Jakie wynagrodzenie realizatora dźwięku?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
DZ1
Jakie wynagrodzenie realizatora dźwięku?

Post autor: DZ1 » piątek 12 gru 2008, 18:25

Witam,
Zanosi sie na to ze bede miał rozmowe w sprawie pracy jako dźwiekowiec. Wiem ze bedzie to umowa o prace i napewno padnie pytanie o wynagrodzenie i właśnie mam z tym dylemat...
Chodzi o Centrum Kultury w jednym z wiekszych miast w południowo-wschodniej Polsce.
Prosze o jakiekolwiek sugestie.

Awatar użytkownika
devil

Re: Jakie wynagrodzenie realizatora dźwięku?

Post autor: devil » piątek 12 gru 2008, 18:40

ktora to Twoja praca ? masz doswiadczenie czy nie ?
czy jestes jedynym chetnym ? jak bardzo oni maja cisnienie aby miec dzwiekowca ? praca wieczorami czy nie ?
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » piątek 12 gru 2008, 18:59

Właściwie podepnę się pod temat ... generalnie też ciekawi mnie ile płacą dla realizatora ... ale ile się "bierze" za mastering materiału powierzonego ? Ciekawe swoją drogą ile kosztuje master 1 nagrania ( bez miksu ). ?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 12 gru 2008, 19:01

Jeśli się znasz to wiesz, że będzie to chu...owa praca, bo w domach kultury często jest sprzęt taki, że masakra. Poza tym praca jest często tak słabo płatna ( rzędu najniższej krajowej ) że to chyba niewarte pracy dla posiadania etykietki "realizator dźwięku". A jeśli to pierwsza praca, to pamiętaj, że jak coś skefisz ( a na pewno tak, jeśli to będzie first time in practice ) to będzie się za Tobą ciągnęło długo. Ale to te gorsze opcje, może być tak, że trafisz tam, gdzie jest fajnie, jest porządny sprzęt i porządnie Ci zapłacą. To dobrze że ludziom na świecie jest dobrze. I bardzo dobrze
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

DZ1

Post autor: DZ1 » piątek 12 gru 2008, 19:03

...ktora to Twoja praca ? masz doswiadczenie czy nie ?
czy jestes jedynym chetnym ? jak bardzo oni maja cisnienie aby miec dzwiekowca ? praca wieczorami czy nie ?
...
Bedzie to moja pierwsza praca jako dzwiekowiec na umowe o prace. (do tej pory pracowałem jako informatyk, elektronik, elektryk).
Wczesniej, od chyba 2000r dorywczo nagłaśniałem imprezy tez w Centrum Kultury tylko ze w małym miasteczku.

Podejzewam ze nie jestem jedynym chetnym ale niespodziewam sie wielkiej 'konkurencji'. Z tego co wiem nie bede tam jedynym dzwiekowcem. Z informacji z przed kilku miesiecy wiem ze było ich tam 2 lub 3.
Z pewnego źródła wiem, ze swego czasu (kilka lat temu) pracował/pracuje tam dzwiekowiec który nie miał o tym zielonego pojęcia (....i pracował dłuższy czas ) - byc moze pozbyli sie go i poszukują kogoś nowego - tego niewiem...

Praca 'świątek-piątek'...

