Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
abproject - Posty:404
Odszumianie - co można zrobić z plikiem 8 bit/16Hz?
autor: abproject » poniedziałek 18 sie 2008, 14:16
... tylko nie mówcie nic :) Sprawa niecierpiąca zwłoki ogólnie" akcja dyktafon" - 2 godziny zapisu rozmowy w sprawie...
Z pełnych wersji mam tylko DeNoise z pakietu TC Powercore, oraz kilka godzin dema Restoration Suite.
Mogli byście podpowiedzieć jak zabrać się do tego materiału...?
Pozdro.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
-
DJOZD
autor: DJOZD » poniedziałek 18 sie 2008, 15:55
...... tylko nie mówcie nic :) Sprawa niecierpiąca zwłoki ogólnie" akcja dyktafon" - 2 godziny zapisu rozmowy w sprawie...
Z pełnych wersji mam tylko DeNoise z pakietu TC Powercore, oraz kilka godzin dema Restoration Suite.
Mogli byście podpowiedzieć jak zabrać się do tego materiału...?
Pozdro.

...
Z pewnoscią cudów z tym nie zrobisz. Ogólna zasada odszumiania (ale to pewnie juz wiesz) - pobrać próbke szumu z materiału, podać ją pluginowi, ustawic poziom wytłumienia składowych zawartych w próbce szumu. Tak ustawić poziomy by sygnał własciwy nie został mocno uszkodzony a poziom szumu wyraźnie się zmniejszył.
A co to za rodzaj dzwięku? mowa czy muzyka?
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 18 sie 2008, 18:25
16Hz czy 16kHz?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
abproject - Posty:404
autor: abproject » poniedziałek 18 sie 2008, 19:24
...
Mowa...
oczywiście 16 kHz... kolego Preceli.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
-
BarteQ
autor: BarteQ » wtorek 19 sie 2008, 00:48
...
...
Mowa...
oczywiście 16 kHz... kolego Preceli....
Praktycznie nie da się zrobić nic.
8bit/16khz daje znikomą dynamikę i pasmo przenoszenia do 8 kilohertzów.
Odtworzyć dynamiki się nie da ponieważ już podczas zapisu pominąłeś tą informację - może spróbuj jakiś sprytny dithering + expanding + exciting?
ja nie mam pojęcia co z tym zrobić...
-
winnicki
autor: winnicki » wtorek 19 sie 2008, 13:05
Bez przesady...
Odtworzyć dynamiki się nie da ponieważ już podczas zapisu pominąłeś tą informację - może spróbuj jakiś sprytny dithering + expanding + exciting?
ja nie mam pojęcia co z tym zrobić......
Moglbym sie dowiedziec coz to jest 'sprytny dithering' i co takiego daje?
-
szkudlik
autor: szkudlik » wtorek 19 sie 2008, 13:26
...
Bez przesady...
maximum 8Khz, w praktyce mniej
dynamika - teoretyczne maximum to 48dB, ograniczona z dołu przez paskudne szumy kwantyzacji (które są niestety silnie modulowane sygnałem użytecznym...)
Moglbym sie dowiedziec coz to jest 'sprytny dithering' i co takiego daje?...
http://www.apogeedigital.com/products/uv22hr.php
Powiem tak, potraktowanie sygnału 8bit ditheringiem czy to Apogee czy innym żeczywiście sprawę poprawi, nie usunie wprawdzie szumów ani nie poprawi dynamiki, ale zmoduluje szum kwantyzacji w taki sposób że stanie się on przyjemniejszy dla ucha.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
MB
Powiem tak, potraktowanie sygnału 8bit ditheringiem czy to Apogee czy innym żeczywiście sprawę poprawi, nie usunie wprawdzie szumów ani nie poprawi dynamiki, ale zmoduluje szum kwantyzacji w taki sposób że stanie się on przyjemniejszy dla ucha.
Obawiam się, że jednak nie.
Po pierwsze dithering to nie jest po prostu dodanie szumu do sygnału. Dithering jest nierozerwalnie związany z redukcją rozdzielczości bitowej, bez tej redukcji dithering nie ma racji bytu.
Po drugie, jakakolwiek modulacja zawsze wymaga nieliniowości, więc nie da się zmodulować czegoś co już jest w sygnale bez nieliniowego przekształcenia tego sygnału (np. kwantyzacji).
Zwłaszcza trudno byłoby zmodulować szum kwantyzacji dodając cokolwiek do sygnału. Po kwantyzacji to już w zasadzie musztarda po obiedzie. Szum kwantyzacji (dokuczliwy, bo słyszalnie skorelowany z sygnałem) można co najwyżej spróbować zamaskować (np. dodając inny, jeszcze silniejszy szum). Czy to polepszy jakość subiektywną, a zwłaszcza zrozumiałość? - wydaje mi się to mocno wątpliwe, ale bardzo chętnie usłyszę dowód, że się mylę.
-
winnicki
autor: winnicki » wtorek 19 sie 2008, 17:13
maximum 8Khz, w praktyce mniej
dynamika - teoretyczne maximum to 48dB, ograniczona z dołu przez paskudne szumy kwantyzacji (które są niestety silnie modulowane sygnałem użytecznym...)
Co calkowicie wystarczy, aby mowa byla zrozumiala.
...
LOL

(ze smiechu:D)
-
winnicki
autor: winnicki » wtorek 19 sie 2008, 17:25
Szum kwantyzacji (dokuczliwy, bo słyszalnie skorelowany z sygnałem) można co najwyżej spróbować zamaskować (np. dodając inny, jeszcze silniejszy szum). Czy to polepszy jakość subiektywną, a zwłaszcza zrozumiałość? - wydaje mi się to mocno wątpliwe, ale bardzo chętnie usłyszę dowód, że się mylę....
Szum to szum, dlaczego akurat szumu kwantyzacji nie mialo sie dac usunac odszumiaczem?