gotowe instrukcje jak 3 kliknieciami zrobic hita

Awatar użytkownika
kotononami

Post autor: kotononami » czwartek 18 gru 2008, 17:08

ja powiem tak.na pewno nie jestem profesjonalista ani nawet pol-profesjonalista ale wiem jedno:kilka razy zostalem potraktowany b.nieladnie (przez admina w szczegolnosci).ja rozumiem ze czasami zdarza sie tak ze dany temat byl juz "wałkowany" iles tam razy.oczywista sprawa jest ze korzystam z wyszukiwarki,ale czasem zakladam temat aby uzyskac jakies porady/rady/podpowiedzi konkretnie do mojego problemu.takim przykladem moze byc temat ktory zalozylem pare dni temu odnosnie sluchawek(wiem ze o sluchawkach bylo tu juz z 10000000 tematow),jednak ja chciales uzyskac jakies informacje dotyczace konretnych modeli.zostalem potraktowany bardzo nieladnie czyli po prostu moj temat zostal skasowany,napisalem do admina jakze proste pytanie"DLACZEGO??!!" a on nawet nie raczyl odpowiedziec.jednak ze nie jestem tym "ziomalem z forum warezowego" jak to ktos wyzej napisal(swoja droga zenujace okreslenie ktore obnaza po prostu niewiedze oraz sklonnosc do stereotypowego myslenia danego uzytkownika forum)poradzilem sobie w inny sposob.zauwazylem tez i bardzo mnie to,za przeproszeniem,wku***a ze osoby ktore maja duza wiedze i gdyby chcialy to moglyby odpowiadac normalnie,czesto gesto zachowuja sie po prostu gburowato/nieladnie/chamsko/z gory(niepotrzebne skreslic)

zreszta napisalem sie a i tak pewnie kazdy to oleje cieplym moczem jak to sie mowi ......

mimo to pozdrawiam normalnych

Awatar użytkownika
cannondalekiller

Post autor: cannondalekiller » czwartek 18 gru 2008, 17:27

..może nie całkiem w temacie, więc krótko: jakie Polecicie zagraniczne fora dotyczące nagłośnienia LIVE, czyli FOH, PA itp
Pozdrawiam tych kulturalnych

Awatar użytkownika
steelcangoo

Post autor: steelcangoo » czwartek 18 gru 2008, 18:23

Zawsze zastanawialem sie czy u nas w kraju jest za duzo chamow, czy za malo kulturalnych ludzi. Czy jest jak jest, bo chamstwo jest silne i zjednoczone, czy jest jak jest, bo ludzie kulturalni sa zbyt stlamszeni i niepewni swego zdania.

Moze niech jeden mowi ze juz bylo i niech jeden kasuje durne posty...niech jego misja bedzie jasna, wtedy bedzie porzadek i kultura ... w naszym narodzie najtrudniej znalesc ludzi do charytatywnych dzialan tworczych, natomiast z ochotnikow do wszelkiej prewencji i udrudniania egzystencji zawsze znaduje sie hurtowo i bezproblemowo

...kiedys mi puscilo i wspomnialem tu o syndromie menela z pod sklepu ktory sobie uroil ze ten sklep jest bardziej jego niz ludzi robiacych tam zakupy, ale chyba to skasowano ;P

ps. apropo sound on sound itp, zawsze chcialem zaloczyc tutaj watek o slownictwie PL-EN... o tym zeby bylo na tym forum cos w rodzaju slownika dla tych ktorym terminologia angielska jest blizsza niz polska ... zeby jasno ktos ustalil jak jest po polsku np: crossfade,clip,punch,tweak,slam,mellow,cosy,hum,woofer,tweeter,quantize,reinforcement etc...ze envelope to obwiednia a ring modulator to modulator pierscieniowy

Wszystko co wiem, wiem z anglojezycznych instrukcji i czasopism ...jednak zagladam tu bo mam dzialam m.in na terenie tego kraju z ludzmi mowiacymi po polsku, w zwiazku z czym chce byc rownie biegly w naszym jezyku... niestety kiedy staje przed wyszukiwarka czesto nawet nie wiem co wpisac...

Jednak watku do dzis nie zalozylem ... no bo taki banal byl tu pewnie 1000 razy a ja glupi po prostu nie znam sie na wyszukiwarce

jedyny znaleziony link, rekomendowany przez redakcje w 2003 roku nie do konca dziala - moze zle klikam http://akutech.republika.pl/slowniczek.htm
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 18 gru 2008, 18:35

...
jednak ze nie jestem tym "ziomalem z forum warezowego" jak to ktos wyzej napisal(swoja droga zenujace okreslenie ktore obnaza po prostu niewiedze oraz sklonnosc do stereotypowego myslenia danego uzytkownika forum
...

Domyślam się, że chodzi o mnie.

Słownictwo i nazewnictwo jakiego użyłem jest obrazowe i podkolorowane.Jest tylko przykładem tego co często jestem/śmy zmuszeni tutaj czytać. Zaznaczyłem zresztą, że nie dotyczy to wszystkich nowych użytkowników, jednak sporej części ( niestety takie odnoszę wrażenie)

Chyba nie zaglądasz tutaj zbyt często jeśli oskarżasz mnie o stereotypowe myślenie. Gdybyś śledził to co działo się tutaj choćby w ciągu ostatnich 30 dni zmieniłbyś zdanie.

Wątki o "obcych" czy "suce" itp.

Ja naprawdę jestem chętny do pomocy, moje GG to +- 150 kontaktów z czego co najmniej 100 to osoby, które nierzadko zasypywały mnie gradem pytań. Nie jestem specem ,do wszystkiego dochodziłem bez niczyjej pomocy, jednak to co już wiem i potrafię dla niektórych stanowi jakieś źródło wiedzy. Rozumiem początkujących. Sam jestem w gorącej wodzie kąpany i chciałbym wiedzieć wszystko "rajt nał" Jednak to co się tutaj wyprawia czasami wychodzi poza wszelkie ramy i granice mojej wyobraźni.

Oceniasz mnie tylko po tym co napisałem kilka postów wyżej. Nie jesteś sprawiedliwy , ponieważ wielokrotnie bardzo chętnie dzieliłem się swoją wiedzą i spostrzeżeniami na forum jak również na priv. W tym wypadku odnoszę się jedynie do głównego tematu i pytania jakie padło na początku.

Zdania nie zmieniłem.

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 18 gru 2008, 18:37

ps. apropo sound on sound itp, zawsze chcialem zaloczyc tutaj watek o slownictwie PL-EN... o tym zeby bylo na tym forum cos w rodzaju slownika dla tych ktorym terminologia angielska jest blizsza niz polska ... zeby jasno ktos ustalil jak jest po polsku np: crossfade,clip,punch,tweak,slam,mellow,cosy,hum,woofer,tweeter,quantize,reinforcement etc...ze envelope to obwiednia a ring modulator to modulator pierscieniowy

a czy zerkałeś na sam dół strony ? słownik JAK BYK !

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Zablokowany