Oczywiscie. Niemniej wynika z tego, iz mozna z tym szumem zrobic cos wiecej niz tylko "zamaskowac mocniejszym sygnalem". I jestem sobie w stanie wyobrazic sytuacje gdzie filtrowanie/odszumianie bedzie estetycznie uzasadnione. Czy tekst bedzie bardziej zrozumialy? ...
No właśnie chodzi o to, że niekoniecznie, a raczej - może stać się mniej zrozumiały. Zauważ, że utrata wysokich częstotliwości (na skutek poprawiającego estetykę filtrowania) często powoduje, że podobne do siebie fragmenty mowy stają się nieodróżnialne, a to właśnie prowadzi do utraty zrozumiałości. Polecam TEN artykuł.
Odszumianie - co można zrobić z plikiem 8 bit/16Hz?
Re: Odszumianie - co można zrobić z plikiem 8 bit/16Hz?
Dajcie spokoj. Pomijajac rozwazanie teoretyczne PRAKTYCZNIE NIE DA SIE POLEPSZYC JAKOSCI NAGRANIA Z DYKTAFONU. Niestety, sluch ludzki jest wielokrotnie doskonalszy niz jakakoliwek wtyczka czy algorytm i z najgorszego nagrania zawsze cos wylowi. Jezeli zaczniemy to odszumiac i korygowac, to w rezultacie otrzymamy mniej zrozumialy "dla ucha" plik, a przeciez nie o to chodzi. Zwykle chodzi o "prawie" - w sensie, ze "to jest prawie slyszalne, ale zeby bylo lepiej slyszalne, troche lepiej, to wystarczy" - a po odsluchaniu okazuje sie, ze "to" jest parenascie decybeli ponizej poziomu szumu, zaklocen i innych obcych dzwiekow...
No właśnie chodzi o to, że niekoniecznie, a raczej - może stać się mniej zrozumiały. Zauważ, że utrata wysokich częstotliwości (na skutek poprawiającego estetykę filtrowania) często powoduje, że podobne do siebie fragmenty mowy stają się nieodróżnialne, a to właśnie prowadzi do utraty zrozumiałości. Polecam TEN artykuł....
Chetnie sie zapoznam, dzieki.
Zaznacze jeszcze jedno - moim punktem wyjscia bylo stwierdzenie, jakoby z plikiem o podanych parametrach (16kHz/8bit), nie da sie nic zrobic. Otoz duzym bledem jest zakladanie z tego z gory.
Chetnie sie zapoznam, dzieki.
Zaznacze jeszcze jedno - moim punktem wyjscia bylo stwierdzenie, jakoby z plikiem o podanych parametrach (16kHz/8bit), nie da sie nic zrobic. Otoz duzym bledem jest zakladanie z tego z gory.
LOL

ech

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Odtworzyć dynamiki się nie da ponieważ już podczas zapisu pominąłeś tą informację ...
Ja nie pominąłem... osoba która ustawiała urządzenie do rejestracji i dostarczyła mi ten materiał pominęła :)
W sumie już po sprawie, klient zadowolony ... powiem tylko ze pakiet z TC Powercore Restoration Suite jest naprawdę niesamowity. Wykorzystałem połowę czasu dema ( 10 h) którymi obdarował mnie producent...

[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
...
LOL
(ze smiechu:D)
...
ech
niestety masz racje... napisałem "nieco" głupot
...
Nic sie nie martw, kazdemu sie moze zdarzyc :). Wiele wypowiedzi na forum nadawaloby sie do kategorii "humor z zeszytow". Pozdrawiam.
LOL

ech

...
Nic sie nie martw, kazdemu sie moze zdarzyc :). Wiele wypowiedzi na forum nadawaloby sie do kategorii "humor z zeszytow". Pozdrawiam.