DZ1

Post autor: DZ1 » piątek 12 gru 2008, 19:23

...Jeśli się znasz to wiesz, że będzie to chu...owa praca, bo w domach kultury często jest sprzęt taki, że masakra. Poza tym praca jest często tak słabo płatna ( rzędu najniższej krajowej ) że to chyba niewarte pracy dla posiadania etykietki "realizator dźwięku". A jeśli to pierwsza praca, to pamiętaj, że jak coś skefisz ( a na pewno tak, jeśli to będzie first time in practice ) to będzie się za Tobą ciągnęło długo. Ale to te gorsze opcje, może być tak, że trafisz tam, gdzie jest fajnie, jest porządny sprzęt i porządnie Ci zapłacą. To dobrze że ludziom na świecie jest dobrze. I bardzo dobrze
...
Jest to jeden z wiekszych Domów Kultury w Polsce. Bywają tam artyści z całego swiata wiec sprzet pewnie mają zawodowy - dziwi mnie tylko fakt ze, pracował/pracuje tam dzwiękowiec (jeden z kilku) który nie ma o tym pojecia.... Czyzby 'układziki'?
Apropos wpadek to mam nadzieje ze ich niebedzie - mam doświadczenia właśnie z Domu Kultury w tym małym miasteczku, no i znam budowe paczek mixerów końcówek mocy itd (zaprojektowałem i wykonałem kilka powazniejszych konstrukcj ale nie w stylu kit AVT... wzmacniacz 2x50W )
wiec wiem jak zachowuje sie aparatura nagłośnieniowa i w razie nieprzewidzianych sytuacji wiem jak zareagowac, ogólnie rzecz ujmując.....

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 12 gru 2008, 20:17

ok, tylko przy tej calej znajomosci sprzetu, umiejetnosci zbudowania swojego wlasnego wzmacniacza nie zapomnij o uchu i brzmieniu tego co bedziesz krecic :D
bo inaczej nawet zawodowy sprzet nie pomoze...

2.5k na reke minimum IMHO... jezeli znasz sie na rzeczy

[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

DZ1

Post autor: DZ1 » piątek 12 gru 2008, 20:37

...ok, tylko przy tej calej znajomosci sprzetu, umiejetnosci zbudowania swojego wlasnego wzmacniacza nie zapomnij o uchu i brzmieniu tego co bedziesz krecic :D
bo inaczej nawet zawodowy sprzet nie pomoze...

...
Dzieki wielkie devil za odp. - mam teraz jakies rozeznanie w tej materii.
Jak dotąd ludzie byli zadowoleni z mojej pracy (no wiadomo, ze czasem znajdzie sie maruda który zawsze ma racje...) zarówno przed sceną jak i z nagarń (tej ostatniej przez ostatnie kilka lat wiecej) wiec wydaje mi sie ze 'czaje baze'
Pozdrawiam.

P.S. Ma moze jeszcze ktoś z Was jakies sugestie?

maczeta

Post autor: maczeta » piątek 12 gru 2008, 21:20

...
Dużo...Musisz znać specyfikę małych Ośrodków Kultury.Tam ludzie zarabiają mało! Realizator w hierarchii takich instytucji jest traktowany na równi z elektrykiem czy Panem Władziem stolarzem ...po prostu techniczny i pani Dyrektor nie pozwoli na to żeby techniczny zarabiał więcej niż pracownik tzw. umysłowy księgowy czy instruktor. Zaproponują Ci taką samą stawkę jak miał poprzednik i choćbyś miał mocne papiery to dadzą Ci tyle ile mogą... czyli mało. W dodatku nie jest to lekka i fajna praca. Musisz trochę sam ponosić tony sprzętu...bo akurat nikogo nie ma albo jest .."tylko gdzieś wyszedł..". Albo nie wolno instalować sprzętu bo ktoś ma próbę a ty za godzinę masz koncert.. itd. itd. Dobry układ to umowy zlecenia wtedy potrafią zapłacić dobrą kasę.Powodzenia!

dredziarz

Post autor: dredziarz » piątek 12 gru 2008, 21:59

Ostatnio proponowano mi pracę w nowym, prężnym ośrodku kultury na śląsku. Jako realizator. Płatne na początek 1,700 PLN na rękę miesięcznie. Podziękowałem uprzejmie. Ale takie są realia domów kultury.

Btw tam nie tylko jesteś dźwiękowcem ale też jak prąd strzeli to też to naprawiasz, czasami światełka robisz itd. Czyli facet do wszystkiego... Cieć ?
coś o sobie

ODPOWIEDZ